Když vidím u Openwrt to štelování ručně přes konfigurák, kdy když udělám chybu, budu ji hledat půl hodiny, naskakuje mi vyrážka.
No já to mám zas naopak. Klikání se sice dá, ale pokud na jedné záložce udělám chybu, překliknu jinam a nevidím nic. Kdežto v texťáku je to pěkně pod sebou, můžu si to okomentovat, abych neztratil nit...
Nastavení podsítí je jen jednou částí, pak bude nejspíš třeba nastavit ještě filtrování různých adres a služeb, prefixů, typů ICMP, NATů, logování atd., a to všechno (snad jen bez toho NATu) 2x.
Tož lekce 2, furt /etc/config/network: vytvoření sítě, přidělení adres . Jde to naklikat, ale pomalu...
Síť, která vede fyzicky na jedno rozhraní, se dělá takhle:
config interface 'mgmt'
option proto 'static'
option ifname 'eth0.1'
option ipaddr '192.168.8.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '64'
option ip6hint '11'
"mgmt" je název sítě.
"proto" definuje protokol, "static" znamená statickou IP adresu. Může tam být třeba 6to4, PPPoE apod.
"ifname" je fyzický inteface. "eth0" je síťová karta, za tečkou je číslo VLANy ( odpovídá parametru "vid" v definici LAN.
Další dva řádky se starají o IPv4. První je adresa routeru v té síti (dělá gateway), druhý je maska.
No a poslední dva řádky jsou pro IPv6. "ip6assign" je délka prefixu sítě, kterou oznamuje. Standard je 64b. No a protože je potřeba říct, čím doplnit prefix od ISPíka z /56 na /64, je tam hexa hodnota v parametru "ip6hint"
Pak jsou sítě, který vedou na dvě a víc rozhraní. Třeba síť pro hosty na WiFI v routeru a s odesláním do dalšího AP. To vypadá asi takto:
config interface 'iptv'
option proto 'static'
option type 'bridge'
option ifname 'eth0.100 eth1'
option ipaddr '10.11.7.250'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '64'
option ip6hint '4'
Přibyla volba "type", kterou se to přepne na bridge mezi několika rozhraníma. A v "ifname" je několik položek, jinak furt na jedno kopyto.
Takže při vytváření sítí na routeru v podstatě jenom kopíruju ten druhý blok, upravím "ifname", "ipaddr" a "ip6hint" a pokud je jedno rozhraní můžu (ale nemusím) vyhodit přepnutí na bridge.
A tím s /etc/config/network končíme. Příště nakonfigurujeme DHCP, ať se s tím nemusíme přiřazovat individuálně...