OVH/Debian Buster po restartu přepisuje /etc/hosts

OVH/Debian Buster po restartu přepisuje /etc/hosts
« kdy: 18. 04. 2020, 18:50:08 »
Ahoj,

mam vps u OVH
a zjistil jsem, ze mi neco prepisuje /etc/hosts kazdy restart     (resp. si tam pridava svuj zaznam, coz je silne nezadouci)

zkusil jsem nastavit 
Kód: [Vybrat]
manage_etc_hosts: falsev /etc/cloud/cloud.cfg

ale vubec nepomohlo.. Poradi nekdo prosim?
« Poslední změna: 18. 04. 2020, 19:10:18 od Petr Krčmář »

Re:OVH/Debian Buster mi prepisuje /etc/hosts po restartu
« Odpověď #1 kdy: 18. 04. 2020, 18:55:37 »
abych to upresnil, furt se mi tam pridava tento zaznam:

Kód: [Vybrat]
127.0.1.1      vpsXXXXX.vps.ovh.ca    vpsXXXXX

ale ja potrebuji aby vpsXXXXX.vps.ovh.ca  resolvovalo na moji public IP, coz mam taky nastavene ale kazdy restart se to tam prida znova, coz mi dela problemy.. Na starych verzich debianu u OVH tento problem nebyl

Vykook

• 135
    • Zobrazit profil
    • homepage
Re:OVH/Debian Buster po restartu přepisuje /etc/hosts
« Odpověď #2 kdy: 18. 04. 2020, 22:55:26 »
Sorry že ti přímo nepordím, ale mám u OVH(teda konkrétně u jejich brandu soyoustart) dedikovaný servery a podpora funguje  vcelku rychle, takže bych řekl, že mnohem rychlejší bude, se zeptat přímo tam(ostatně, platíš jim za to...)

Michal Stulík

• *
  • 10
  • Mezi klávesnicí a židlí.
    • Zobrazit profil
    • Meziblog
« Odpověď #3 kdy: 18. 04. 2020, 23:08:25 »
Sice to není řešení příčiny, ale pomůže to:

Nastav souboru imutable atribut chattr +i /etc/hosts

_Jenda

• 1 624
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #4 kdy: 19. 04. 2020, 00:41:31 »
Pokud je to OpenVZ/kontejner, tak ti to možná přepisujou zvenku a nic s tím neuděláš, leda si přidat do init skriptů/cronu revert.

Jinak bych udělal grep -r /etc/hosts /etc (případně jiná místa kde jsou jejich skripty -- /opt? /usr/local?) a zkusil najít co to dělá.

« Odpověď #5 kdy: 19. 04. 2020, 08:38:12 »
Sice to není řešení příčiny, ale pomůže to:

Nastav souboru imutable atribut chattr +i /etc/hosts

dekuji Ti, pomohlo! aspon ze tak

Pokud je to OpenVZ/kontejner, tak ti to možná přepisujou zvenku a nic s tím neuděláš, leda si přidat do init skriptů/cronu revert.

Jinak bych udělal grep -r /etc/hosts /etc (případně jiná místa kde jsou jejich skripty -- /opt? /usr/local?) a zkusil najít co to dělá.
jde o KVM
grep -r jsem jiz zkousel a nic co by na to melo vliv nevidim

martyd420

• 234
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19. 04. 2020, 11:11:56 »
Poskytovatel by snad do opravdového VPS neměl ani vidět, ne? Docela drzost koukat takto do cizího os a upravovat konfiguraci... 
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

Michal Stulík

• *
  • 10
  • Mezi klávesnicí a židlí.
    • Zobrazit profil
    • Meziblog
« Odpověď #7 kdy: 19. 04. 2020, 12:46:43 »
Každý poskytovatel VPS se snadno dostane k datům uvnitř. Samozřejmě, že by se v tom neměli jen tak hrabat ...
Při pořizování virtuálního serveru je dobré myslet na to co tam budete provozovat a jestli to za to riziko stojí.

« Odpověď #8 kdy: 19. 04. 2020, 14:43:50 »
To přepisování ale nedělá poskytovatel, dělá to Debian. Protože neví, že IP adresa přidělená vašemu FQDN je přidělená napevno. Řešením by mělo být to, že konfiguraci IP adresy nebudete brát z DHCP, ale nastavíte si tu přidělenou IP adresu staticky. Tím pádem bude Debian vědět, že je přidělená napevno a že ji může použít pro FQDN.

« Odpověď #9 kdy: 20. 04. 2020, 00:07:14 »
To přepisování ale nedělá poskytovatel, dělá to Debian. Protože neví, že IP adresa přidělená vašemu FQDN je přidělená napevno. Řešením by mělo být to, že konfiguraci IP adresy nebudete brát z DHCP, ale nastavíte si tu přidělenou IP adresu staticky. Tím pádem bude Debian vědět, že je přidělená napevno a že ji může použít pro FQDN.

Někdy to ale poskytovatel dělá. Jinak dhcp klient lze obvykle nastavit, co vše má provádět, třeba aby neměnil hosts. Bohužel jsem z hlavy už zapomněl, jak se to dělá - zálaží také na tom, který dhcp klient používáte.