Adresář pro data crontabu

Adresář pro data crontabu
« kdy: 08. 01. 2020, 20:52:39 »
Právě jsem zjistil, že crontab ukládá nastavení do /var/spool/cron/crontabs/<uživatel>. Existuje nějaký důvod, proč to neukládá do domovského adresáře toho uživatele?

Když budu registrovat své cron joby, kam je nejlepší je dávat, do /etc, do /var, do /home? Má to nějakou logiku, kterou bych se měl naučit?

Díky.
« Poslední změna: 08. 01. 2020, 21:15:02 od Petr Krčmář »

Re:Adresář pro data crontabu
« Odpověď #1 kdy: 08. 01. 2020, 21:21:17 »
Crontaby v domovském adresáři původně byly (velmi dávno), ale mělo to řadu nevýhod: adresář nemusí být pořád dostupný (třeba se připojuje jen po přihlášení uživatele), adresář může být naopak sdílený napříč systémy (nechci, aby se mi stejný crontab prováděl všude), procházení velkých disků s mnoha uživateli a adresáři by systému trvalo zbytečně dlouho (takhle je to na jednom místě na systémovém disku).

Druhou otázku nechápu. Můžeš to popsat nějak podrobněji?

« Odpověď #2 kdy: 08. 01. 2020, 21:29:19 »
Děkuji.

Druhou otázku nechápu. Můžeš to popsat nějak podrobněji?

Vlastně se ptám na best-practice. Částečně jsi mi už odpověděl.

Já jsme doteď cron joby vytvářel tak, že jsem si v /etc/crontab přidal řádku, která spouštěla script v /home/<uživatel>/.local/bin/script
Ale přijde mi, že to zřejmě nedělám dobře, že do toho /etc/crontabu patří jen nějaké systémové věci. Zatímco do toho /var/spool/cron/crontabs/<uživatel> ty pro uživatele, kdyby to byl root.

Chápu to dobře?

Nebo jsou ještě nějaká jiná doporučení?

k3dAR

• 3 071
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 08. 01. 2020, 22:01:34 »
systemove do /etc/cron.{d,daily,hourly,weekly,monthly}
uzivatelske pres nastroj crontab (nikoliv editace /etc/crontab)

« Odpověď #4 kdy: 08. 01. 2020, 22:50:14 »
Linux je víceuživatelský, proto je to tak vymyšleno a rozděleno. Do toho centrálního crontabu nemůže běžný uživatel (neroot) zasáhnout a ovlivnit ho. Ten prostě poběží bez ohledu na názory uživatelů. Naopak ty uživatelsky konfigurovatelné si může každý vytvářet vlastní, protože i to je někdy potřeba.

Pokud jsi jediným uživatelem toho systému a navždy to tak bude, je to z praktického hlediska celkem jedno. Ale obecné doporučení je: pokud se to týká systému → do systémového, pokud to má souvislost s daty konkrétního uživatele → do uživatelského.

« Odpověď #5 kdy: 08. 01. 2020, 23:05:34 »
Díky!