Mapování disků v Linuxu

Mapování disků v Linuxu
« kdy: 30. 11. 2019, 21:34:02 »
chcem otvorit debatu ako mapujete disk do linuxoveho servera debiam?

su dve moznosti:
1) do fstab dam

Kód: [Vybrat]
/dev/sda3       /media/i           ext4   defaults        0       2
alebo druha ma napada 2) do rc.local dam script nech po spusteny to namapuje automaticky...

teraz pouzivam 1) ale ma to nevyhodu minule ked mi odisiel disk som musel letiet ku serveru a ist tuknut control+D
a zmanit fstab a az pak mi spustilo system...

teraz uvazujem ze pojdem asi do druhej moznosti pretoze pak mi system pusti a ked bude disk len proste disk nenamapuje....

alebo pouzivate ine sposoby?
« Poslední změna: 02. 12. 2019, 09:13:35 od Petr Krčmář »

k3dAR

• 3 098
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:mapovanie disku v linuxe
« Odpověď #1 kdy: 30. 11. 2019, 22:05:55 »
urcite do fstab, aby se systemd nepo.. kdyz nebude dostupne, pouziva se na to parametr "nofail" pripadne i snizenej timeout.

druha vec je ze pripojujes do /media, coz je nevhodne, ta slozka slouzi pro vymenitelne zarizeni (a pocitaj s tim automoutery ci sluzby(i s tim ze je v /media nejdriv dir uzivatele)), ani /mnt by nebylo spravne - to se pouziva pro docasne pripojeni, tzn. bud to pripojit do existujiciho adresare cimz ho jen presmerujes_jinam/rozsirit_misto/atd, nebo vytvorit nejaky adresar, osobne pouzivam /data, /data.neco1, /data.neco2 v korenu, nebo adresar /data v kterem teprve adresare pro jednotliva pripojeni dalsich disku /data/neco1, /data/neco2
/dev/sda3 /data        ext4    defaults,nofail,x-systemd.device-timeout=1    0       2

Jose D

• 901
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 30. 11. 2019, 22:26:16 »
ako mapujete disk do linuxoveho servera debiam?

na systémové disky fstab.. Ale celkem nedávno jsem objevil systemd mount unity, je to celkem šikovné když potřebuješ přidat specifické závislosti, třeba VPN, obslužné služby Infinibandu atd.

A naopak pak na dotyčnou unit můžeš pověsit unitu startující databázi používající daný mount atp.

« Odpověď #3 kdy: 01. 12. 2019, 09:11:31 »
urcite do fstab, aby se systemd nepo.. kdyz nebude dostupne, pouziva se na to parametr "nofail" pripadne i snizenej timeout.

druha vec je ze pripojujes do /media, coz je nevhodne, ta slozka slouzi pro vymenitelne zarizeni (a pocitaj s tim automoutery ci sluzby(i s tim ze je v /media nejdriv dir uzivatele)), ani /mnt by nebylo spravne - to se pouziva pro docasne pripojeni, tzn. bud to pripojit do existujiciho adresare cimz ho jen presmerujes_jinam/rozsirit_misto/atd, nebo vytvorit nejaky adresar, osobne pouzivam /data, /data.neco1, /data.neco2 v korenu, nebo adresar /data v kterem teprve adresare pro jednotliva pripojeni dalsich disku /data/neco1, /data/neco2
/dev/sda3 /data        ext4    defaults,nofail,x-systemd.device-timeout=1    0       2

1) parametr "nofail" pripadne i snizenej timeout.
tento parameter kde prosim ta zadam? aby som teda predisiel tomu ze ked ten disk nie je dostupny isiel dalej a spustil sa bez neho a nemusel som tam letiet?

2) zaujimava myslienka mapovat inde to ma nenapadlo... diki za postreh ked to budem prerabat to teda pojde do /data/nieco   ale teraz tam uz mam vsetky virtualky a vsetko nechce sa mi to prehadzovat.... uz to nejako vydrzi kym to prerobi....

kazdopadne diki za tvoje postrehy..

RDa

• 2 841
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 01. 12. 2019, 11:20:58 »
A taky namisto /dev/sda3 zacni pouzivat UUID nebo LABEL pro identifikaci zdroje

« Odpověď #5 kdy: 01. 12. 2019, 16:26:41 »
A taky namisto /dev/sda3 zacni pouzivat UUID nebo LABEL pro identifikaci zdroje

a co je teda lepsie pouzit specialny uuid a to dat do fstab?

