Zdravím, existuje něco "síťová karta" pro USB port, aby to využilo plnou rychlost USB 3 standardu (5Gbps a víc)? Nemyslím tím uplně přímo síťovou kartu, že se pak dá natáhnout 20metrový kabel někam jinam, ale tak přízemní věc, na propojení 2 (nebo 5 PC) . Prakticky libovolný PC, aby stačilo jen USB 3. . řekněme, že 1Gbps je málo (a ostatně takto se může připojít dávno kterýkoli PC přes Gb Ethernet)
Pokud vím, tak přímý propoj USB-A mezi PC asi fungovat nebude (ale budu rád překvapen).
Běžným USB 3 kabelem ( A/C, Gen1-2). Cílem je náhrada drahých nebo nedostupných řešení:
- Thunderbolt networking vyžaduje Apple produkty , kabel za litra. (Pár okrajových ntb jiných výrobců má Thunderbolt 3, ale řekl bych, že je to tak 5% produkce. ) Takže to rozhodně není běžné, ale má to výhodu, že je to skoro zadarmo, když máte štěstí na TB-notebooky.
- Externí SFP+ jsem naviděl a věřim že ju taky prodavaju.
- Interní SFP+ nějak externalizované je podle mě kostrbaté řešení (pokud jsou nějaké adaptéry aby šly připojit
- Externí síťové karty do thunderboltu 10Gbps stojí kolem 5000.
- Interní PCIE 10Gbps karty dané do USB boxu je ješte větší zvěrstvo
Vyšly mi z toho 2 řešení:
<1> nějaká krabička téměř jako switch, do které se zapojuje běžný USB 3 kabel za stovku. (Pro 2 počítače to spíš nebude připomínat switch ale něco jako větší spojku pro ethernet za 20 korun - samozřejmě logika zpracovávající USB 3.0 protokol tam musí být)
Schválně celou dobu píšu USB 3.0, na tom zda je to Gen1,...Gen mxn nebo přes konektoru microUSB 3.0, USB 3.0A, USB C nesejde.
<2> podobné adaptéry USB 3.0 - Gbit Lan, které stojí kolem 200 Kč (pro apple za 700Kč), až na to, že by uměly např 4Gbps. Nevidím důvod, proč by měly stát 5000 Kč jako Thunderbolt-10Gb Lan adaptér SONNET a být velký jak cihla
Proč dávno něco takového neexistuje?