Jé, já vpodstatě moc neočekával, že by se tu rozjela taková krásná diskuze. Děkuji za veškeré připomínky.
opravdu, kdyz vynechas u paremetru "-s" jeho volbu "on" kterou ti e3k psal, tak se nediv ze ti to hlasi spatnej argument, tim ze za nej povazuje nasledne dev disku ;-)
aha, ono se to používá takhle, díky, nějak se mi to z toho popisu nepovedlo pochopit
-s NAME[,VALUE], --set=NAME[,VALUE]
Enable/disable/change device setting: aam,[N|off], apm,[N|off],
dsn,[on|off], lookahead,[on|off], security-freeze,
standby,[N|off|now], wcache,[on|off], rcache,[on|off],
wcreorder,[on|off[,p]], wcache-sct,[ata|on|off[,p]]
Že ty si windousák. Formátování disku znamená inicializaci stop a sektorů na povrchu disku atd. a už cca 30 let to dělá výhradně výrobce disku. Nijak to nesouvisí ani s rozdělením disku na oddíly (=partitions, používám třeba cfdisk), ani s vytvořením resp. znovuvytvořením souborového systému (mkfs.*, třeba mkfs.ext4 nebo mkfs.ntfs apod.).
Nejdřív si ujasni pojmy. Pak teprve přemýšlej co chceš a co nechceš.
Ách, ty jsi jedním z těch lidí, co z nesprávně použitých termínů, hned vyvodí, že musím být windowsák, a tedy blbec co linuxu vůbec nerozumí. Vlastně netuším, proč bych ti to měl vymlouvat, zvláště, pokud mi díky tomu dodáš informace, které se mi hodí.
Čistě pro tvou informaci, protože to vážně vypadalo tak, že tě to zajímá, přestože to není k věci, windows nepoužívám už zhruba 22let a velmi matně si vzpomínám na tři verze: 3.11, 95, 98. Linux používám jako běžný uživatel a pokud věřím, že potřebuji radu od zkušenějších, zkouším nejčastěji fórum zde na root, nebo fórum na itnetwork
1) Tyhle soubory tam evidentně nejsou. Tak vytáhni všechno na čem ti tam ještě záleží a nezapomeň oba oddíly odpojit než budeš cokoliv zkoušet.
Ano, to mi došlo, mimo to, část z těch souborů tam je, nejsou tam ty z obrázku, které mají místo oprávnění otazníky (a vlastně tam mají i jinou barvu).
K ostatním ve složce se dostanu, a pomocí mpv video bez problému přehraju (jen je nejde, včetně jejich oprávnění změnit/smazat).
2) Připadá mi, že buď je poškozený filesystém (tedy jen datová struktura), nebo disk (tedy hardware). Takže zjistit.
Já fsck.ntfs neznám, ale obvykle musíš zadat jako parametr to /dev/sdf2 , aby věděl co chceš zkontrolovat. Linux tvoje myšlenky nečte. Linux ne.
Možná to ten fsck.ntfs i opraví a bude hotovo.
Jenže otázka je proč se to takhle rozdrbalo, možná máš špatný kabel, nebo jsi s diskem trochu ťuknul za chodu... když to nevychytáš tak naděláš další škodu.
Je hezké, že sis mé
a fsck -t ntfs (i fsck -t ntfs-g3)
vrací jen verzi fsck (fsck z util-linux 2.33.2) a skončí
vysvětlil tak že jsem nepoužil cestu. Nicméně já ji použil, a výpis byl jaký byl
na ostatní již odpověděli jiní

:
@m1x nerikam ze mu nejake pojmu neunikaji, nicmene on nepsal "preformatovat disk" ale "preformatovat ntfs", tedy "znovuvytvorit filesystem" ;-) a kdyz uz teda, tak ty si treba ujasni, ze nic jako fsck.ntfs neexistuje, i kdyby v nejakem distru to nahodou bylo, tak maximalne jako symlink pro ntfsfix, s tim ze to NEni nastroj pro kontrolu ntfs filesystemu, pouze vyresetuje journal a naplanuje kontrolu filesystemu pri pristim startu Windows, ktere teprve mohou provest realnou kontrolu filesystemu... ;-)
aha, on je koukám ntfsfix součástí balíčku libntfs-3g ... zkusím, díky
2.1) Dá se testovat přímé čtení z disku (ne soubory ale přímo data z disku) třeba pomocí dd a trochu zakvedlat kabelem... a hledat tuhle chybu. Taky je to vlastně "test povrchu".
