DYI Plicní ventilátor

Re:DYI Plicní ventilátor
« Odpověď #75 kdy: 28. 03. 2020, 15:39:20 »
Další lék proti malárii se prokázal účinný. S tím Bill Gates asi nepočítal.

https://www.rt.com/russia/484364-russian-drug-treatment-covid19/

« Odpověď #76 kdy: 28. 03. 2020, 15:48:13 »
Další lék proti malárii se prokázal účinný. S tím Bill Gates asi nepočítal.

https://www.rt.com/russia/484364-russian-drug-treatment-covid19/

A studie je kde?

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #80 kdy: 29. 03. 2020, 17:31:59 »
Mozna to tu uz nekde bylo, priznam se, ze nesleduji toto vlakno, nicmene jako argument proc NEDELAT zadne DIY ventilatory mi prijde dobre podany v tomto videu: https://video.aktualne.cz/dvtv/lekar-mam-strach-ze-kvuli-covid-19-zanedbame-jine-pacienty-u/r~fc1b99a2706811eab408ac1f6b220ee8/

Nekde v druhe pulce vysvetluje proc je UPV tak slozita, ze dokonce si ani nemuzou "vypujcit" zdravotni sestru s jinou specializaci, ze nespravne provadena UPV muze naopak pacientovi vic uskodit nez pomoct.

Ale klidne si dal myslete, ze mate v hlave vsechnu moudrost sveta, ze vlastne to co delaji lekari je uplne trivialni, atd. Kdyz se stane, ze budu na JIP nebo ARO, rozhodne nebudu mit tendenci vysvetlovat doktorovi jak mne ma lecit. A to se musim priznat, ze mam hodne narcistni pocit sve vlastni "sebedokonalosti" (ktery je spojeny se strachem z toho jak to ti ostatni neumi, znate ten vtip "Když vidím, jaký já jsem inženýr, tak se bojím jít k doktorovi")..

« Odpověď #81 kdy: 29. 03. 2020, 17:57:23 »
Ještě jednodušší - pokud třebas 20 let prgáte, tak si představte, že vezmete internistu a má vás po víkendovém zaškolení nahradit...

(jinak velký obdiv k mnoha projektům, ale člověk by měl tušit, kde je jeho hranice)

_Jenda

• 1 592
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #82 kdy: 29. 03. 2020, 20:33:26 »
Kdyz se stane, ze budu na JIP nebo ARO, rozhodne nebudu mit tendenci vysvetlovat doktorovi jak mne ma lecit.
Až na to, že celá diskuze byla o situaci, kdy na JIP nebo ARO nebudeš, protože nebudou mít kapacitu. A stejně tak s „vypůjčováním sester“ - za normálního stavu to samozřejmě dělat nebudeš, ale pokud to není situace „bylo by fakt blbé kdyby občas někdo umřel“ ale „umírá 80% pacientů“, tak to asi zkusíš. Koneckonců v Itálii to teď hromadně dělají - asi nekoukají na DV TV.

Ještě jednodušší - pokud třebas 20 let prgáte, tak si představte, že vezmete internistu a má vás po víkendovém zaškolení nahradit...
Nebo se ta analogie dá podat tak, vezmeš internistu, který si o počítačích občas něco četl, spravuje webovou stránku turistického klubu, a po víkendovém školení má dělat nějakou konkrétní dost omezenou činnost.

« Odpověď #83 kdy: 29. 03. 2020, 20:51:58 »
Kdyz se stane, ze budu na JIP nebo ARO, rozhodne nebudu mit tendenci vysvetlovat doktorovi jak mne ma lecit.
Až na to, že celá diskuze byla o situaci, kdy na JIP nebo ARO nebudeš, protože nebudou mít kapacitu. A stejně tak s „vypůjčováním sester“ - za normálního stavu to samozřejmě dělat nebudeš, ale pokud to není situace „bylo by fakt blbé kdyby občas někdo umřel“ ale „umírá 80% pacientů“, tak to asi zkusíš. Koneckonců v Itálii to teď hromadně dělají - asi nekoukají na DV TV.

Nebo se ta analogie dá podat tak, vezmeš internistu, který si o počítačích občas něco četl, spravuje webovou stránku turistického klubu, a po víkendovém školení má dělat nějakou konkrétní dost omezenou činnost.

