Měření zátěže serveru

Karel

Měření zátěže serveru
« kdy: 26. 05. 2011, 10:03:11 »
Ahoj, jak měříte zatížení serveru z dlouhodobějšího hlediska? Ano, jsou tu nástroje jako top, vmstat atd., ale těmi zjistím pouze aktuální vytížení. Potřeboval bych poradit nějaký způsob, jak zjistit např. průměrné a maximální provozní vytížení CPU, RAM a HDD nějakého serveru (ideálně v procentech). Zkrátka, aby se pak dalo říct ano, tento server jede dlouhodobě ideálně jak má, tento server se dlouhodobě fláká a tento server je dlouhodobě na pokraji svých sil. Nějaký monitoring vytížení, kde je možné sledovat i historii apod.

Pak bych měl ještě jeden malý dotaz k těm nástrojům top a vmstat. Oba mi přehodí "nějaká čísla" o aktuálním vytížení. Jak mám z těchto čísel poznat, zda se jedná o malou či velkou zátěž? Jak si mám stanovit referenční hodnoty, podle kterých poznám míru vytížení. Jaká hodnota je špatná např. pro parametr us u vmstat? 15, 150 či 1500? To samé např. pro load average u top. 0.75 je v pohodě nebo už je to špatné apod. Údaje o vytížení umím získat, ale neumím v nich číst. Jak na to?

David Strejc

Re: Měření zátěže serveru
« Odpověď #1 kdy: 26. 05. 2011, 10:46:16 »
Munin.

« Odpověď #2 kdy: 26. 05. 2011, 10:59:35 »
Predne - zaplat si nekoho, kdo tomu rozumi  ;-)

Load je takova fronta na banany ;-) Jadra procesoru jsou prodavaci bananu. Pokud je fronta delsi nez pocet prodavacu, mas problem ;-) Tj. pro dual quadcore server ( tj. 8 jader ) je load 5 docela v pohode, pro jedno/dvoujadroveho Atoma je stejny load problem.

Karel

« Odpověď #3 kdy: 26. 05. 2011, 11:09:43 »
Predne - zaplat si nekoho, kdo tomu rozumi  ;-)

Load je takova fronta na banany ;-) Jadra procesoru jsou prodavaci bananu. Pokud je fronta delsi nez pocet prodavacu, mas problem ;-) Tj. pro dual quadcore server ( tj. 8 jader ) je load 5 docela v pohode, pro jedno/dvoujadroveho Atoma je stejny load problem.

Ano, to sice řešením je, ale já se to samozřejmě chci naučit sám a někde začít musím...

Jestli to správně chápu, tak pro jedno jádrový procesor/stroj je hodnota 0.1 zatížení 10 % a pro dvou jádrový je 0.1 zatížení 5 % a např. 50 % dosáhne při hodnotě 1.

David Strejc

« Odpověď #4 kdy: 26. 05. 2011, 11:10:32 »
Coz nemusi byt s loadem uplne pravda ...

Na vyrizeni muze cekat 1000 procesu proto, ze se nezavreli a muze to byt na jednom stroji - load je magic ;o)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 26. 05. 2011, 11:52:23 »
Load average nejde takhle škatulkovat (0,1 je na jednojádru 10% -> to neplatí). Mam doma jednojádrovej atom, má load stabilně kolem 0,7 a CPU usage (to je to vytížení CPU, na který to přepočítáváš) je kolem 10%.

Jinak jak bylo uvedeno - dokud je Load nižší, než počet procesorů (jader), tak je to úplně v klidu. Pokud je řekněme do dvojnásobku počtu jader (max 2 u jednojádra), tak je to relativně ok. Pokud je to desetinásobek (a víc), už se to ani nedozvíš :-D (systém jakoby přestává reagovat, ale Tvuj požadavek na akci je ve frontě a zpracovanej bude, akorát třeba až za deset minut).

Na sledování používam Cacti (dělá hezký grafy a existuje k němu spousta doplňků na různý věci, v základu umí sledovat HDD, CPUusage a load, vytížení sítě, RAM a další běžný věci). Pro neznalýho je Cacti nepřehledný, ale když už uděláš první graf, tak máš vyhráno a brzo to pochopíš celý.

Každopádně budeš potřebovat SNMP (na všech strojích, který chceš sledovat), pomocí kterýho se tyhle informace předávají sběrnýmu počítači. Kdybys chtěl Cacti na svym (jedinym?) počítači, tak i na něm budeš potřebovat SNMP.

kosta

« Odpověď #6 kdy: 26. 05. 2011, 11:59:11 »
pouzivam "collectd" a pro zobrazeni alternativni skript "Collectd Graph Panel", umi to server klient, takze na jednom stroji jdou prohlizet grafy z ostatnich zarizeni

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 26. 05. 2011, 12:01:40 »
Ještě k mojí odpovědi - Cacti je webový, takže potřebuješ webovej server, PHP a MySQL (+ další věci, co chce Cacti samo o sobě). Nastavení Cacti a čumění na grafy pak je před webovej prohlížeč.

To jen takovej velmi podstatnej dodatek...

A samozřejmě pokud máš Cacti na stroji s veřejnou IP, můžeš na grafy čumět odkud chceš (tak jako já :-P )

David Strejc

« Odpověď #8 kdy: 26. 05. 2011, 12:53:49 »
A zkouseli jste munin?

Hlavne se v zakladu cely nastavi sam udela 90% veci uplne sam a hlavne funguje out of the box ;o)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 26. 05. 2011, 15:01:53 »
A zkouseli jste munin?

Tak jsem se alespoň kouknul co to je :-) Dělá to s RRD Tool stejně jako Cacti, takže vlastně jde jen o to, komu se s čím líp dělá (protože výslednej mechanizmus na pozadí je stejnej).

Nechci to odsuzovat bez zkoušení, ale předem říkám, že jestli je to master/client (=nutno mít Munin v nějaké podobě na všech PC), tak není pro mě. Já radši sbírám data přímo pomocí SNMP. Mám třeba doma i Nagios, ale taky ho nevyužívám plně právě kvůli master/client (jsem na to asi moc línej :-) ).

Ale je dost možný, že Munin bude uživatelsky příjemnější,než Cacti (Cacti je na první pohled nepřehledný, i kámoš, kterej dělá nějakej čas admina, na to čuměl jak na boží zjevení... ale po pár minutách vysvětlování to pochopil a teď už grafuje na serverech mnohem víc věcí než já doma)