Jak smazat data na ro USB flesce

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
Jak smazat data na ro USB flesce
« kdy: 08. 04. 2020, 14:57:15 »
Z duvodu pripadne reklamace potrebuju citlive smazat data na usb flesce, ktera funguje jen pro cteni (a opravdu nejde nijak presvedcit - formatovani pod win/lin, AOMEI part manager, dd, gparted, fsck, hdparm, proste nic co jsem vygooglil nezabralo).

Ted jeste cekam jestli mi od supportu vyrobce poslou nejakou low level utilitu na formatovani.

Poradil by nekdo jak, anebo co jeste zkusit?
Gréta je nejlepší.

Re:Jak smazat data na ro USB flesce
« Odpověď #1 kdy: 08. 04. 2020, 15:12:31 »
mikrovlnka..

TakyPatrik

« Odpověď #2 kdy: 08. 04. 2020, 16:34:48 »
Mazání dat je ve většině případů zapisování jiných dat. To půjde na Read-only zařízení těžko.

Pravděpodobně opravdu zbývá jen umrtvení v mikrovlnce, rentgenem či napojením na vyšší napětí.

Mikrovlnce bych se vyhnul, mohla by zanechat viditelné stopy - spálené plasty,... což by ti znesnadnilo reklamaci. Zaleží na konstrukci flashky.

« Odpověď #3 kdy: 08. 04. 2020, 16:41:48 »
Mikrovlnka by asi zabrala, ale pak už nereklamujete vadu, co byla, ale novou, kterou způsobíte sám :).

Myslím, že toto nemá žádné triviální řešení. Servis Vaše data zneužít nesmí, ze zákona. Pokud chcete větší ochranu, než s jakou počítá zákon, máte jen dvě smysluplná řešení:
a) domluvit se se servisem, jestli by závadu před Vašimi očima neuznali a posléze disk nezničili,
b) obětovat hardware, nereklamovat a zničit ho.

Je to poměrně běžné, že média s opravdu citlivými daty se likvidují fyzicky, bez ohledu na to, že by se daly třeba jako použité ještě zpeněžit, i to, že se raději nereklamuje, než aby se riskoval únik. Před tím samým stojíte teď i Vy a nelišíte se tím od banky nebo nemocnice.

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09. 04. 2020, 13:54:02 »
Tak rešení se naštěstí nalezlo samo - low level formátování (volba restore) v nástroji od výrobce (support poslal odkaz na stažení) smazalo kompletně obsah a fleška je pořád normálně v systému neformátovatelná.
Takže doufám v úspěšnou reklamaci, bez obav o osud dat...

Mmchdm jaktože pod linuxem nemáme nějaký HardCore nástroj na tyhle patálie?
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #5 kdy: 09. 04. 2020, 13:56:35 »

Jako nástroj na zapisování na nezapisovatelnou flashku? :)

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09. 04. 2020, 14:10:04 »

Jako nástroj na zapisování na nezapisovatelnou flashku? :)

Jasně.  8)
Jako nástroj na low level formátování flešek, sd karet, disků apod. 

(Jenom dodám pro jistotu, pokud to nebylo jasné, ta fleška byla původně zapisovací, ale sama od sebe se přepnula (netuším jak) do read only režimu. A nic se s tím nedalo běžnými nástroji pod win ani linuxem dělat.)

Gréta je nejlepší.

« Odpověď #7 kdy: 09. 04. 2020, 22:05:11 »
Z duvodu pripadne reklamace potrebuju citlive smazat data na usb flesce, ktera funguje jen pro cteni (a opravdu nejde nijak presvedcit - formatovani pod win/lin, AOMEI part manager, dd, gparted, fsck, hdparm, proste nic co jsem vygooglil nezabralo).

Ted jeste cekam jestli mi od supportu vyrobce poslou nejakou low level utilitu na formatovani.

Poradil by nekdo jak, anebo co jeste zkusit?

Nejak tomu nerozumim.
Jak se ti tam ta citliva data podarilo dostat, kdyz ta fleska je jen pro cteni?

« Odpověď #8 kdy: 09. 04. 2020, 22:47:56 »
Já to chápu.
Normální fleška se zámkem, která se po zápise dat neočekávaně zamkla do RO módu bez ohledu na nastavení zámku - něco se v ní přepálilo nebo upadlo.
LL formát od výrobce to zřejmě umí obejít a na nějaké nastavení zámku kašle.

« Odpověď #9 kdy: 10. 04. 2020, 09:46:19 »
před dvěma lety jsem řešil výmaz dat na firemní 64GB flashce

nakonec mi návod poslal kolega

SW is here
http://www.usbdev.ru/files/phison/phisonrestore/#comment-18871

1. start Phison Format & Restore v3.21.0.0
2. Restore
3. Take out USB Stick after ~10-15 seconds
4. start Phison Format & Restore v3.13.0.0
5. Restore until the end
6. ready

k3dAR

• 3 071
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 10. 04. 2020, 19:37:43 »
Nejak tomu nerozumim.
Jak se ti tam ta citliva data podarilo dostat, kdyz ta fleska je jen pro cteni?
pro pripadne nechapavce, ti to pred tvojim prispevkem radeji objasnil ;-) je to normalni ze flash bud odejde komplet, nebo zablokuje zapis, pred casem mi podobne odeslo SATA SSD, kdyz sem kliknul na pripojit, tak zkolabovala a musel sem fyzicky odpojit/pripojit, kdyz sem dal rucne mount readonly, tak drzela, pro cteni byla dostupna a vse slo vykopirovat v poradku...

to ze to nastroj od vyrobce dokazal smazat je predpokladam tim ze komunikuje primo s fw kteremu dal vedet ze ma provest "reinicializaci", tim ze jde o proprietarni komunikaci, to (bez reverse engineering) nelze opensource nastroji poresit...

nezkoušel jsem
« Odpověď #11 kdy: 10. 04. 2020, 20:59:52 »
Nezkoušel jsem, neměl jsem důvod, ale kdysi jsem četl, že by mělo jít. Asi záleží na implemetanci a poškození.
Citace
blkdiscard will discard all blocks on the device
Kód: [Vybrat]
blkdiscard -s /dev/myusbdeviceAle NÚB doporučuje v případě citlivých dat vždy ničit => domluvit se s prodejcem. Nikdo neví, zda k výmazu došlo ač SW zahlásí OK u SSD/flash.
« Poslední změna: 10. 04. 2020, 21:02:38 od Regine Martin »