alebo nahodit danemu disku label a podla toho mapovat ?
alebo je to to iste skus byt trocha podrobnejsi ze v com je to ine a lepsie ako ked to dam aj starym sposobom /dev/sda3

diki

« Odpověď #6 kdy: 01. 12. 2019, 18:12:26 »
Optimální je mapovat podle LABEL, protože když vyměníš disk, nastavíš mu stejný label a nemusíš nic měnit v fstab. Mapovat dle UUID není tak flexibilní, ale slespoň neselže, pokud se změní pořadí zařízení. Mapovat dle zařízení v /dev je nejmíň flexibilní oldschool způsob. Jinak bych z toho ale nedělal zas takovou vědu, funguje všechno akorát je dobré znát výhody a nevýhody.

k3dAR

• 3 098
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 01. 12. 2019, 18:46:08 »

tento parameter kde prosim ta zadam? aby som teda predisiel tomu ze ked ten disk nie je dostupny isiel dalej a spustil sa bez neho a nemusel som tam letiet?
v sloupci parametru daneho pripojeni, viz ten priklad co sem psal a ty citoval ;-)

alebo je to to iste skus byt trocha podrobnejsi ze v com je to ine a lepsie ako ked to dam aj starym sposobom /dev/sda3
s vice disky, resp. asi s spis s vice radici, se pri startu muze stat ze se prehazej oznaceni sdX, proto je vhodnejsi uvadet v fstab UUID, nebo neco co je jedinecne pro ten disk (zkoukni co mas v /dev/disk/), protoze at uz se to pripadne zprehazi jakkoliv, jedinecnej identifikator bude vzdy smerovat na spravnej disk/oddil...

Optimální je mapovat podle LABEL, protože když vyměníš disk, nastavíš mu stejný label a nemusíš nic měnit v fstab. Mapovat dle UUID není tak flexibilní, ale slespoň neselže, pokud se změní pořadí zařízení. Mapovat dle zařízení v /dev je nejmíň flexibilní oldschool způsob. Jinak bych z toho ale nedělal zas takovou vědu, funguje všechno akorát je dobré znát výhody a nevýhody.
rozdil zda podle UUID nebo LABEL, je v podstate jen v tom, ze LABEL je na prvni pohled prehlednejsi pro uzivatele...
kdyz budu menit disk a nebudu chtit menit fstab (v kterem bych mel podle UUID), tak stejne jako novemu disku, resp. oddilum na nem, muzu dat stejne LABEL jako puvodni disk, muzu dat stejne UUID jako puvoidni disk:
tune2fs -L puvodni_nazev /dev/sdXY
tune2fs -U puvodni_uuid /dev/sdXY
pripadne nastavit puvodni uuid nebo label primo pri formatovani:
mkfs.ext4 -L puvodni_nazev /dev/sdXY
mkfs.ext4 -U puvodni_uuid /dev/sdXY

« Odpověď #8 kdy: 01. 12. 2019, 22:37:47 »
rozdil zda podle UUID nebo LABEL, je v podstate jen v tom, ze LABEL je na prvni pohled prehlednejsi pro uzivatele...
kdyz budu menit disk a nebudu chtit menit fstab (v kterem bych mel podle UUID), tak stejne jako novemu disku, resp. oddilum na nem, muzu dat stejne LABEL jako puvodni disk, muzu dat stejne UUID jako puvoidni disk:

No vida, díky, o této možnosti jsem nevěděl. Vždycky jsem jen použil UUID vrácené z příkazu:

# blkid

Mareg

« Odpověď #9 kdy: 02. 12. 2019, 11:32:21 »
Optimální je mapovat podle LABEL, protože když vyměníš disk, nastavíš mu stejný label a nemusíš nic měnit v fstab.
Přešel jsem na to, protože jsem jednou potřeboval disk vyměnit a nebylo možné se s tím domluvit.
Ideální je, myslím, nastavit i boot-GRUB podle LABEL, ale zatím jsem nenacvičil 100% postup tak aby se mi to pokaždé povedlo.

A stejně jako LABEL měním i název disku-souboru (neco_<LABEL>-flat.vmdk; neco_<LABEL>.vmdk; ) ve VMWaru a všechno je jasné, na první pohled vím, který disk je který.

--
Mareg
« Poslední změna: 02. 12. 2019, 11:37:16 od Mareg »

« Odpověď #10 kdy: 02. 12. 2019, 14:11:57 »
@ondrej nemecek:  dakujem za vysvetlenie uz mi to je jasne...

@k3dar teiz diki za vysvetlenie cast label a uid mi funguje isiel som teda do label pretoze jas i pri formatovani presne davam mena aby to malo jasnu logiku a vzdy dam ine takze sa mi nemoze dat ze su rovnake v danom pc len ked ten dany disk s danym label odide druhy dostane to iste a fstab nemusim menit super riesenie este raz vazne diki...

