Raspberry Pi 4 a dvě desktopová sezení naráz

Raspberry Pi 4 a dvě desktopová sezení naráz
« kdy: 12. 03. 2020, 07:40:45 »
Zdravím Vás.
Bych chtěl poptat těch zkušenějších.
Raspi 4 a na něm raspbian buster.
Zatim nepouživám žadný monitor, ale jen vzdalenou plochu přes vncviewer.
By mně zajimalo, jestli by šlo v raspi spustit dalši  session a na něj připojit přes HDMI monitor.
Prostě přes vzdalenou plochu jeden  session a na monitoru druhy.

« Poslední změna: 12. 03. 2020, 10:00:20 od Petr Krčmář »

Re:Raspberry Pi 4 a dvě desktopová sezení naráz
« Odpověď #1 kdy: 12. 03. 2020, 10:37:51 »
VNC může mít vlastní headless xserver, takže běží úplně odděleně od xserveru lokálního uživatele. Nevím, zda to nedělá nějaké blbosti v dbusu atd.

k3dAR

• 3 064
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 12. 03. 2020, 17:38:30 »
slo by, ale netreba delit od xserveru, resp. obracene. na HDMI by byla "bezna" desktop session a pres VNC by si lezl na separatni session na kterou posadis tigervnc server, jen je potreba pripravit config a skript uzivateli co nahodi zaklady desktopu... kdyz by byl zajem, podivam se presne jak to mam na jednom virtualu resene, mam tam 1 hlavni vnc pristup na regulerni desktop (kterej by byl na hdmi) a pak 4 nezavisle vnc pristupy pro 4 ruzne uzivatele...

« Odpověď #3 kdy: 12. 03. 2020, 19:35:12 »
Potřebují ale, aby se oba session spouštěli při najetí raspi.
Jsem spiše našel něco o virtuálním desktopu - hint.
https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/93367/vnc-connect-to-own-desktop-session
Jsem ale lama a bych potřeboval trochu pomoct.

Jde mi o to že se ke spuštěnemu deskopu připojuji přes vncviewer, kde mam spuštěne programy Free rapid downloader, JDownloader atd.

Jsem si koupil displej.
https://www.aliexpress.com/item/32861327887.html
Bych ho chtěl mit připojeny přes HDMI a aby na něm byl jiny session.
« Poslední změna: 12. 03. 2020, 19:41:10 od BigSandy »

k3dAR

• 3 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 12. 03. 2020, 19:52:38 »
Potřebují ale, aby se oba session spouštěli při najetí raspi.
to se samozrejme pousti

Jsem spiše našel něco o virtuálním desktopu - hint.
https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/93367/vnc-connect-to-own-desktop-session
coz je nejspis to co sem psal  ;-)

Jde mi o to že se ke spuštěnemu deskopu připojuji přes vncviewer, kde mam spuštěne programy Free rapid downloader, JDownloader atd.
Jsem si koupil displej. [...] Bych ho chtěl mit připojeny přes HDMI a aby na něm byl jiny session.
na HDMI musi bezet realnej xserver, je zbytecne komplikovane a by jsi vychozi session pouzival jen pres VNC a resil druhou session na HDMI, kdyz ta primarni muze byt na HDMI a pouze poresis druhou/virtualni pro  VNC... az se k tomu dostanu poslu jak to mam zprovoznene a zkusis... nicmene mam to resene pro Xfce desktop, pro v Raspbian vychozi LXDE se bude muset upravit vnc session skript

k3dAR

• 3 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 12. 03. 2020, 20:33:23 »
takze z toho kde mi to bezi s Xfce (Xubuntu), nejsem si jistej zda je to vse:

# instalace tigera
sudo apt update && sudo apt install tigervncserver

v souboru /etc/default/vncservers mam (neresim to co tam je zakomentovane znakem #na_zacatku_radku)
Kód: [Vybrat]
VNCSERVERS="1:user1 2:user2 3:user3
VNCSERVERARGS[1]="-geometry 1280x800"                                                                                                                                                                                                         
VNCSERVERARGS[2]="-geometry 1280x800"                                                                                                                                                                                                         
VNCSERVERARGS[3]="-geometry 1280x800"                                                                                                                                                                                                         

do systemu pridane uzivatele user1, user2, user3

na kazdeho se nejdriv prihlasit normalne pres login dialog (takze poresit na hdmi monitoru)

pak u kazdeho mam upraven /home/JMENOUSERA/.vnc/xstartup na:
#!/bin/sh
unset SESSION_MANAGER
unset DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS
startxfce4 &

[ -x /etc/vnc/xstartup ] && exec /etc/vnc/xstartup
[ -r $HOME/.Xresources ] && xrdb $HOME/.Xresources
xsetroot -solid grey
tohle ^ je cast co pro LXDE musis jinak, misto startxfce4 & tam mit prikaz pro pusteni LXDE, z hlavy ted nevim, zkusim nekde najit...

pripojeni je pak pres vnc klienta na: ipadresa:5901 (pro user1, pro ostatni 5902, atd)

primarni session pak je dostupna na HDMI (vi u me ve virt jako normalni vystup), pokud chci pres VNC na ni tak pustim x11vnc co nasdili tuto primarni... pro lepsi funkci/rychlost poustim s parametrama:
x11vnc -display :0 -usepw -rfbport 5900 -no6 -rfbportv6 -1 -ping 60 -noxdamage -ncache_cr -bg -forever -nevershared -dontdisconnect -noxrecord

k3dAR

• 3 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 12. 03. 2020, 20:48:26 »
tak v tom xstartup misto meho "startxfce4 &" asi pro LXDE "startlxde &" nebo "lxsession -s LXDE &"

« Odpověď #7 kdy: 13. 03. 2020, 04:17:42 »
Děkuji moc, vyzkoušim.
Citace
# instalace tigera
Ten puvodní předinstalovaný vncserver odinstalovat?

k3dAR

• 3 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 13. 03. 2020, 04:46:03 »
Děkuji moc, vyzkoušim.
Citace
# instalace tigera
Ten puvodní předinstalovaný vncserver odinstalovat?
ten asi klidne nechat, timto si pripravis prave a jen ty "virtualni" desktopy od portu 5901, takze klidne muze i bezet puvodni vnc server na portu 5900(predpokladam) kde bys mel pristup na obraz z HDMI/LCD7"

« Odpověď #9 kdy: 13. 03. 2020, 10:47:53 »
Tak po instalaci tigervncserver ten puvodní předinstalovaný nepřežije.
x11vnc -forever  přikaz nenalezen.
Takže přiště asi odinstalovat.

Ale tightvncserver funguje   tightvncserver :1
Stači ten přkaz hodit do  /home/pi/.config/lxsession/LXDE-pi/autostart, aby se tightvncserver spouštěl při startu raspi?
Nebo je lepši řešení?

Citace
v souboru /etc/default/vncservers mam (neresim to co tam je zakomentovane znakem #na_zacatku_radku)
A co když tam ten soubor nemam?
Vytvořit?

« Odpověď #10 kdy: 17. 03. 2020, 07:06:32 »
Vyřešene.