ale řadu věci také značně zesložiťuje, vždyť implementace k8s trvá do produkce několik let (moje praxe z českého prostředí) a pořád nastávají i několikadenní výpadky (nedávna zkušenost z banky). To řešení není dostatečně připravené na širší nasazení, jakýkoliv debugging je obrovský až nemožný problém, post-mortem analýzy skoro nemožné, chybí dospělý resource management, saturovat 10Gbps+ linky je skoro nemožné (přitom dnes už fyzicky používáme i 100Gbps mezi servery) atd. atd.
Podle mě to má smysl až když jsou splněný následující body:
* mám víc dodavatelů software a potřebuji pro ně jednotné běhové prostředí, se kterým si poradí i průměrný vývojář
* provozujeme toho opravdu hodně, potřebujeme automatické horizontální škálování a load-balancing
* s tím související automatické logování na jedno místo (nám se logy neztrácí, ale můžeme mít zatím jen štěstí)
* máme schopný tým adminů, kteří se o to postarají (a na oplátku nemusí řešit zákoutí každé nasazované aplikace)
* aplikace jsou jasně definovaného formátu (komunikace přes http, bezstavové, ideálně bez potřeby zapisovat na disk persistentní data)
Jinak je to podle mě špatně vybraný nástroj. Autor vlákna operuje s nejmenšími VPS, které Amazon nabízí, to prostě nemůže fungovat. Naopak máme zkušenost, že pokud je hardware dimenzovaný dostatečně, je cluster stabilní.
S (ne)dospělostí administrace, logování a debuggingu souhlasím. U Openshiftu bych doplnil bych ještě značnou nestabilitu instalačních skriptů. Dost překotný vývoj, zpětná kompatibilita nic moc.
Pro menší provozy se určitě v konečném důsledku vyplatí si to pronajmout jako službu od RedHatu nebo Amazonu. Jakkoliv ty ceny možná vypadají "draze".
--------------
Ad efektivita: pokud je mým primárním cílem efektivita, nepoužiji Kubernetes. Ono technicky vzato i ty VPS jsou vlastně neefektivní oproti dedikovanému serveru, že?
--------------
Dohromady s tím pracuju docela rád, myslím, že až projekt dospěje a admini se ho naučí nastavit, bude to přínosem pro mnoho vývojářů. Ale je to jen pro určité případy užití, jako obvykle, there is no such thing as a silver bullet.