OMYLY:
-není potřeba přetaktování
-funguje mi víc než 30 Hz
-výstupní obraz je 2560x1440 (toto renderuje monitor)
A teď novinky:
Podařilo se mi to zprovoznit bez "GL" (tedy s framebufferovým výstupem, pokud tomu správně říkám). Bylo potřeba upravit proměnné max_framebuffer_width na 2560 což způsobovalo ty pruhy...
Jenže je tam na nevýhoda té chybějící akcelerace.
Co se stane se zapnutým KMS driverem? Desktopové rozhraní je rozřezané jak jackem rozparovačem, některé elementy se nevykreslují. dělají se "slzy při přesunu oken "Trochu tomu pomůže zákaz kompozitoru xcompmgr, kdy je to rozřezané jen vertikálně, stále nepoužitelné
!!! Ale pozor: ve virtuální konzoli (pokud tomu správně říkám) vše funguje OK - například scrollování manu nebo cokoli jiného .
!!! Stejně tak všude funguje omxplayer - přehrávané video (i přes část plochy --win 200,200,2360,1240) se ukazuje OK, i v tom PIXEL DE nebo i v virt.konzoli.
Jen 2Krát "! dvarkát se mi podařilo nějakou sérií triků vnutit 2560x1440:
růzými náhodnými kombinacemi příkazů (a to buď v desktopovém prostředí nebo v "příkazové řádce") a to vše prokládané někdy černým monitorem, šedým monitorem(IPS glow)
tvservice -e "DMT 87 HDMI"
pkill Xorg
startx
fbset -xres blabla
Ctrl Alt N
xcompmgr
xrandr --mode novepridanyQHD_40 --output HDMI-1
pkill xcompmgr
Asi jsem dojel na tento bug:
https://github.com/raspberrypi/firmware/issues/714Celé na tom zajímavé je, že vůbec není problém ve framerate, celé se to točí kolem X-ové souřadnice. (Ve vertikálním směru žádné bugy/deformace nejsou). Nebo pokud je GL zapnutý displaj se jmenugje HDMI-1, když je fb, tak default.