Kompatibilita Thunderolt/USB-C - aktivní kabel, Alt mode,20/40 (spíš zkušenosti)

Dobrý den, měl bych pár dotazů, ohledně toho, zda Thunderbolt zařízení bude fungovat za různých podmínek, na wikipedii, je to sice podrobně rozepsáno, ale nejsem z toho moudrý moc, je to celkem guláš, navíc se třeba jinde tvrdí jiné věci. Předně taky bych chtěl  ujasnit, jaké druhy kabelů vlastně existují(0)

0. Thunderbolt kabel, USB-C kabel, Thunderbolt + USB-C kabel ? (Nepočítám USB 2.0 kabely, USB-C redukce pro audio)

1. Vylučuje se fungování USB 3 protokolu a Thunderbolt protokolu? Ve smyslu, že buď potřebuji kabel, co umí obojí, nebo pro USB 3.x USB-C kabel a pro TB - TB kabel. Někde jsem četl, že Thunderbolt kabel nemůže fungovat jako USB 3.x.  Je to pravda? Pokud ano, jsou k tomu nějaké podmínky? Například, že to platí jen pro aktivní thunderbolt kabel nebo že to platí jen pro thunderbolt kabel o rychlosti 40 Gb/s

2. Je potřeba pro 40 Gb/s aktivní kabel? A když je Thunderbolt kabel aktivní, automaticky si bude rozumět s čtyřicítkou?  Vlastně, čím se myslí aktivní kabel? Ten co má identifikační čip nebo zesilovač signálu? (Ono se i nějak udává, že kabely na 0,5 /0.8m musí být aktivní, aby uměly 40)

3. Na wikipedii jsem četl, že Existuje USB-C Thunderbolt Alternate Mode. Asi ale jen na 20 Gb/s.  Znamená to, že každá USB-C kabel podporuje tedy thunderbolt zařízení? Je v tomto Thunderbolt kabel a USB-C kabel, který inherentně(?) umí Thunderbolt Alternate mode, kompatibilní, takže zařízení je jedno, zda ho připojím USB-C kabelem nebo TB3 kabelem? Například Thunderbolt Samsung X5 disk nebo Lacie disková pole? Znamená to tedy, že Thunderbolt kabely jsou zbytečné a vystačíme si si USB-C kabely (pokud nevadí to údajné omezení na 20Gbps?

x. Existuje něco jako aktivní USB-C kabel?

y. Z celého toho mám pocit, že Thunderbolt má vyšší nároky, vyžaduje čip atd. Zatímco, když už něco umí USB-C, tak to vlastně je vše, nerozlišuje se aktivní/pasivní, umí i Alternate mody (i Ten thunderbolt) a nepotřebuje čip.

Zajímaly by mě spíš konkrétní zkušenosti, zda máte potvrzeno, že to tak funguje, než nějaké vykládání specifikací.

Točí se to tedy kolem podmínky pro 40Gb/s rychlost, smyslu a kompatibility Alternate Mode a dělení kabelu na Thunderboltový a ty ostatní a jak si s tím poradí zařízení
« Poslední změna: 20. 05. 2020, 11:45:45 od Pivotal »

1. TB kabel není kompatibilní s usb-c, ani řadič neumí oboje najednou, TB kabel má i jiné zapojení a piny. Pokud použiji TB kabel tak nejde z usb 3 portu třeba napájení, vnitřně tam bude nějaký přepínač, který podle typu kabelu to buď pošle na usb-c řadič nebo pcie linku. Neviděl jsem nikdy kombinovaný kabel

2. aktivní kabel je potřeba podle vzdálenosti a rychlosti, aktivitou se rozumí, že je sám napájený a má nějaký zesilovač. Stejně tak to závisí na tom, jestli je metalický nebo optický. Mám v hlavě, že pasivní může být do 20Gbps na vzdálenost až 2m, 40Gbps se dá pasivně napájet snad jen pár desítek cm na metalice. Impedance každého kabelu bude jiná, co vím, materiál není ve specifikaci a bude se lišit výrobce od výrobce

3. o tom nevím, usb-c je počítaný přes cpu, takže při vysokých přenosech se i výrazná zátěž na cpu, narozdíl od TB, o ten se stará přímo pcie řadič. Při 10Gbps mi usb-c na notebooku vytíží dvě jádra, což je dost, TB skoro nic

4. vzhledem k tomu jak funguje usb, tak je možné ho libovolně řetěžit, takže klidně můžeš dát do cesty zesilovaš a táhnout do až snad k 100m vzdálenosti, vždyť i takhle fungují usb huby, ne?

Proč to vůbec řešíš?

1. TB kabel není kompatibilní s usb-c, ani řadič neumí oboje najednou,

Otázka mířila ale ke kabelu. Nebo míří tvá odpověď ke kabelu nebo ke zařízení nebo k portu v počtítači

Protože můžu.

Tak já nevím.
V popisích v shopech vidím Supports USB 4.0 2.0, 3.1 Gen 1, and 3.1 Gen 2 nebo  "It is not just thunderbolt cable, supports also widespread Superspeed USB" (jde o 1m kabel, který údajně musí být aktivní) a zároveň na ilustračním obrázku je čip, ale ilustračním obrázku vypadá skvěle i párek z kosteleckých uzenin

A jinde (spíš na stránkách o technologiích) vidím, že thunderbolt kabel USB umí pouze na 480Mbps nebo jinak řečeno, tvrzení že USB 3.x a Thunederbolt jsou mutually exclusive pcworld, načítat bez skriptů
Citace
Active Thunderbolt 3 cables cost about three to four times that of similarly long USB-only cable, and are limited to only 480Mbps (USB 2.0) for USB transfers.