Objevil jsem problém s raspbianem na RPI3. prostě zamrzá ... Ale ne nějak že je hodně zatížen, naopak teplota odpovídá idle, kurzor se pohybuje (někdy plynule, někdy každých 5s) s mírnou odezvou ,jsou vidět se animují občas prvky aplikací, ale jako takové nereagují, například po odpojení kabelu furt v liště je vidět ikona připojeného eth0.
Někdy se to rozdýchá, někdy ne. Není to jen binární - zaseklý - běžící, ale má to různé stupně odezvy, někdy prvky se animují po 1 sekundě (což je případ ještě nízkého stupně) a systém reaguje, kurzor je svižný, jindy reagují za 5s a kurzor se se hýbe každé 5 s a někdy nereagujeí aplikace vůbec a v nejhorším stadiu totálně zamrzne. U chromia je tento výskyt častější, když tam otevřu mnoho tabů, co něco dělají. RAM zdaleka nezaplním, )i když nevídím, zda je commit je 99%, třeba vidím jen fyzickou, kde je jen 60% obsazeno)
Někdy se stane, že se zpomalí, jde ovládat jen s velkými latencemi, ale po chvíli to odezní. Pokud ne, pomůže ihned zavřít nějaké procesy,co něco dělají.
.... Stává se to když spustím (resp spouštím - to je důležité) hodně věcí programů, dle mě mám problém s mnoha IO operacemi nebo s velkým množstvím threadů, které potřebují přepínat
Napadá mě, není problém v scheduleru (elevator= deadline), nebo není problém v něčem souvisejícím s L2 cache (nějak prý ji RPi nevyužívá nebo co, nebo jsou problémy, že videcore ji využívá přednostně a pak dochází k její invalidaci/flushnutí) . Nebo nějaké deadlocky/přerušení...? Nebo prostě ta SD karta zdržuje v připojení na pomalé SDIO rozhraní čipu, které dovolí jen 25MB/s rychlost a v kombinaci s nevalnými náhodnými rychlostmi karet se z toho stane zpomalovač ? A samozřejmě, může to dělat i 5V podpětí?
Je to možné fixnout?:
nevěřím, že by bylo RPI tak pomalé, ale že tam není nějak optimalizovaný kernel či nějaký tweaking je potřeba--- Ačkoli se tvrdí, jak je raspberry pi má největší komunitu a je nejprobádanější/nejzdokumentovanjší a má širokkou podporu.
Mám stažený oficiální raspbian 2019-12 ,téměř bez úprav, driver OpenGL FKMS. Swap zde také. není Ty zamrzání se dějí při nízkém odběru proudu a tedy tipuji že CPU load není u 100%.
Doporučíte nějaký lepší OS pro RPI? Funguje na něm dobře , svižně, stabilně a se vším (wifi, zvuk,BT) wayland, natož plnotučné distribuce typu Fedora, Kubuntu? (trochu opačné přání, když i na odlehčeném PIXEL / LEDE/LXDE mám problémy)