HDD - obnova dat, soubory jsou viditelné, ale vnitřní struktura je chybná

Ahoj,
mám nesystémový disk HDD Toshiba 500GB. Dnes při práci se mi najednou začalo stávat, že programy začaly hlásit, že soubory nelze otevřít. Např. XNview neotevře JPG.
Zkusil jsem jednoduchou kontrolu disku ve Windows, žádné chyby nebyly nalezeny. Soubory/adresáře na disku jsou normálně vidět, lze jimi procházet, ale některé nelze otevírat. Při "prohlédnutí" struktury souborů v PSPad-u je vidět, že jsou uvnitř jiné. Např. právě u zmíněného JPG, který by měl začínat podobným řetězcem "˙Ř˙á Exif" ... tak soubor obsahuje jiný sled hexa-znaků. Usuzuji že se jedná o logickou vadu souborového systému, nikoliv o fyzickou.
Otázka je, jestli existuje softwarové řešení na obnovení původní struktury souborů?

I kdyz to ma zavadejici nazev tak z opensource je nejlepsi testdisk.
Jinak mne to spis pripomelo doby OneHalf kdy ten zmetek postupne sifroval disk.

Chyba souborového systému, která by se takto projevovala, je velmi nepravděpodobná, zejména pokud se to týká více souborů.

Kryptovir obvykle po dokončení "práce" na viditelném místě zanechá info kam zaplatit aby to rozšifroval. Nemáš tam něco takového? :-) I když ty ve většině případů mění i příponu zašifrovaných souborů...

Ano cryptovir mě také napadl a proto jsem to projel Eset Online Scanerem, nic nenašel, tak doufám, že tam nic není. A standardně mám ve W10 zapnutá Deffender.
Jinak už jsem se s cryptovirem u jedné uživatelky tak setkal. A žádný soubor nemá změněnou příponu.
Některé starší soubory jsou v pořádku. A v pořádku jsou i soubory  uložené dnes od určité doby. Ale zpětně určité "období" je prostě poničené.

Uvažuji zkusit chksdk nebo něco podobného. Ale momentálně si raději utvářím bitovou kopii disku. Sice pošahaného, ale
alespoň něco. A pak zkusím tu "opravu"

Aky je to filesystem? Podobne spravanie som zazil pri ZFS, po prekopirovani na klasicky ext4 som nemal ziadny problem.

k3dAR

• 3 084
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Aky je to filesystem? Podobne spravanie som zazil pri ZFS, po prekopirovani na klasicky ext4 som nemal ziadny problem.
ve W10 cekam NTFS ;-)

k3dAR

• 3 084
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
[...] Uvažuji zkusit chksdk nebo něco podobného. Ale momentálně si raději utvářím bitovou kopii disku. Sice pošahaného, ale
alespoň něco. A pak zkusím tu "opravu"
to je oboje rozumnej zacatek

ajne

• 202
    • Zobrazit profil
Nezačíná se ten disk sypat na vadné sektory? Měl jsem podobný problém, že soubory byly nečitelné a sypaly se. Problém byl v samotném HDD, kde se začaly porůznu objevovat vadné sektory a celé se to začalo sypat jak domeček z karet. Ta Toshiba 500GB už s největší pravděpodobností bude starší a bude mít něco najeto.

Každopádně bitová kopie je to nejlepší, co se dá v tuto chvíli udělat (dokud to nějak žije), a pak bych disk vzal nějakým deep scanem na vadné sektory (na to jsem používal HDD Tune), případně zkusil opravu file systému a systémových dat (chkdsk /f, sfc /scannow), případně nějaký tool (nemám osobní zkušenost, ale četl jsem dobré reference na MiniTool Partition Wizard, který by to měl umět)