Dobrý den, mám problém stelefonem s microUSB konektorem (stará Nokia, žádný proprietární iphone s antikompatibilním kurvítkem), že mi tam blbne nabíjení při nabíjení z nabíječek. Při zapojení do datového portu USB nabíjení funguje OK (avšak proudem 0.44A, limit portu USB tedy) a to i opakovaně (tedy že ho nechám nabíjet chvíli, kabel odpojím, pak zase zapojím a prostě se to nabíjí dál) Při zapojení sirovnou veme 0.25 až 0.38A , po cca 3s následně vzroste na to maximum kolem 0.5A .
V připojení do nabíječky se to chová divně. Zaprvé, vždy se zahájí odběrem 0.05 až 0.07A a to trvá tak 10s. následně proud vzroste na 0.7A(což je stejný maximální proud u zdravého kusu stejného modelu) a (STAV 1, při prvním zapojení) a trvá nějakou dobu (5 sekund až pár minut v mAh 30 až 200mAh) nebo poklesne na NULU (STAV 2)a telefon za 3 sec. hlásí, že je nabitý a čárkovný indikátor ukazuje plný počet čárek.
-A i přesto, že baterie má 3.7V (a hlásí to i program natelefonu)
- Tento stav je trvalý, do té doby než vypnu telefon a zapnu znova (nezkoušel jsem SW restart.), s dvěma vyjímkami::(avšak ne stoprocentně verifikovanou) :
- - je li stav baterie nabití nižší (to subjektivně nevím kolik, prostě "málo", od oka pod 20% nebo pod 3.6V, ale fakt odhaduji)
- - po uplynutí určité doby od nabíjení (může být 2 minuty klidně, a i když je zapojen v USB tak se prostě z ničeho nic začně nabijet po 2 minutách, co byl předtím z nabíječky přepojen do USB počítače zrovna teď) . ?Mám pocit, že cooldown(terminus nerdus) se zvyšuje s rostoucím stavem nabití (opět čirý odhad: nad 3.9V půl hodiny, nad 4V nekonečno)
- Nepomůže ani telefon ve stavu 2 připojit k USB portu počítače (jakože by se ihned začel nabíjet, protože jsem psal, že přeci při nabíjení z USB portu PC problém nemá), avšak tím není dotčen ten cooldown (že po uplynutí určité doby opět telefon jde nabíjet -- nezáleží zda ho dám podruhé do nabíječky či do dataportu)
V čem je problém? Proč to takhle se divně chová v USB nabíječce, zatímco v USB datovém? Nepomůže nějaký tríček který právě spočívá v rozdílu mezi USB komunikací/zapojením rezistivit mezi vodiči?
Spekulace 1 je, že nějak problém tohoto kusu je s vyšším proudem 0.7A...
nemusím dodávat, že u jiného kusu žádný takovéhle problém není. A také že jsem zkoušel 3 nabíječky a 3 kabely USB a i s průtokovým měřičem proudu i bez.