Jak rozdělit obrazovku?

Jak rozdělit obrazovku?
« kdy: 15. 12. 2019, 17:13:27 »
Ahoj, nainstaloval jsem si GUI CentOS 8 a nevím jak se rozděluje obrazovka. Pogooglil jsem několik možností a ani jedna mi nefunguje např. nejčastěji nalezená rada "ctrl+a & shift+s".

Na windowsu mi funguje [win]+šipky, na centosu mi funguje pouze [win]+[levá/pravá šipka], viz náhledy, akorát sem na náhledy dal ctrl, ale vlastně používám tlačítko [win]. Dá se takto nějak rozčtvrcovat i CentOS plocha?

Děkuji všem za tipy.

Re:Jak rozdělit obrazovku?
« Odpověď #1 kdy: 15. 12. 2019, 20:03:12 »
co je to za divny window manager?

k3dAR

• 2 989
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 15. 12. 2019, 20:53:51 »
co je to za divny window manager?
to bude asi WM Malovani ;-)

k3dAR

• 2 989
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15. 12. 2019, 20:59:56 »
v GNU/Linuxu zalezi co pouzivas za Desktop Prostredi, nevim jake mas, napr. CentOS 7 s Xfce: Nastaveni/SpravceOken/Klavesnice si priradis zkratky k polozkam UmistitOkno*doleva/doprava/nahoru/dolu/nahoru_doleva/nahoru_doprava/dolu_doleva/dolu_doprava...
jine Desktopy to budou mit podobne, btw: Xubuntu ma pokud se nepletu, po nainstalovani prednastavene zkratky Super+Vlevo/Vpravo

« Odpověď #4 kdy: 16. 12. 2019, 07:45:53 »
Jak jsem uvedl používám výchozí instalaci CentOS 8 ve které je zřejmě prostředí GNOME.

Nabindovat si mysllím to nejde, mám tu jen přesunutí do levé nebo pravé strany monitoru, jak jsem již ukázal ve svých obrázcích v úvodním příspěvku. Jinak to prostě asi z nějakého důvodu nejde.

Nevíte třeba o nějakém prográmku, který by centos naučil možnost rozčtvrcení jako je ve windowsu?

Děkuji moc za snahu mi pomoci.

« Odpověď #5 kdy: 16. 12. 2019, 10:51:07 »
Potřeboval bych něco podobného z obrazovky např (2000x1200) udělat   1500x1200 a to tak, že na fyzické obrazovce se vynechají pixely v rozmezí x={1000 až 1499} (aby plocha navazovala v x 999 a 1500)
Jde něco udělat na úrovni OS ? V linuxu i windows?

k3dAR

• 2 989
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16. 12. 2019, 11:40:15 »
Jak jsem uvedl používám výchozí instalaci CentOS 8 ve které je zřejmě prostředí GNOME.
v GNOME to asi primo neni, ale melo by (dle par vterin hlednani, nezkousel sem instalovat, nepouzivam GNOME) by pomoci tohle rozsireni:
https://extensions.gnome.org/extension/39/put-windows/

EDIT: tady mas kdyztak postup instalace rozsireni pokud nevis jak: https://askubuntu.com/a/1089033

Mlocik97

• 894
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 16. 12. 2019, 12:22:41 »
k3dAR ale je, konkrétne je to pod klávesovými skratkami Super + šipka vpravo/vľavo

luvar

• 238
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 16. 12. 2019, 13:21:49 »
i3wm window manager toto zvlada pekne i skriptom. Otazka je, co je to rozdelenie obrazovky podla teba. Je to nejaky placeholder, kam sa da umiestnit maximalne jedno okno? Alebo to je virtualna plocha?

Imho ak si zbehly kusok v linuxe, tak skus i3wm a ak przijes prvych 8 hodin v nom, tak si ho zamilujes.

PS: Aj na zavretie okna sa budes musiet naucit novu skratku a alt+f4 nepojde :) Na druhej strane, mne osobne ako developrovi, sedi dost dobre jeho filozofia. Vid napriklad prve video https://duckduckgo.com/?q=i3wm+work+video+example&ia=videos

k3dAR

• 2 989
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 16. 12. 2019, 14:09:15 »
k3dAR ale je, konkrétne je to pod klávesovými skratkami Super + šipka vpravo/vľavo
prehlidl si ze se neresi okno na pul vlevo nebo vpravo, ale okna na ctvrt do 4 rohu ;-)
aneb porovnej screenshoty: to o cem sem psal v Xfce s 2 moznostmi co nasel tazatel v Gnome

« Odpověď #10 kdy: 17. 12. 2019, 17:25:51 »
Zapomel jsem na screenshot.

« Odpověď #11 kdy: 17. 12. 2019, 17:29:14 »
Chtel bych zachovat gnome. Problem je v tom, ze me gnome portal pro instlaci pluginu "put-windows" nutí napřed nainstalovat do firefoxu doplněk "Gnome shell extension", ale po instalaci gnome portal stejně nefunguje. Viz screenshot v predchozim pripevku.

Mqate pro mě prosím nejaky tip, googlit jsem zkusil, ale centos tolik lidi nepouziva a v ubuntu se to dela uplně jinak a to tak, že se instaluje apt install gnome-shell-extensions

« Odpověď #12 kdy: 18. 12. 2019, 10:10:41 »
povedlo se mi vygooglit, že v centos 8 je nějaký bug ve Firefoxu, kvůli kterému se tam ty extensions nedají nainstalovat.

zkuste se podívat sem, jestli jste schopen podle tohoto návodu tuto věc opravit

https://www.dedoimedo.com/computers/centos-8-gnome-extensions.html