Dobrý den, měl bych pár dotazů, ohledně toho, zda Thunderbolt zařízení bude fungovat za různých podmínek, na wikipedii, je to sice podrobně rozepsáno, ale nejsem z toho moudrý moc, je to celkem guláš, navíc se třeba jinde tvrdí jiné věci. Předně taky bych chtěl ujasnit, jaké druhy kabelů vlastně existují(0)
0. Thunderbolt kabel, USB-C kabel, Thunderbolt + USB-C kabel ? (Nepočítám USB 2.0 kabely, USB-C redukce pro audio)
1. Vylučuje se fungování USB 3 protokolu a Thunderbolt protokolu? Ve smyslu, že buď potřebuji kabel, co umí obojí, nebo pro USB 3.x USB-C kabel a pro TB - TB kabel. Někde jsem četl, že Thunderbolt kabel nemůže fungovat jako USB 3.x. Je to pravda? Pokud ano, jsou k tomu nějaké podmínky? Například, že to platí jen pro aktivní thunderbolt kabel nebo že to platí jen pro thunderbolt kabel o rychlosti 40 Gb/s
2. Je potřeba pro 40 Gb/s aktivní kabel? A když je Thunderbolt kabel aktivní, automaticky si bude rozumět s čtyřicítkou? Vlastně, čím se myslí aktivní kabel? Ten co má identifikační čip nebo zesilovač signálu? (Ono se i nějak udává, že kabely na 0,5 /0.8m musí být aktivní, aby uměly 40)
3. Na wikipedii jsem četl, že Existuje USB-C Thunderbolt Alternate Mode. Asi ale jen na 20 Gb/s. Znamená to, že každá USB-C kabel podporuje tedy thunderbolt zařízení? Je v tomto Thunderbolt kabel a USB-C kabel, který inherentně(?) umí Thunderbolt Alternate mode, kompatibilní, takže zařízení je jedno, zda ho připojím USB-C kabelem nebo TB3 kabelem? Například Thunderbolt Samsung X5 disk nebo Lacie disková pole? Znamená to tedy, že Thunderbolt kabely jsou zbytečné a vystačíme si si USB-C kabely (pokud nevadí to údajné omezení na 20Gbps?
x. Existuje něco jako aktivní USB-C kabel?
y. Z celého toho mám pocit, že Thunderbolt má vyšší nároky, vyžaduje čip atd. Zatímco, když už něco umí USB-C, tak to vlastně je vše, nerozlišuje se aktivní/pasivní, umí i Alternate mody (i Ten thunderbolt) a nepotřebuje čip.
Zajímaly by mě spíš konkrétní zkušenosti, zda máte potvrzeno, že to tak funguje, než nějaké vykládání specifikací.
Točí se to tedy kolem podmínky pro 40Gb/s rychlost, smyslu a kompatibility Alternate Mode a dělení kabelu na Thunderboltový a ty ostatní a jak si s tím poradí zařízení