V Ubuntu 11.04 nelze namountovat disk

Vomec

V Ubuntu 11.04 nelze namountovat disk
« kdy: 16. 05. 2011, 19:32:46 »
Zdravíčko po nějaké době.

Krátké zasvěcení do problému, spíše co mu předcházelo: Řikal jsme si, že ozkouším novou verzi Ubuntu, tak dám update, všechno v pohodě proběhne bez nějakých varování nebo chyb v terminále při rozbalování a instalaci balíčků. Normálně se restartuje počítač a bum.

Prostě a jednoduše se mi nechce namontovat interní disk. Před aktualizací byl na EXT4, v klidu pracoval, během aktualizace jsem s ním nic nedělal (seděl jsem u noťasu a po očku koukal na průběh aktualizace) a po aktualizaci při pokusu o připojení:
Citace
Error mounting: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda,
       missing codepage or helper program, or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
Tak jako první samozřejmě nastupuje strejda google.
zkouším fsck:
Citace
vomec@vomec-pc:~$ sudo fsck /dev/sda
fsck z util-linux-ng 2.17.2
e2fsck 1.41.14 (22-Dec-2010)
Velikost systému souborů (podle superbloku) je 49787136 bloků
Fyzická velikost zařízení je 49786871 bloků
Buď superblok nebo tabulka oddílů je pravděpodobně poškozena!
Přerušit<a>? ne

200GB obsahuje systém souborů s chybami, kontrola vynucena.
Průchod 1: Kontroluji iuzly, bloky a velikosti
Průchod 2: Kontroluji strukturu adresářů
Průchod 3: Kontroluji dosažitelnost adresářů
Průchod 4: Kontroluji počty odkazů
Průchod 5: Kontroluji souhrnné informace skupin
200GB: 110525/12451840 souborů (1,8 % nesouvislých), 41101412/49787136 bloků
dále sfdisk
Citace
vomec@vomec-pc:~$ sudo sfdisk -ls /dev/sda
199147487

Disk /dev/sda: cylindrů: 24792, hlav: 255, sektorů/stopu: 63
Jednotky = cylindry po 8225280 bajtech, bloky po 1024 bajtech, počítáno od 0

Zařízení  Boot Začátek   Konec Cyldrů   Bloků     Id  Systém
/dev/sda1          0       -       0          0    0  Prázdný prostor
/dev/sda2          0       -       0          0    0  Prázdný prostor
/dev/sda3          0       -       0          0    0  Prázdný prostor
/dev/sda4          0       -       0          0    0  Prázdný prostor
tohle už se mi teda moc nezdá... žádná partition? ještě jsem zkoušel přes utilitku testdisk zkusit vytáhnou nějak data na externí, disk zformátovat a nahrát to zpět, jenže testdisk vysype seznam asi 20ti různých FS (většinou ext4 pak CramFS (? v životě jsem ho na disku nepoužil) a pak nějaký starý ještě z dob widlí), jenže se mi ani tak nedaří dostat k datům.

Prosím o jakoukoliv radu, klidně stačí i návod jak dostat úspěšně data ven. Mám tam dost věcí o který nechci přijít. Našel jsem post se stejným problémem na ubuntuforums, ale zatím bez řešení: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1755429
« Poslední změna: 16. 05. 2011, 22:36:37 od Petr Krčmář »

Ela

Re: Nelze namontovat disk - Ubuntu 11.04
« Odpověď #1 kdy: 16. 05. 2011, 20:44:18 »
Jenom tak odboku ;)
Zkousels nabootovat nejakou verzi Live Linux?
Alespon bys zkusil zkontrolovat, jestli jine distro (Live ver.) vidi a pripoji disk...

Ela

« Odpověď #2 kdy: 16. 05. 2011, 20:56:59 »
Zde je starsi vlakno, tam to nejaky typek vyresil, treba pomuze:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1666694

Nebo:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=55350.0

norwi

« Odpověď #3 kdy: 16. 05. 2011, 21:00:59 »
Poradim to same, podle vseho je naboreny modul pro EXT4. Na prvni pohled si nemyslim ze je v tahu fs, tedy pokud jsi tim fsck nezmenil strukturu fs.