2.2) Dá se říct disku, aby sám provedl interní diagnostiku (smartctl). To už je opravdový test povrchu a trvá několik hodin, ale pak víš jestli máš ještě harddisk nebo už jen šrot. Samozřejmě že /dev/sdf a /dev/sdf1 a /dev/sdf2 je pořád tentýž fyzický disk. Proto je výpis stejný. Rozdělení disku přece není provedené fyzicky
(nožem, pilou, sekerou ...)
smartctl vlastně nic netestuje, jen zobrazuje co mu disk poslal. S.M.A.R.T. je rozsáhlá funkčnost uvnitř harddisku a smartctl jen posílá požadavky a zobrazuje odpovědi.
Umí říct hodně.
díky za tip
2.3) Dá se otestovat filesystém na konkrétním oddílu, když je předpoklad že hardware je OK.
nějaký příklad tohoto způsobu, z těch to tu ještě nikdo neuvedl?
3) jestli je disk a kabel v pořádku, můžeš si hrát se samotným /dev/sdf2, třebafsck.ntfs nebo mkfs.ntfs. Když nebude důvod měnit rozdělení disku tak bych *fdisk vůbec nepouštěl. Nemá smysl oddíl smazat a zase vytvořit jen proto že ho chceš "zformátovat" ... Takže by mi bylo jedno co je ten /dev/sdf1 zač, řešil bych jen /dev/sdf2 .
Ok. Pokud na to nakonec pustím fdisk, patrně tam vytvořím jedinný oddíl, ale prozatím řeším jen /dev/sdf2
Nějak jsem měl pocit, že když smažu oddíly, a vytvořím nové, nebo i jen změním souborový systém, je výraz "formátovat" na místě
4) Nebo ho prostě znova rozděl a znova vytvoř filesystém. A uvidíš. Budeš mít za pár minut hotovo a jestli je hardware v pohodě tak máš prázdný disk k použití. Jestli je hw v nepohodě, časem znova narazíš.
To je právě to, lze to v linuxu s ntfs udělat?
A pokud to s ntfs nejde, jaký souborový systém, který tam z linuxu mohu dostat, by to měl být? Aktuální disk je > 2TB, tudíž tam tuším nemůže být FAT, ale já chci, aby disk mohl být přístupný i pro ostatní operační systémy (prostě se může stát že to někdy budu potřebovat připojit k něčemu jinému než vlastnímu počítači)
Pokud nepotřebuješ zachránit ostatní data doporučuji znovu "naformátovat" disk na nějaký Linux filé systém. Ext4 je dobrá volba. Pokud data chceš zachránit připoj externí disk k Windows stroji a spusť opravu disku. S NTFS formátem sice umí Linux pracovat, ale ne opravit a občas se stane právě toto.
To beru jako poslední možnost, protože Ext4 pravděpodobně půjde pripojit už jen k unixu (linux,bsd), ne?
Příkazová řádka má svoje zvyklosti. Napíšeš název programu a parametry se kterými se má provést. Těch parametrů bývá hodně naráz. Právě to je ta síla, dává ti možnost udělat co chceš. Jenže ono to udělá přesně to co zadáš a ne to co chceš... !
Ano, jistě
Samozřejmě si nepamatuju ty spousty parametrů ani syntaxi zápisu. Když máš nějaký program nainstalovaný, tak spolu s ním máš nainstalovanou i jeho manuálovou stránku. Je to jeden dlouhý text, většinou vypadá dost podobně a není promárně určený k tomu abys ho četl, ale aby se v něm zkušený uživatel zorientoval za pouhých pár vteřin, našel co potřebuje a použil to. Zrovna u smartctl to moc neplatí... ale dá se použít. V příkazové řádce se nauč používat less
A čti anglickou variantu, český překlad je někdy matoucí. Zkus třeba man -a ls
less vůbec nepoužívám, mrknu se co to dělá
před
man většinou prostě použiju příkaz s parametrem
--help, stejně jako když mě teď zajímalo to
-a u
man (většinou funguje a když né, téměř vždycky je tu
man)
Že jsem se ale zase rozepsal 
Ano, s tím se nedá nesouhlasit.