Nevim, myslite, ze ma smysl vnucovat pomoci DHCP WiFi klientum mensi MTU? Prijde mi to jako dost velky hazard - buh vi, jak to bude s akceptaci takove optiony napric platformami.
Pochopil jsem to tak, že není slyšet zvuk, který jde z venku do vaší sítě, takže myslel spíš jestli vám z venku nepřicházejí příliš velké pakety, které by se někde u vás v síti ztratily nebo poškodily. Takže klientům bych asi menší MTU nenastavoval.
Ale myslel jsem si, že WhatsApp používá pro volání nějaký UDP protokol. Podle těch požadavků to evidentně tunelují přes HTTPS, takže kdyby byl nějaký problém s pakety, rozpadlo by se celé TCP spojení, což by aplikace nějak ohlásila a hlavně by nešel zvuk ani jedním směrem. Leda že by WhatsApp používal dvě spojení, jedno pro příjem hlasu a druhé pro odesílání. Ale to by se mělo dát docela snadno zjistit ze síťového provozu.
Pokud je to opravdu jen jedno spojení a není slyšet jen jedna strana, zatímco druhá strana slyšet je, znamená to, že spojení je v pořádku – ale pravděpodobně se aplikace rozhodne, že už zvuk raději nepřehraje. K tomu by mohlo docházet, pokud by vyhodnotila, že některé část mají velké zpoždění a zadrhávalo by se to. Třeba pokud by se pakety nějak bufferovaly a pak odeslaly ve větší dávce. To by asi chtělo zjistit, jak ta komunikace WhatsAppu vypadá (zda je to opravdu jen jedno spojení), a pak ideálně nějaké takové vadné spojení zaznamenat a pak analyzovat, jestli tam nebude něco divného.