VirtualBox jako služba

VirtualBox jako služba
« kdy: 21. 05. 2011, 12:47:56 »
Dobrý den, prosím o radu jak nastavit virtualbox aby se zapínal automaticky po spuštění serveru (bez přihlašení) na debianu 64bit  včetně virtualních OS. Už se s googlem o to pokouším 2 dny a bez úspěchu. Jsem v linuxu začátečník. Děkuji
« Poslední změna: 21. 05. 2011, 14:48:29 od Petr Krčmář »

Franta

Re: virtualbox jako služba
« Odpověď #1 kdy: 21. 05. 2011, 13:40:43 »
No... ja bych si to pridal do /etc/rc.local  ... nicmene nevim, co pouzivate za distribuci a jestli tam ten rc skript bude :) ...taky si nejsem uplne jisty pod jakym uzivatelem se to potom spusti (nejspis root, ale ruku do ohne bych za to nedal)

aaa

« Odpověď #2 kdy: 21. 05. 2011, 13:51:18 »
Franta ma pravdu (a bezi to ako root). Pridat nieco take:

<code>
echo "Starting VirtualBox machines, please wait..."
VMS=`VBoxManage list vms | grep '{' | sed 's/.*" //'`
for VM in $VMS
do
    VBoxManage startvm $VM
done
echo "Done."
</code>

hoved

« Odpověď #3 kdy: 21. 05. 2011, 14:42:24 »
ja to resil taky pres /etc/rc.local

sudo -H -u hoved /usr/bin/VBoxHeadless --startvm intranet --vrdpport 1234 --vrdp on > /dev/null &
sudo -H -u hoved /usr/bin/VBoxHeadless --startvm extranet --vrdpport 1235 --vrdp on > /dev/null &
sudo -H -u hoved /usr/bin/VBoxHeadless --startvm ps3zone --vrdpport 1236 --vrdp on > /dev/null &

fungovalo to, ale jelikoz jsem taky jen zacatecnik tak nevim jestli je to nejcistejsi reseni

Re: VirtualBox jako služba
« Odpověď #4 kdy: 21. 05. 2011, 15:29:59 »
diky..rc.local tam mam zkusil sem tam dat ten kod a uvidime zda to pujde.

« Odpověď #5 kdy: 21. 05. 2011, 15:40:15 »
Franta ma pravdu (a bezi to ako root). Pridat nieco take:

<code>
echo "Starting VirtualBox machines, please wait..."
VMS=`VBoxManage list vms | grep '{' | sed 's/.*" //'`
for VM in $VMS
do
    VBoxManage startvm $VM
done
echo "Done."
</code>

toto mi nefunguje. napise to :
/etc/rc.local: 13 syntax error: newline unexpected
xxx: service(s) returned failure: rc.local ... FAILED!

ty xxx tam je neco jako startrar neco takovyho sem si to nejak spatne opsal a nemuzu to precit po sobe:D..ted zkousim od hoveda.

« Odpověď #6 kdy: 21. 05. 2011, 15:53:52 »

sudo -H -u hoved /usr/bin/VBoxHeadless --startvm intranet --vrdpport 1234 --vrdp on > /dev/null &
sudo -H -u hoved /usr/bin/VBoxHeadless --startvm extranet --vrdpport 1235 --vrdp on > /dev/null &
sudo -H -u hoved /usr/bin/VBoxHeadless --startvm ps3zone --vrdpport 1236 --vrdp on > /dev/null &

fungovalo to, ale jelikoz jsem taky jen zacatecnik tak nevim jestli je to nejcistejsi reseni

Po drobné uprave mi to jede! dik moc kamo.

hoved

« Odpověď #7 kdy: 21. 05. 2011, 19:26:52 »
tak jiste musel jsi za sudo zmenit pod kterym uzivatelem se to ma spoustet, za startvm nazvy virtualek co to ma spoustet a pak jsou jen parametry v mem pripade rdp

Gazda

« Odpověď #8 kdy: 22. 05. 2011, 10:28:30 »
Odporúčam VBoxTool http://vboxtool.sourceforge.net/. Rieši nielen štart virtuálnych strojov pri štarte hostiteľského stroja, ale aj uloženie stavu virtuánych strojov pred vypnutím hostiteľského stroja.

VBoxTool je citujem "kernel & distro agnostic, although developed and tested only on Ubuntu". Ja ho požívam na OpenSuse.

« Odpověď #9 kdy: 22. 05. 2011, 19:29:27 »

Po drobné uprave mi to jede! dik moc kamo.

/usr/bin/VBoxHeadless --startvm jmenovirtualky --vrdpport 1234 --vrdp on >

takto mi to slo kdyz sem to mel v rootu ty virtualky..kdyz je mam pod jinym uzivatelskym uctem jak to tam mam editovat?

takto to nejde..jo a musim ten rc.local editovat jen v rootu jinak to nejde. nezna to sudo ani -h ani -u..

hoved

« Odpověď #10 kdy: 23. 05. 2011, 08:33:39 »
Jasne, musis pod rootem protoze jinak by to byla celkem dira. To sudo -H -u hoved tomu rika aby to spoustel pod uzivatelem hoved v jeho domovskem adresari a simuloval tusim zalogovani (man sudo, tam to je). ta sipka na konci je presmerovani vystupu, ted ho mas presmerovany jen tak nikam. Tim do /dev/null to pousti nikam, aby tam nebehali radky a & tomu rika at se to spousti na pozadi.

Bezi mi to takhle v debianu v rc.local a neni problem

« Odpověď #11 kdy: 23. 05. 2011, 09:36:58 »
kdyz sem to tam dal tak mi po rebootu reklo ze nezna sudo..tak sem ho odelal to sudo prece root zadny sudo nema..a tak me to reklo ze to nezna to -H ani to -u...mam debian AMDx64 6.0.1a

Ela

« Odpověď #12 kdy: 23. 05. 2011, 09:42:53 »
Nechci jeste vic kalit vodu :), ale IMHO, pokud sudo nema, je potreba sudo nainstalovat.
Pak treba jeste zeditova visudo/sudoers.

A root ne ze nema zadne sudo :D :D
Root nepotrebuje sudo + ma jine specific. vlastnosti, ale to je ted jedno ;)

« Odpověď #13 kdy: 23. 05. 2011, 09:46:58 »
jj tak tak..

« Odpověď #14 kdy: 23. 05. 2011, 09:57:58 »
nasel sem nekde toto slo by to?

/bin/su uz.jmeno -c "/usr/bin/VBoxHeadless -s jmenovirtualky"  a za to bych dal to > /dev/null & takze cele takto:
/bin/su uz.jmeno -c "/usr/bin/VBoxHeadless -s jmenovirtualky" > /dev/null &

slo by? nerad bych si zhodil system na reinstal