Pokladam dalsi dotaz lehce mimo tema rootu, nicmene je zde urcite hromada lidi s 3D tiskarnou. Mam Prusu MINI a pak DIY tiskarnu (P3Steel z CN komponent). Prusovy tiskarny maji dle meho nazoru obrovskou vyhodu, ze tam jsou veci vymyslene dobre, neni to tamagoci - neco namodeluju a vytisknu, vysledek je vcelku spolehlivy, ani nevim kdy jsem naposledy neco zkazil. U te DIY tiskarny jsem neustale resil nivelitu, odlepovani vytisku, spatny extruder, no bylo toho hodne.
Velkou roli na tom hraje tiskovy plat, bohuzel u Mini mi nefunguje strukturovany, nic na nem nedrzi, na hladkem to zase drzi dabelsky. Navic chci MINI pouzit na vyrobu nejakych veci a hodilo by se mi mit vic platu, aby clovek ktery rozjizdi dalsi tisk nemusel resit veci jako cisteni platu apod., ale z policky vzal dalsi a vytisky nechal na tom puvodnim. Kupovat ty hladke platy se mi moc nechce, je to vcelku draha sranda (ten muj ma uz par prasklinek, nereklamoval jsem zatim). Tisknu hlavne z ABS.
Z mnoha duvodu jsem zvazoval, ze bych si platy vyrobil sam, nastrihanim velke tabule Fe plechu a nastrikem (mam strikaci pistoli a pristup k dilenskemu vybaveni typu strojni nuzky). Zatim jsem vyzkousel par barev, vysledky jsou stridave dobre a spatne. Treba akrylat na auta ze spreje se mi vubec neosvedcil, syntetika zatim nejak funguje (ale loupe se), barva ktera drzi texturu zase neni prilnava. Postupne budu zkouset ruzne barvy jak mi pujdou pod ruku s jinou praci (renovace motorek apod), ale to bude trvat dlouho. Experimentoval jste s tim nekdo? Idealne bych potreboval strukturovany povrch, aby to drzelo o trochu mene nez hladka podlozka pro MINI (pozor, evidentne se chova jinak nez na "velkeho" Prusu!). Neni nutne aby to vydrzelo vsechno, obyc plech je velmi levny, nastrikane to je taky za chvili, vydrzi-li barva ~ 100 tisku, jsem s ni v pohode). Praskovou lakovnu jsem nezkousel, to by mohla byt cesta.
Na pokusy jsem vzal FeZn plech, coz byla mozna chyba, vyzkousim koupit obyc nezinkovany, treba se tam ta syntetika nebude loupat.