Sháním knihu PC FAND krok za krokem

Sháním knihu PC FAND krok za krokem
« kdy: 14. 07. 2020, 19:59:29 »
Ahoj, neleží někomu z vás tato kniha doma?
V univerzitní knihovně sice 1 vydání máme, ale je stále vypůjčená.
A potřeboval bych ji na delší dobu, ideálně napořád :-)
« Poslední změna: 14. 07. 2020, 20:23:58 od Petr Krčmář »

Re:Sháním knihu PC FAND krok za krokem
« Odpověď #1 kdy: 15. 07. 2020, 08:19:08 »
Mám a rád věnuji. Dejte, prosím, vědět na vvalda[zavináč]volny.cz, jak by bylo možné realizovat předání v Praze.

« Odpověď #2 kdy: 15. 07. 2020, 20:13:00 »
Tomu říkám retro. Kdo v tomhle ještě něco údržbuje? On PC-FAND přežil Y2k ? Ale když některé podniky udržují v provozu prostředí historických mainframů virtualizované/emulované na moderních PC, tak asi proč ne PC-FAND...

« Odpověď #3 kdy: 16. 07. 2020, 12:38:47 »
Dobrý den, promiňte trošku za off topic, ale zajímalo by mě, koho a co vede kohokoliv vyvíjet software na této platformě?

Sám jsem coby student udělal několik aplikací, dokonce jsem se zúčastnil setkání Fandistů tuším v České Lípě v Alisu.

O víkendu mě (aniž bych viděl tuto diskusi) přepadla nostalgie, díval jsem se na stránky Alisu a s podivem zjistil, že ten produkt stále existuje a (proboha) i aplikace pro něj.

Představa, že naběhnu k nějakému klientovi a nabídnu mu aplikaci, která běží na platformě MS DOS, nebo v textovém režimu, mi příjde úplně mimo realitu :)

Děkuji.

« Odpověď #4 kdy: 16. 07. 2020, 21:27:59 »
Existují devianti (jinak to popsat neumím), kteří jsou schopni dnes nabídnout produkt "účto" postavený nad DosBoxem - to prosím zcela vážně, v komerčním prostředí. Jeden zákazník to chvíli měl, šlo o neuvážený nákup, který se mi povedlo "rozbít" až za dva roky, když jsem to musel poměrně razantně odmítnout dál provozovat v terminal serveru.

Jako perličku z podpory bych uvedl totální neznalost systémů windows a neschopnost popsat, že aplikace vyžaduje výjimku v DEP. Pravdepodobně jedou ještě na W98 a do dosboxu to "forwardportují" jen pro heretiky s NT-based systémy.

« Poslední změna: 16. 07. 2020, 21:30:52 od nocturne.op.15 »

« Odpověď #5 kdy: 16. 07. 2020, 21:35:46 »
A protože by si někdo mohl myslet, že jsem si to celé vymyslel...

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16. 07. 2020, 21:47:44 »
Duvod proc si to kupuji ucetni je snadny: "snadno" se v tom pracuje, je to efektivnejsi na datlovani dokladu nez lecktere klikaci ucetni aplikace.

Popravde receno nechapu, proc nektere moderni ucetni aplikace nemaji vlastni ovladaci prvky, ktere by umoznily prave efektivni praci pouze z klavesnice, dle meho nazoru by hodnota takoveho produktu znacne stoupla.

