Hypervisor - zmenšení svazku pro hosta

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
Hypervisor - zmenšení svazku pro hosta
« kdy: 31. 03. 2020, 10:45:53 »
Ahoj,
na Vmware mám pro jeden z virtuálů přiděleny dva svazky, které virtualizovaný stroj vidí jako:
/dev/sda
/dev/sdb - 500GB LVM(200GB v rámci LVM group nepřiděleno)

existuje způsob jak na hypervisoru ze svazku'/dev/sdb' odebrat 100GB aniž bych ustřihl data virtualizovanému stroji?
díky
« Poslední změna: 31. 03. 2020, 11:12:20 od Petr Krčmář »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Re:Hypervisor - zmenšení svazku pro hosta
« Odpověď #1 kdy: 31. 03. 2020, 11:23:59 »
Nejsem si úplně jistý, teoreticky by to jít mělo / mohlo, pokud volné místo na konci OS trimuje.
V praxi se to řeší odklonováním, na virtualizaci je to bezpečné a hlavně velmi jednoduché řešení.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 31. 03. 2020, 11:37:04 »
...
V praxi se to řeší odklonováním...
jó to se někomu pracuje, když má dostatek místa. Já už na hypervisoru pro tuto akci nemám :(
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #3 kdy: 31. 03. 2020, 12:17:13 »
...
V praxi se to řeší odklonováním...
jó to se někomu pracuje, když má dostatek místa. Já už na hypervisoru pro tuto akci nemám :(

Nelenil jsem a ověřil jsem na vSphere 6.7 přidat místo, zpět už nejde odebrat ani přesto, že OS na to nesáhl.
Takže bez klonování to asi neuděláte.