A ta omezená činnost je zkonstruovat a provozovat ventilátor ;-)

« Odpověď #84 kdy: 29. 03. 2020, 21:57:27 »

« Odpověď #85 kdy: 29. 03. 2020, 22:01:18 »
nespravne provadena UPV muze naopak pacientovi vic uskodit nez pomoct.

Odpoved mate hned nekde v prvnich prispevcich vlakna: Muze nastat situace ze nebude dilema: vhodna pece vs. nevhodna pece, nybrz: pokud o peci vs. zadna pece. Italove by mohli vypravet...

« Odpověď #86 kdy: 29. 03. 2020, 22:30:56 »
nespravne provadena UPV muze naopak pacientovi vic uskodit nez pomoct.

Odpoved mate hned nekde v prvnich prispevcich vlakna: Muze nastat situace ze nebude dilema: vhodna pece vs. nevhodna pece, nybrz: pokud o peci vs. zadna pece. Italove by mohli vypravet...

OK, a kolik těch konstruktérů vůbec pozná, kdy to zapojit?

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 29. 03. 2020, 23:43:58 »

Uz si musim rict, ze do tohoto vlakna opravdu nebudu prispivat, nicmene bud jste to video vubec nevidel, nebo nechcete pochopit vyznam sdeleni. A zrejme jste necetl ani stranku na wikiskripta.eu, kterou jsem vkladal nekde na zacatku teto diskuse. On tam pomerne jasne rika, ze spatnou UPV se da USKODIT, tzn. neni to ze zachranim "na 50%", ale "skodim telu" (tzn. zachranim jeste mene, nez kdybych to nechal na prirode, resp. muze to mit fatalni nasledky). Prijde mi to trosku jak z dob kdy se frontalni lobotomii lecily i infekce (to neni vtip).

Za mne, klidne ventilator stavte, zabavny projekt to asi bude. Hlavne jej na nikoho nepripojujte a pokud nejaky lekar usoudi, ze jej pouzije, asi vi co dela. Existuji mozna ale jine projekty, ktere jsou taky docela zajimave a na diagnostiku COVID zrejme pouzitelne, treba PCR (openPCR, NinjaPCR). Temi se zrejme uskodit nijak neda, kdyz bude false positive, tak to napravi profi laborator, ktera cloveka stejne pretestuje.

Moc hezky je film https://www.csfd.cz/film/388341-bohove/prehled/ ; ten je ale o trochu jine situaci, kdy se ucili jak transplantovat. Lekari se sice uci nyni co s COVID19, UPV ale myslim maji docela zmaknutou.

_Jenda

• 1 592
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #88 kdy: 30. 03. 2020, 01:07:22 »
Uz si musim rict, ze do tohoto vlakna opravdu nebudu prispivat, nicmene bud jste to video vubec nevidel, nebo nechcete pochopit vyznam sdeleni. A zrejme jste necetl ani stranku na wikiskripta.eu, kterou jsem vkladal nekde na zacatku teto diskuse. On tam pomerne jasne rika, ze spatnou UPV se da USKODIT, tzn. neni to ze zachranim "na 50%", ale "skodim telu" (tzn. zachranim jeste mene, nez kdybych to nechal na prirode, resp. muze to mit fatalni nasledky).
Viděl, četl a četl i víc věcí. Proto jsem taky z vašeho příspěvku citoval jiné části než ty o uškodění. OK, asi jsem to měl chápat celé v kontextu a neměl jsem vytrhávat jednotlivé části.

OK, a kolik těch konstruktérů vůbec pozná, kdy to zapojit?
Nikdo, asi se předpokládá, že doktoři nějak budou, ale hardware ne.

A ta omezená činnost je zkonstruovat a provozovat ventilátor ;-)
Well, většina těch navrhovaných bastlventilátorů je ve skutečnosti mačkátko existujícího manuálního ambuvaku. Takže je to spíš o tom aby doktor řekl jestli může být prospěšné „mačkat ambuvak“ když se vyřeší že na to nemusí být trojsměnný provoz co to bude dělat ručně.

« Odpověď #89 kdy: 30. 03. 2020, 12:44:23 »