Ale k otazke zo zaciatku tohoto vlakna: tak trochu som predpokladal, ze to dopadne presne ako to dopadlo. Ani jeden clovek tu nenapisal, ze si preveril aspon jednu OSS aplikaciu a s kludnym svedomim moze spavat:) - jasne, ked je spravne nakonfigurovany firewall, riziko je blizke nule ale minimalne podla tohoto vlakna zistujem, ze pocit bezpecia z OSS (typu "musi to byt bezpecne, ved je to OSS a urcite sa niekto nasiel, kto ten kod overil") je len fatamorgana - aj ked pocet citatelov vlakna asi nebude dostatocna reprezentativna vzorka.
Fata morgana
. Moje zjištění v této oblasti je, že existuje víc typů příznivců OSS. Jedni mají na OSS střízlivý náhled. Chápou jeho výhody a vidí i nevýhody. Ti dost často sahají i ke komerčním produktům, protože si spočítají, že někde se vyplatí víc. Pak jsou druzí, kteří v komerčním SW vidí zkázu lidstva a raději budou vždy podporovat OSS před ním. Takový přístup je taky v pořádku, jen někdy mi vadí, že mám pocit, že to platí někdo jiný - např. zaměstnavatel. A třetí skupina jsou laikové, či začátečníci, kteří se čistě pocitově přikloní k OSS - neb jeho ideje vypadají v magazínech vzletně. Do toho se přidávají další dva fenomény: zkratkovité rozhodnutí "je to zdarma" = "je to levnější" a taky to, že o komerčním SW se tolik nepíše (není proč o něm psát a nebudí takové kontroverze).
Moje zkušenost je, že když spočítáte TCO u komečního SW a u OSS, tak velmi často vyjde líp komerční SW. Výjimek není mnoho, ale existují. Např. Apache web server, Nginx, Tomcat, některé distribuce Linuxu a FreeBSD, které jsou už tak masově používané, že jejich správa a zabezpečení je reálná relativně levně. (Najde se jich samozřejmě víc, to jen pro příklad).
Docker je kapitola sama pro sebe. Je to koncept, který od počátku popřel po dekády budovaný bezpečnostní koncept. Distribuce intenzivně řeší bezpečnost, (zmíněné) projekty taky. A pak přijde nějaký jouda, zabalí to do kontejneru a masy to začnou používat v produkci. Když přijde na otázku bezpečnosti, tak se většinou neřeší, protože se zjistí, že veškerá výhoda Dockeru je fuč, pokud se má udržovat aktuální a bezpečný.
A děravý firewall?
Nojo, to se samozřejmě děje, dokonce některé "díry" jsou by design, např. při použití NATU a aplikačních helperů. Vysvětlujte ale lidem, že (jeden) firewall != bezpečnostní řešení.