Černé pruhy nalevo+naprovo kolem obrazu

Černé pruhy nalevo+naprovo kolem obrazu
« kdy: 03. 01. 2020, 17:50:28 »
Nazdare mám odlišný problém na raspberry pi 3 s raspbianem.
Mám úspěšně nastavené rozlišení 2560x1440 na HDMI monitoru (nativní rozlišení i v OSD LCD mi to reportuje)

Nicméně na obrazovce se mi nalevo a napravo objevují černé pruhy (i při bootu), které tvoří "hranu") - myš se za ně nedostaně.

PS: může souviset:
 výstup příkazu xrandr
Screen 0: minimum/maximum/current 1920x1280,
default connected 1920x1280+0+0 0mm x 0mm
1920x1280 0.00*
nevím kde se toto rozlišení vzalo, ale tipuji, že obraz je letterboxován do tohoto pomeru (proto vertikální pruhy)
kde tedy nastavit správně rozlišení podruhé?

Re:Černé pruhy nalevo+naprovo kolem obrazu
« Odpověď #1 kdy: 04. 01. 2020, 14:48:19 »
raspberry pi 3 standardne podporuje rozlisenia iba do FullHD. tvoj monitor zjavne mensie rozlisenia neroztiahne na celu obrazovku, ale namiesto toho okolo nich zobrazi cierne pruhy..

2560x1440 vies dosiahnut s manualnymi upravami rozlisenia v /boot/config.txt , ale pri tej 3-ke asi viac ako 30Hz iba so sucasnym pretaktovanim CPU/GPU

« Odpověď #2 kdy: 04. 01. 2020, 20:25:56 »
OMYLY:
-není potřeba přetaktování
-funguje mi víc než 30 Hz
-výstupní obraz je 2560x1440 (toto renderuje monitor)

A teď novinky:
Podařilo se mi to zprovoznit bez "GL" (tedy s framebufferovým výstupem, pokud tomu správně říkám). Bylo potřeba upravit proměnné max_framebuffer_width na 2560 což způsobovalo ty pruhy...
 Jenže je tam na nevýhoda té chybějící akcelerace.

Co se stane se zapnutým KMS driverem? Desktopové rozhraní je rozřezané jak jackem rozparovačem, některé elementy se nevykreslují.  dělají se "slzy při přesunu oken "Trochu tomu pomůže zákaz kompozitoru xcompmgr, kdy je to rozřezané jen vertikálně, stále nepoužitelné
!!! Ale pozor: ve virtuální konzoli (pokud tomu správně říkám) vše funguje OK - například scrollování manu nebo cokoli jiného .
!!! Stejně tak všude funguje omxplayer - přehrávané  video (i přes část plochy --win 200,200,2360,1240) se ukazuje OK, i v tom PIXEL DE nebo i v virt.konzoli.

Jen 2Krát "! dvarkát se mi podařilo nějakou sérií triků vnutit 2560x1440:
růzými náhodnými kombinacemi příkazů (a to buď v desktopovém prostředí nebo v "příkazové řádce") a to vše prokládané někdy černým monitorem, šedým monitorem(IPS glow)

tvservice -e "DMT 87 HDMI"
pkill Xorg
startx
fbset -xres blabla
Ctrl Alt N
xcompmgr
xrandr --mode novepridanyQHD_40 --output HDMI-1
pkill xcompmgr

Asi jsem dojel na tento bug:
https://github.com/raspberrypi/firmware/issues/714

Celé na tom zajímavé je, že vůbec není problém ve framerate, celé se to točí kolem X-ové souřadnice.  (Ve vertikálním směru žádné bugy/deformace nejsou). Nebo pokud je GL zapnutý displaj se jmenugje HDMI-1, když je fb, tak default.
« Poslední změna: 04. 01. 2020, 20:27:55 od Pivotal »

« Odpověď #3 kdy: 04. 01. 2020, 21:02:09 »
Vlastně je tam další sranec, když si ručně nenastavím režimu startu monitoru v QHD přes hdmi_mode (ale tento režim mám stál definovaný přes hdmi_cvt - což je rozdíl), tak po přepnutí tvservice (funguje jen s FAKEKMS, s KMS to hlásí že žádné režimy nejsou definovány), obraz je je v regionu 0,0,1920,1080 (fullhdvýřez v horním levém rohu). Přes xrandr newmode,addmode,output mohu PODRUHÉ říci linuxu, aby nastavil QHD, ale tím se z obrazu stane sekaná se zamrzlými prvky.

PS: mohu přiložit screenshity (vlatně možná bude zajímavé, jak obrázky budou vypadat počítačově zachycené a jaké budou mít rozlišení a zda tam také budo artefakty) - zatím mám pouze fotky, jak vypadá rozsekaný desktop bez/ xcompmgr, jak přehrávaní videa jde OK, jak v příkazové řádce to jde