Přes ping to prostě nikam nedojde. Takže nepřekládá.
To, že neprojde ping, neznamená, že se doména nepřekládá. Jako první bych tedy zkusil, zda se u vás opravdu doména překládá či nepřekládá – příkazem
host nebo
nslookup. Pokud by se nepřekládala – nemáte ji náhodou nastavenou v
/etc/hosts nebo v lokálním DNS resolveru, třeba na routeru?
O veřejnou IP adresu jsem zažádal a je to 81.25.21.57, když kouknu na https://www.mojeip.cz/ dostanu 81.25.21.57 a na tuto IP ukazuje i DNS který je u FORPSI viz obrázek. Jen nerozumím tomu proč v routru k poskytovateli mám 192.168.86.34.
To je právě proto, že váš ISP vám tu veřejnou IP adresu mapuje přes NAT. Musí být u ISP nastavený správně, aby tu fungovalo i z vnitřní sítě a od vás.
Nejprve bych ale zjistil, jak je to s tím překladem DNS u vás – zda není problém v tom.
Mě tvrdí že on nic nastavit nemůže, na co ho mám nasměrovat?
Nejprve je potřeba zjistit, zda je chyba opravdu u něj.
Na svém routeru otestujte, že když zahájíte spojení s adresou matejckovi.eu, projde přes router nejprve paket směrem ven, jako adresa cíle je tam nastavená 81.25.21.57.
Tohle ověřím jak? S linuxem umím jestli vám to pomůže. Sítím tak do hloubky nerozumím.
Ideální je nastavit na vašem routeru zachytávání paketů na vnějším rozhraní – pokud to ten router umí. Zvolil bych si nějaký nestandardní port, třeba 1234, nastavil bych na routeru zachytávání paketů na tenhle port a pal zkusil
telnet 81.25.21.57 1234
Mimochodem, vyzkoušejte také ping na 81.25.21.57. Abyste porovnal,jak se to chová, když použijete DNS název a IP adresu.