[...] linux mi stačilo 120GB a ešte sa mi tam zmestil aj swap síce mám 32GB ram ale vraj swap file treba aj vtedy
[...]. Samozrejme nemôžete Očakávať že nový OS bude fungovať optimálne na 10 rokov starých komponentách asi to je dôvod prečo neustále čítam o problémoch s Windows 10 ktoré som ja nikdy nezažil.
s Linux swap v podstate nepotrebujes, jiste se najdou vyjimky kdy bez swapu se neco muze chovat divne, ale obecne ho potrebujes pouze v pripade kdy chces hibernovat na disk (+ samozrejme kdy vis ze zaplnis celou jakkoliv velkou ram)
s w10 jsou problemy, mel si stesti ze te nepotkali, namatkou:
- pri velke/pulrocni aktualizaci nedela aktualizaci systemu, ale presun dat bokem, presun windows bokem, nova cista instalace a obnova puvodnich dat(vetsinou) a (nektereho) nastaveni
- pri velke aktualizaci resetuje asociace souboru, nastaveni (posledni velke 1909 to nedelala, protoze faktivky neslou o velkou ale mesicni)
- u nekterych ovladacu (graficke karty, tiskarny, skanery) kdyz nainstalujes ovladac kterej si ty zvolis/stahnes z webu vyrobce, tak aktualizace ti ho nahradi ovloadacem z WindowsUpdate, a nekdy prave i takovym ktery ve vysledku Nefunguje
- pri predminule velke aktualizaci se nekterym uzivatelum (nesouviselo s hw) ztratila data, tusim tam byl problem s spatnytch vypoctem casu ktere muze ignorovat a take s tim ze kdyz byla data vnorena v hlubsi strukture adresaru
- pred asi 1-2lety nejaka aktualizace (uz nevim zda mesicni nebo pulrocni) znemoznila boot na strojich s AMD (vcetne noveho HW)