Co může dělat BFU, když se mu rozbije boot Linuxu (Fedory)?

Tohle je napůl obecný dotaz a napůl popis přetrvávajícího problému. Existuje nějaký spolehlivý (GUI) nástroj, kterým může BFU (nebo spíš podprůměrný "rodinný ajťák" neznající rozdíl EFI a legacy) obnovit bootloader nebootujícího systému?
Konkrétní situace je, že přítelkyně je na dlouho pryč a po Windows 10 updatu jí začala Fedora padat do rescue.
Mě pokaždé, když jsem dokázal dostat systém do tohoto stavu, zachránil nástroj boot-repair, ale Fedoře to zjevně nerozumí (já používám jen derivace *ubuntu). Skončí to kryptickou hláškou na způsob, že mám povolit repozitář grub2 ve zdrojích té fedory. Našel jsem na internetu jediného člověka, který ji potkal, bez jakéhokoliv řešení, nebo vysvětlení.
Kdyby se někomu chtělo, tak je to Please enable a repository containing the [grub2] packages in the software sources of Fedora 32 (Workstation Edition) (mapper/fedora-root. Then try again.

To je spíš jako background, hlavně mě zajímá,
1) jestli existuje něco jako boot-repair, ale univerzálnějšího, než (tj. běží to nejen na debianových distrech, a jdou s tím opravit nejen debianová distra)
2) když je Fedora tak naleštěná a tváří se BFU-friendly, co by měl dělat konkrétně uživatel v situaci mé přítelkyně (když nemá přítele, který se jakž takž vyzná v linuxu).
Používejte háčky a čárky. Bez nich se to hůř čte.

Re:Co může dělat BFU, když se mu rozbije boot Linuxu (Fedory)?
« Odpověď #1 kdy: 06. 07. 2020, 15:11:39 »
Distro vybírala (vybrala) tak, že se jí moc zalíbila na počítačích v techlibu. Retrospektivně už vím, že by bylo lepší tam dát ubuntu v základu a ani by to nepoznala, ale podcenil jsem to, no.
Používejte háčky a čárky. Bez nich se to hůř čte.

_Jenda

• 1 624
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #2 kdy: 06. 07. 2020, 17:36:53 »
Co může dělat BFU, když se mu rozbije boot Linuxu (Fedory)?
Obrátit se na svého admina, nebo si problematiku nastudovat. Stejně jako v případě, kdy se rozbije jakýkoli jiný program nebo systém.

V tomto případě bych zkusil (předpokládám, že cílem je, abys tam fyzicky nemusel):
  • poslat jí live flashku která ti zpřístupní SSH, připojit se tam a opravit to
  • nainstalovat jí do Windows virtuál s Linuxem, zpřístupnit surový harddisk, opravit to z něj

Nebo teď vlastně nechápu, jestli ten BFU jsi ty -- no pak ti poradíme jak to udělat. Pro začátek:
Kód: [Vybrat]
mkdir /mnt/foo
mount /dev/mapper/fedora-root /mnt/foo
cd /mnt/foo
mount -t proc none proc;
mount -o bind /dev dev;
mount -t sysfs none sys;
chroot . /bin/bash;

mount /dev/sda1 /boot/efi
update-grub

grub-install /dev/sda # řekne že arch je EFI, ne 386
možná se musí dát --target=x86_64-efi

file /boot/efi/EFI/debian/grubx64.efi  # řekne PE32, na Fedoře tam asi bude adresář fedora nebo tak něco

efibootmgr --verbose  # měla by tam být položka s Linuxem

ja.

• 367
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06. 07. 2020, 17:40:08 »
Zakladom je 1) nemixovat UEFI pre jeden system a legacy boot pre druhy a 2) nepouzivat grub na bootovanie windows.

Ked su oba systemy nainstalovane ako UEFI, dokazu krasne koexistovat na jednej ESP. Windows si obhospodaruje svoj ntldr, fedora svoj grub, oba su spokojne a nemotaju sa druhemu systemu do bootovania. Vyber systemu, ktory ma nabootovat, sa robi boot managerom, ktory je sucastou UEFI (zvycajne F10, F11 alebo F12 pri zapnuti).

Mam to takto este od cias Windows 8 a cez vsetky releasy Windows 10 a nikdy nebol problem.

« Odpověď #4 kdy: 06. 07. 2020, 22:10:05 »
Především bych nehledal příliš univerzální nástroj. Distribuce jsou různé a případný univerzální nástroj na něco jako je oprava bootu může být leda pro uživatele, kteří opravdu vědí, co dělají (a jestli je postup vhodný pro jejich distribuci), tedy rozhodně ne BFU friendly.

V případě Fedory mám za to, že existuje nějaká volba pro opravu systému přímo v instalátoru, bohužel nevím z hlavy moc podrobnosti.

« Odpověď #5 kdy: 06. 07. 2020, 23:51:23 »
Ony se i Windows mohou dostat do stavu, kdy si BFU a automatické nástroje neporadí. Pak není rozdíl mezi Linuxem a Windows, potřebujete odborníka. (U auta si taky neopravíte svépomocí všechny závady).

Windows tomu předcházejí tím, že podporují jen určité způsoby nastavení a spouštění Windows je vždy stejné (liší se maximálně mezi verzemi). U Linuxu může nastat nespočitatelné množství kombinací, jak je nastavený a jak se má spouštět, co se kam má připojit, ... To trochu komplikuje možnost mít k dispozici magické nástroje, které by mohly závady opravovat, ale zároveň aby s jistotou situaci ještě nezhoršily.