Tohle je napůl obecný dotaz a napůl popis přetrvávajícího problému. Existuje nějaký spolehlivý (GUI) nástroj, kterým může BFU (nebo spíš podprůměrný "rodinný ajťák" neznající rozdíl EFI a legacy) obnovit bootloader nebootujícího systému?
Konkrétní situace je, že přítelkyně je na dlouho pryč a po Windows 10 updatu jí začala Fedora padat do rescue.
Mě pokaždé, když jsem dokázal dostat systém do tohoto stavu, zachránil nástroj boot-repair, ale Fedoře to zjevně nerozumí (já používám jen derivace *ubuntu). Skončí to kryptickou hláškou na způsob, že mám povolit repozitář grub2 ve zdrojích té fedory. Našel jsem na internetu jediného člověka, který ji potkal, bez jakéhokoliv řešení, nebo vysvětlení.
Kdyby se někomu chtělo, tak je to Please enable a repository containing the [grub2] packages in the software sources of Fedora 32 (Workstation Edition) (mapper/fedora-root. Then try again.
To je spíš jako background, hlavně mě zajímá,
1) jestli existuje něco jako boot-repair, ale univerzálnějšího, než (tj. běží to nejen na debianových distrech, a jdou s tím opravit nejen debianová distra)
2) když je Fedora tak naleštěná a tváří se BFU-friendly, co by měl dělat konkrétně uživatel v situaci mé přítelkyně (když nemá přítele, který se jakž takž vyzná v linuxu).