Takze bud ubrat verzi nebo si spust partition magic nebo neco jineho a manualne zmen fs na neco jineho treba EXT2/EXT3.

napr Partition Image - PartImage 0.6.9, ten najdes na Hirens Boots , staci stahnou torrentt a vysmahnout ( mini Linux v Hiren boots mi vzal i fs MacOS)

Vomec

« Odpověď #4 kdy: 16. 05. 2011, 21:41:00 »
Ela: musím nějaký distro stáhnou a zkusit, vše jsem měl na tom disku... jinak ty linky nepomohly :(

norwi: vyzkouším ten partimage a uvidím

Jinak, stále se tu v tom šťárám a zjistil jsem, že se nějakým záhadným způsobem na tom disku aktivovalo HPA (host protected area), a tím pádem se "zmenšila" velikost disku, proto to asi píše tu chybu s velikosti v superbloku vs. reálná. Předtím HPA stoprocentně na tom disku nebylo, to bych si pamatoval, jelikož jsem už párkrát omylem smazal data co jsem nechtěl a když jsem je přes testdisk vytahoval, tak mě to nikdy na přítomné HPA neupozorňovalo (teď testdisk vypisuje přítomnost HPA).
Při googlení ohledně HPA jsem se dozvěděl, že se to dá nastavit i u některých BIOSů (u mě to ale nejde - deska GA-945P-DS3 Rev3.3).

No už začínám být fest vytočenej, od tý doby co sem přešel z widlí na linux jeden výdrb za druhým a vždy se něco stane aniž bych na něco sahal :(

Ela

« Odpověď #5 kdy: 16. 05. 2011, 21:50:10 »
Ten prvni link, tam je tusim fsck, ale s nejakymi parametry, ktere pouzil...
Ale asi si to zkousel, ze ? ;)

Jinak, nejrychlejsi live distro mas asi Mint gnome nebo kde (doporucuji radeji LTS 9-tku).

Jinak, abys nenadaval, zes odesel z win$ a linux se s...e, pokud si zacatecnik (co predpokladam, ze asi uz nejsi :p ), tak pokud chces skutecne stabilni system, t.j. nainstalujes a 'jedes a nic neresis', doporucuji na desktop Debian Squeeze ;)

A k tem disk. operacim, pry je dobry,a le vzdy jen ten nejaktualnejsi - gparted...

Vomec

« Odpověď #6 kdy: 16. 05. 2011, 22:19:36 »
Tak sice nejsem nějakej linux odborník, ale studuju informatiku na FIT v brně a  linux je pro mě každodenní chleba (občas tvrdej :D) a přešel jsem hlavně kvůli usnadnění práci na projektech do školy... asi mám jen holt smůlu, ale když mrkneš, s čím na mě vybafly ubuntu jako první, nedivil by ses -> http://forum.root.cz/index.php?action=profile;area=showposts;u=616

zatím díky za rady, jdu se v tom zase dál rýpat, tentokrát posilněn pivkem :)

Re: V Ubuntu 11.04 nelze namountovat disk
« Odpověď #7 kdy: 16. 05. 2011, 23:38:05 »
Pri upgrade Kubuntu na 11.04 v marci(březnu) - vtedy ešte alfa, som narazil na veľmi podobný problém. Chybu spôsoboval špatne nastavený grub. Po naštartovaní gentoo na susednej partícii som grub ručne opravil a odvtedy som sa s tým nestretol.

Vomec

« Odpověď #8 kdy: 17. 05. 2011, 16:08:54 »
Nějaké podrobnější info, kde byl v grubu problém by nebyl? Zrovna v grubu jsem se nikdy nevrtal, takže bych nerad něco pokazil. Stačilo by třeba vodítko, po čem se v nastavení podívat

« Odpověď #9 kdy: 17. 05. 2011, 18:58:01 »
Nepamätám si to už úplne presne, ale myslím, že v riadku
Kód: [Vybrat]
linux /boot/vmlinuz-2.6.38-8-generic root=UUID=416098da-5dce-4a6b-b2b7-faf364b9b98e ro   quiet splash vt.handoff=7bolo špatné UUID. Zmenil som to asi iba časť
Kód: [Vybrat]
root=/dev/sda3a išlo nabootovať.
Teraz je to už zas úplne inak, update_grub to neskôr nastavil správne.
V podstate by malo stačiť editovať grub pri štarte a malo by ísť nabootovať.