2) riesim ale stale to ze ked ten disk v fstab nenajde ze aby sa to spustilo...
ked dam to co si pisal:

LABEL=a-disk1    /media/disk1           ext4   defaults,nofail,x-systemd.device-timeout=1       0       3 

tak tu sa system pusti aj ked disk nie je pripojeny ale ked je pripojeny tak mi ho nenamapuje... v disk1 nemam nic proste disk tam neda je to urcite dobre zadane do fstab takto presne?

ale ked dam podla stareho:
LABEL=a-disk1    /media/disk1           ext4   defaults       0       3 

tak disk tam pekne namapuje a vsetko ide v pohode ale zas ked ho odpojim sa system nepusti...

v sloupci parametru daneho pripojeni, viz ten priklad co sem psal a ty citoval ;-)

s vice disky, resp. asi s spis s vice radici, se pri startu muze stat ze se prehazej oznaceni sdX, proto je vhodnejsi uvadet v fstab UUID, nebo neco co je jedinecne pro ten disk (zkoukni co mas v /dev/disk/), protoze at uz se to pripadne zprehazi jakkoliv, jedinecnej identifikator bude vzdy smerovat na spravnej disk/oddil...

« Poslední změna: 02. 12. 2019, 14:14:34 od p3dr04444 »

k3dAR

• 3 098
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 02. 12. 2019, 22:34:13 »
LABEL=a-disk1    /media/disk1           ext4   defaults,nofail,x-systemd.device-timeout=1       0       3 
tak tu sa system pusti aj ked disk nie je pripojeny ale ked je pripojeny tak mi ho nenamapuje... v disk1 nemam nic proste disk tam neda je to urcite dobre zadane do fstab takto presne?

parametry nofail,x-systemd.device-timeout=1 mas spravne, takto mi to funguje ale nepouzivam "LABEL=jmeno", ale s LVM "/dev/vg/lv", zkus

/dev/disk/by-label/a-disk1    /media/disk1           ext4   defaults,nofail,x-systemd.device-timeout=10       0       2  tedy misto LABEL= uvedes dev cestu k labelu, timeout zkus 10 a fsck sloupec 2 (nevim zda 3 se ignoruje, man mluvi o moznostech 0(vubec),1(rootfs seriove),2(ostatni paralelne)

« Odpověď #12 kdy: 03. 12. 2019, 06:34:53 »
aj ked dam presne ako si napisal tak to iste spusti sa ale nenamapuje...
/dev/disk/by-label/vrt-disk2    /media/interny-disk           ext4   defaults,nofail,x-systemd.device-timeout=10       0       2
timeout som skusal aj 20 nic... a zas ked necham len default tak vsetko namapuje v poriadku.....  to nofail tam ma vlastne aku funkciu?   timeout mi je jasne ale nofail vobec sa nechytam...

pri boote som dofotil vyhodi chybu: priloha

parametry nofail,x-systemd.device-timeout=1 mas spravne, takto mi to funguje ale nepouzivam "LABEL=jmeno", ale s LVM "/dev/vg/lv", zkus

/dev/disk/by-label/a-disk1    /media/disk1           ext4   defaults,nofail,x-systemd.device-timeout=10       0       2  tedy misto LABEL= uvedes dev cestu k labelu, timeout zkus 10 a fsck sloupec 2 (nevim zda 3 se ignoruje, man mluvi o moznostech 0(vubec),1(rootfs seriove),2(ostatni paralelne)
« Poslední změna: 03. 12. 2019, 06:40:16 od p3dr04444 »

k3dAR

• 3 098
    • Zobrazit profil
Re:Mapování disků v Linuxu
« Odpověď #13 kdy: 03. 12. 2019, 07:19:26 »
nofail = nepovazuj za problem kdyz oddil pripojit nepujde
x-systemd.device-timeout = jak dlouho se ma snazit cekat na dostupnost disku/oddilu

v Debianu sem to nezkousel, ale dle screen vadi ten timeout parametr, zkus to jenom s pridanym nofail, to sice bude cekat vychozich 90s nez to bude pokracovat dal, ale nemelo by to diky tomu zkoncit v emergency

Re:Mapování disků v Linuxu
« Odpověď #14 kdy: 03. 12. 2019, 08:54:21 »
ked dam veru len:

/dev/disk/by-label/vrt-disk2    /media/interny-disk           ext4   defaults,nofail       0       2

tak to namapuje disk ale ked je prec sa system nepusti a to som cakal aj 5 min.
Mne by nevadilo aj keby to spustalo 10 min ale nech to vobec spusti takto sa to zstavi a kym nedas control+D sa to dalej nepohne a to ma presne stve a preto rozhodol otvorit tuto debatu...

jj pouzivam debian

nofail = nepovazuj za problem kdyz oddil pripojit nepujde
x-systemd.device-timeout = jak dlouho se ma snazit cekat na dostupnost disku/oddilu

v Debianu sem to nezkousel, ale dle screen vadi ten timeout parametr, zkus to jenom s pridanym nofail, to sice bude cekat vychozich 90s nez to bude pokracovat dal, ale nemelo by to diky tomu zkoncit v emergency