FreeNAS 7 a práva uživatelů

FreeNAS 7 a práva uživatelů
« kdy: 19. 05. 2011, 13:10:13 »
Ahoj,

nainstaloval jsem FreeNAS 7. Nakonfiguroval disky, mount point. Vytvořil sdílení CIFS/SMB do složek Pavel a Martin. Rovněž jsem vytvořil uživatele Pavel a Martin. Teď bych potřeboval, aby měl Pavel přístup pouze do své složky Pavel a Martin zase do složky Martin. Proto jsem Services|CIFS/SMB|Share|Edit nastavil hosts allow: martin a hosts deny: ALL (zkoušel jsem i 0.0.0.0/0). Když se pak ale chci přihlásit do této složky pod účtem martin, tak mi to nahlásí nedostatečná oprávnění.

Nejsem si přesně jistý, jestli se to dá nastavit i v /etc/hosts.allow a pokud ano, poprosil bych o syntaxi zápisu. Děkuji za návrhy.
« Poslední změna: 19. 05. 2011, 17:34:36 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

Re: FreeNAS 7
« Odpověď #1 kdy: 19. 05. 2011, 13:31:57 »
hosts.allow? Máš to nějaké pomatené, chlape... to je pro počítače a ne pro uživatele.  ::)

Bart

Samba
« Odpověď #2 kdy: 19. 05. 2011, 16:39:10 »
FreeNas podrobne neznam, ale predpokladam ze pouziva standartni SMB sdileni --> Samba server.

Tady ten serial na Rootu by ti mohl pomoci.
http://www.root.cz/serialy/samba-tanec-s-okny/

--> popripade google - klicova slova: samba server, smb.conf, etc...

husqvik

Re: FreeNAS 7
« Odpověď #3 kdy: 19. 05. 2011, 17:33:22 »
Ja s timhle taky zapasil. Musis nastavit vlastnika a prava pro dane slozky. Bud v nejakem tom vestavenem prohlizeci (me to prislo na palici) nebo prihlasit pres SSH na FreeNAS a prava nastavit v prikazovem radku. Nastavuji se klasicky pomoci chmod a chown.

Re: FreeNAS 7 a práva uživatelů
« Odpověď #4 kdy: 19. 05. 2011, 18:09:55 »
Když změním oprávnění za pomoci chmod a chown, tak se do složky přes windows nedostanu vůbec. A netuším, jak ve FreeNASu upravit sambu.

Lol Phirae

« Odpověď #5 kdy: 19. 05. 2011, 18:15:51 »
1/ Žádný práva k adresářům ručně upravovat netřeba.

2/ RTFM.

« Odpověď #6 kdy: 19. 05. 2011, 21:09:56 »
Manuál jsem si prošel, bohužel jsem z něj nevyčetl, jak na to. Zkoušel jsem editovat smb.conf a nastavit ručně u jednotlivých sdílení "valid users" ale po uložení a restartování samby je smb.conf opět přepsaný defaultním nastavením. Zkoušel jsem ho upravovat i přes GUI, ale tam jdou upravit jen záznamy v Global části.