Vždycky se chodím ptát, tak taky něco napíšu.
Dva dny zpátky mi technik CETINu přišel instalovat Terminátor (ZYXEL) a moje úžasná domácí síť to nerozdejchala.
Trošku mě navedl článek
https://www.root.cz/clanky/vdsl-bonding-prakticke-zkusenosti-s-terminatorem/ ale ten se nastavování routeru týkal jen povrchně. Takže jsem chtěl původně dát za terminátora Mikrotika, ale po několika hodinách googlení jsem nebyl schopný dostat se na internet (a hlavně poznat, kde je problém, vytvořený VLAN i PPPoE klient vesele přenášeli data podle sledování, ale to je tak vše), pak jsem chtěl dát Ubiquity Edgerouter X, ale zase i přesto, že se mi zdálo nastavení správné, kdomě blikající LEDky jsem z něj nic nedostal.
Tak kdyby někdo napsal step-by-step návod pro nooby na oba zmíněné routery, budu rád.U těch Asusů to nakonec bylo nejjednodušší a oba fungovali hned. Firmware byl aktualizovaný na poslední verzi (to je nejspíš důležité. Router nemá WAN port, ale můžete si ho vytvořit podle obrázku, u mě jsem si ho dal na LAN1, ale jde to na kterýkoliv z nich. PPP uživatelské jméno a heslo, já mám METRONET, když by někdo měl O2, tak jméno je "O2" a heslo "O2". Na jednom se vše nastavilo a fungovalo do cca 5 minut (LEDka na routeru DSL zůstala zhasnutá a LEDka přístupu k internetu se rozsvítila), na tom druhém nějdřív nic, pak jsem dal "Povolit UPnP?" na NE a po minutce taky naběhl bez problémů, jakou to má souvislost netuším. Nastavení viz obrázek v příloze: