Oboustranná synchronizace v Debianu

Oboustranná synchronizace v Debianu
« kdy: 26. 05. 2020, 21:38:10 »
Zdravim
na jednostrannu synchronizaciu pouzivam rsync
https://www.root.cz/clanky/pokrocile-zalohovani-s-rsync/
ale teraz potrebujeme nieco na obojstrannu pretoze potrebujem mat rovnake data aj na druhej strane a tak isto ked spravim nejake zmeny aj na druhej strany aby sa aplikovali aj na hlavnom...
Proste nech vzdy zoberie najnovsie zmeni...

aky naj softik je naj na takuto obojstrannu (ideal keby sa dak spravovat len cez terminal pretoze nemam graficke prostredie na serveri)?
« Poslední změna: 26. 05. 2020, 23:27:02 od Petr Krčmář »

Re:obojstranna synchronizacia debian
« Odpověď #1 kdy: 26. 05. 2020, 22:02:19 »
Unison.

Ale praktickt vždy, bez ohledu na zvolený soft, naběhneš do nějaké situace, kdy se objeví konflikt, co nakonec chce lidský zásah.

« Odpověď #2 kdy: 26. 05. 2020, 22:13:56 »
super diki skusim kuknut...
konflikt hadma nebude... synchronizaciu bude robit len jeden stroj... a ked nahodou obcas veru bude treba kuknut log...

_Jenda

• 1 608
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Oboustranná synchronizace v Debianu
« Odpověď #3 kdy: 27. 05. 2020, 02:37:34 »
Kód: [Vybrat]
man rsync

-u, --update                skip files that are newer on the receiver
Samozřejmě záleží jestli nechceš opravdu conflict resolution když změníš soubor na obou počítačích. Pak si to musí držet nějaká metadata bokem a to asi rsync umět nebude. Šlo by něco jako "find . -newermt poslední_synchronizace", což ti ty soubory vypíše, pak si ty seznamy diffneš, a když se jeden soubor vyskytuje v obou, tak to vyhlásíš uživateli.

« Odpověď #4 kdy: 27. 05. 2020, 10:29:26 »
super diki skusim kuknut...
konflikt hadma nebude... synchronizaciu bude robit len jeden stroj... a ked nahodou obcas veru bude treba kuknut log...

Nezalezi, kdo syncuje, ale kdo muze delat zmeny.

« Odpověď #5 kdy: 27. 05. 2020, 17:16:06 »
Kód: [Vybrat]
man rsync

-u, --update                skip files that are newer on the receiver
Samozřejmě záleží jestli nechceš opravdu conflict resolution když změníš soubor na obou počítačích. Pak si to musí držet nějaká metadata bokem a to asi rsync umět nebude. Šlo by něco jako "find . -newermt poslední_synchronizace", což ti ty soubory vypíše, pak si ty seznamy diffneš, a když se jeden soubor vyskytuje v obou, tak to vyhlásíš uživateli.

ee toot sa urcite nebude stavat pretoze dany subor vzdy bude menit bud na jednom pc alebo na druhom v rovnakom case...
nikdy v pribehu tyzdna sa mi urco nestane ze by rovnaky subor zmenil na oboch naraz cize tym padom ked to bude synchronizovat obojstranne sa konfliktu nebojim... pretoze ako pise vyssie zmenu bude robit len ja ako jediny clovek a teda ci budem na mieste a abo mieste b...
ale aj tak ked takyto konflikt mi nezvykne cez rsync obojstrannu nevies nastavit tak aby len doplnalo zmenene a nie vsetko... cez rsync vies len zalohovanie nastavit ale aby ked nahodou tyzden budem u rodicov a tam budem robit zmeny tak aby sa mi to aplikovalo aj doma... 

« Odpověď #6 kdy: 27. 05. 2020, 17:25:54 »
já na synchronizaci běžných osobních dat používám https://syncthing.net/, i mezi Lin/Win/Android, spokojenost

« Odpověď #7 kdy: 27. 05. 2020, 19:53:29 »
Již zde zmiňovaný unison funguje perfektně, i na velikých adresářích. Ve firmě synchronizujeme každých 10 minut 440GB 150tis. souborů/adresářů mezi dvěma městy - lokální sambí share. Už to tak běží nějakých 15 let.

Když náhodou někdo na obou stranách upraví stejný soubor, přijde adminovi mail a ten po dohodě s oběma autory jeden ze souborů smaže.

« Odpověď #8 kdy: 27. 05. 2020, 21:31:38 »
Již zde zmiňovaný unison funguje perfektně, i na velikých adresářích. Ve firmě synchronizujeme každých 10 minut 440GB 150tis. souborů/adresářů mezi dvěma městy - lokální sambí share. Už to tak běží nějakých 15 let.

Když náhodou někdo na obou stranách upraví stejný soubor, přijde adminovi mail a ten po dohodě s oběma autory jeden ze souborů smaže.

toto znie super a mas to nakonfigurovane vsetko cez terminal ci si pouzil graficke prostredie?
ak cez terminal pls keby si hodil nejake priklady bol by som vdacny by som si to aj rychlejsie sebe nastavil...

« Odpověď #9 kdy: 27. 05. 2020, 21:32:20 »
já na synchronizaci běžných osobních dat používám https://syncthing.net/, i mezi Lin/Win/Android, spokojenost
a nastavoval si to cez terminal alebo?

« Odpověď #10 kdy: 27. 05. 2020, 22:22:17 »
ee, nastavuje se ve webovým prohlížeči, naklikáš si, které adresáře se mají synchronizovat. V terminálu asi jen instalace a nastavení spuštění démona po startu systému (pravda, že jsem neřešil žádné přihlašování, protože to mám jen mezi svýma počítačema)

« Odpověď #11 kdy: 27. 05. 2020, 23:14:01 »
webovy prehliadac este lepsie skusim si to naklikat tym padom to lahko naklikam na servery cez iny pc...

« Odpověď #12 kdy: 09. 06. 2020, 19:32:20 »
ee, nastavuje se ve webovým prohlížeči, naklikáš si, které adresáře se mají synchronizovat. V terminálu asi jen instalace a nastavení spuštění démona po startu systému (pravda, že jsem neřešil žádné přihlašování, protože to mám jen mezi svýma počítačema)

inak este otazocka drzi to aj nejaky archiv starych zmazanych suborov?
ze ked nahodou by nieco zmazal a prebehla by synchronizacia da sa este ku zmazanym subrom dostat?

Vykook

• 135
    • Zobrazit profil
    • homepage
« Odpověď #13 kdy: 10. 06. 2020, 16:42:03 »

inak este otazocka drzi to aj nejaky archiv starych zmazanych suborov?
ze ked nahodou by nieco zmazal a prebehla by synchronizacia da sa este ku zmazanym subrom dostat?

Ano, dá se tam nastavit buď kolik verzí dozadu má držet, koš a nebo pomocí vlastního shell scriptu(třeba zatarovat a přesunout na nějaký backup stroj, ale to jsem upřímně nezkoušel).

« Odpověď #14 kdy: 22. 06. 2020, 22:40:56 »
Boli tu zmienene unison, rsync, syncthing. Chcel by som sa opytat ze ci moze dojst k poskodeniu dat na oboch stranach. A to takym sposobom ze na jednej strane zacne disk vykazovat chybu, data z neho budu zle precitane a nasledne sa tieto zle precitane data zosynchronizuju s druhou stranou. Dakujem