Pokud se nepletu SAP ma dodnes terminalovy pristup

« Odpověď #7 kdy: 16. 07. 2020, 21:55:58 »
Duvod chapu, ucetni ho i samy reknou - obvykle ale ty kterym bylo 50 pred triceti lety. Co nechapu je trh samotny - prece neni problem i u moderni aplikace klidne udelat takovehle rozhrani, sam obcas pouzivam FAR manager a to je dokonaly priklad.
Kdyz po tom ucetni touzi (a asi maji duvod), tak proc jim to nedat postavene na SQL jako u lidi. Ale takovyhle bastl je proste pro ostudu, to at se na me nikdo nezlobi, ja to podporovat ani provozovat rozhode nikdy nebudu. Podobou diskuzi jsem mel s jejich podporou, kdyz jsem se dozadoval v roce 2017 migrace na (jakekoli) SQL do jednoho roku, jinak je budu u zakaznika sabotovat.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 16. 07. 2020, 23:58:07 »
Vzijte se do situace ucetni: ta vubec netusi co je SQL, pro ni je dulezite, ze s tim umi a ze to dava ocekavatelne vysledky. Je to asi jako kdyby se nejaky stavar podivoval, jake mate zatepleni, nebo fasadu, ze  to neplni dnesni naroky na moderni bydleni.

No a ted se vzjite do role vyrobce, ze mate v tom FANDovskem jazyce naprogramovane neskutecne mnozstvi kodu, ktery resi ligislativu za X (desitek :) ) let zpetne, vse je nejak odladene, programatori zrejme v dalsich nastrojich moc neumi. Mate produkt, ktery stale nejak funguje ... a co s tim?

Zkousel jsem drive udelat Win32 okno (MFC), ktere by chodilo na elegantni zadavani z klavesnice, vlastne defacto to co nabizel PC-Fand (v dobach 90. let jsem ho mel moc rad). Byla to neskutecna prace, a to jsem si pomahal ruznymi (Pre)TranslateMessage apod. Myslim, ze vetsina firem produkujici ucetni programy konci nekde na urovni jestli to jejich komponenta umi, nebo ne. Ono se staci podivat na navrh struktury databazi, to je taky celkem hruza.

« Odpověď #9 kdy: 17. 07. 2020, 07:50:41 »
background u tohodle programu je predevsim v tom, ze neni migration path - nektere moduly prisly v prubehu doby o programatora a neni k nim nic. tak misto aby to prepsali, zuby nehty to lepi dohromady, zrejme cekaji ze to s tim doklepou do duchodu.

« Odpověď #10 kdy: 17. 07. 2020, 09:47:58 »
Víte, on ten přepis těchto systémů do něčeho moderního má jedno velké úskalí. Nejde říct: "tak, teď stopneme další vývoj a budeme se věnovat 2-3 roky přepisu do něčeho jiného". A ty 2-3 roky jsou ještě velice velice střízlivých odhad. Jsou v tom napsány systémy, které podléhají častým legislativním změnám a které jsou na trhu i více než 20 let. Takže celou dobu přepisu budete dělat všechny změny dvojmo. Navíc uživatelé jsou na tyto systémy zvyklí. Mě osobně je např. úplně jedno, jestli je systém grafický, nebo textový v konzole. Jde o jeho rychlost a ovládání.

nocturne.op.15: Účto nyní jako emulátor do 64-bit systémů využívá VDOS+, který je v mnohém lepší.

bb99: Vesměs nejde o to, vyvíjet v tom něco nového, ale o schopnost udržovat to, co už v tom někdo vytvořil. Co si budeme povídat, většina původních tvůrců programů v PC FANDu je před důchodem nebo už v důchodu.

« Odpověď #12 kdy: 17. 07. 2020, 15:06:57 »
Víte, on ten přepis těchto systémů do něčeho moderního má jedno velké úskalí. Nejde říct: "tak, teď stopneme další vývoj a budeme se věnovat 2-3 roky přepisu do něčeho jiného".
Když nejde, tak nejde no. Čeká je deset let klesání tržeb a poté krach. Jednoduchý jak facka.

« Odpověď #13 kdy: 17. 07. 2020, 15:22:31 »
Víte, on ten přepis těchto systémů do něčeho moderního má jedno velké úskalí. Nejde říct: "tak, teď stopneme další vývoj a budeme se věnovat 2-3 roky přepisu do něčeho jiného".
Když nejde, tak nejde no. Čeká je deset let klesání tržeb a poté krach. Jednoduchý jak facka.

Otazka je, jak dlouho tu firmu jeste chteji mit...