Mount raidu v IMG a prohlížení archivů jako mount point

Zdravím, zajímalo by mě, zda je možné úkony v tomto článku (záchrana fakeRaid)  řešit bez nutnosti vyrábět cílový soubor (ze 2 zdrojových).

Tedy něco takového že by se prostě nějak zavolala utilita na vytvoření diskového pole  přímo nad původními disky (což v praxi je nebezpečné, pomalé nebo nepohodlné) nebo pomocí jejich obrazů. Musí se volat losetup na jednotlivé image disků nebo si utilita na vytvoření raidu poradí i když disky jsou ve formě souborů image?  Napadla mě tato myšlenka v souvislosti s poddotazem níže (prohlížení zip archivů jako mount point bez nutnosti rozbalování)

PS, je stále možné si v linuxu otevřít zip archiv ( vlastně spíš oběcně jakýkoli , vím že linux tohle se zipem uměl asi před 10 lety) jako mount point ? Logicky jen pro čtení. Hodí se to, když si to chce člověk prohlédnout obsah, a hodí se aby to fungovalo s cestami

- jako plnohodnotné soubory (například zazipovanou galerii fotek, kde chce člověk  v fotomanageru ve fotkách vyhledávat podle metadat), zatímco u některých archivů preview třeba unarchivační utilita neumí n
-nebo nechce zbytečně zapisovat na disk
-unarchivační utilita či binárka zapisuje soubory do tempu s jiným názvem (např %TEMP%\unzip\bsdhfsd28.tmp)
-člověk chce zkopírovat z jednoho archivu do druhého a opět nechce zbytečně zapisovat

- obejití zápisu řešení by bylo na ramdisk, ale je to polovičaté řešení, protože se tím zaplní místo v RAM o objemu celého archivu...,

« Poslední změna: 23. 12. 2019, 20:47:26 od Petr Krčmář »

_Jenda

• 1 608
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:mount raidu v IMG? + prohlížení archivů jako mount point
« Odpověď #1 kdy: 23. 12. 2019, 13:20:36 »
Zdravím, zajímalo by mě, zda je možné úkony v tomto článku (záchrana fakeRaid)  řešit bez nutnosti vyrábět cílový soubor (ze 2 zdrojových).

Je, osobně by mi na toto nejjednodušší přišlo napsat si NBD server, který to bude dělat.

PS, je stále možné si v linuxu otevřít zip archiv ( vlastně spíš oběcně jakýkoli , vím že linux tohle se zipem uměl asi před 10 lety) jako mount point ? Logicky jen pro čtení. Hodí se to, když si to chce člověk prohlédnout obsah, a hodí se aby to fungovalo s cestami

Býval na to KIO/GVFS modul, ale to vyžaduje aplikace podporující KIO/GVFS. Teď jsem našel fuse-zip - a FUSE filesystem for zip archives with write support a archivemount - mounts an archive for access as a file system, ale nezkoušel jsem ani jedno.

RDa

• 2 824
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23. 12. 2019, 14:28:22 »

Je, osobně by mi na toto nejjednodušší přišlo napsat si NBD server, který to bude dělat.

Proc tak slozite? staci na to loopback device, prikaz losetup ze souboru s image udela block device, na kterym si uz pustite mdadm --assemble.

_Jenda

• 1 608
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #3 kdy: 23. 12. 2019, 15:30:15 »

Proc tak slozite? staci na to loopback device, prikaz losetup ze souboru s image udela block device, na kterym si uz pustite mdadm --assemble.

Ano za předpokladu, že mdadm umí daný způsob prokládání. Pokud by ho neuměl, bylo by potřeba to řešit takto nebo doimplementováním.