VLAN na routeru ASUS RT-AC58U

lajk

VLAN na routeru ASUS RT-AC58U
« kdy: 21. 11. 2019, 16:23:09 »
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda má někdo zkušenost s nastavením VLAN na routerech ASUS, případně konkrétně RT-AC58U. Podle google OpenWRT podporuje čip IPQ40xx, kterým tento router disponuje a přes OpenWRT by to tedy mělo jít.
Když jsem ale pročítal různá EN fóra,tak mi to přišlo dost složité.
Klikací firmware který tam mám z výroby to asi jen tak umět nebude, ale já bych prostě chtěl oddělit IoT zařízení do vlastní VLAN.
Poradí někdo? Má někdo trpělivost mi vysvětlit, co se musí umět a jestli má vůbec smysl na OpenWRT přecházet?
Děkuji.

lajk

Re:VLAN na routeru ASUS RT-AC58U
« Odpověď #1 kdy: 22. 11. 2019, 11:06:14 »
Vyřešil by to switch za routerem s podporou VLAN? Škoda, že výrobci domácích WIFI routerů na tuto funkci nemyslí nebo škoda, že jsem na to nemyslel já při výběru routeru :)

« Odpověď #2 kdy: 22. 11. 2019, 17:23:07 »
Nevim jestli to vyresi tvuj problem, ale treba muj ASUS RT-AC66U umi guest networks. Nestacilo by to? Mam tam asuswrt-merlin a funguje to pekne.
Udelal sem si takhle jednu sit pro par zarizeni co potrebuji internet, ale moc jim neverim.
Nedelam do IoT, ale treba to pomuze.

« Odpověď #3 kdy: 22. 11. 2019, 18:53:59 »
Ahoj, musel jsem se zaregistrovat abych ti odpověděl, když ostatní se k tomu nemají.
Nainstaluj si na router openwrt a v nastavení Network > Switch > (zde si můžeš definovat VLANy)

Vypadat to bude asi takto: https://forum.openwrt.org/t/asus-rt-ac58u-switch-configuration-in-luci-etc-board-json-vs-swconfig-command-line/21867

Takže bez obav si tam to Openwrt nainstaluj, sám Openwrt na routeru používám 2 roky a je to pěkná hračka s mnoha možnostmi.

Pokud bys potřeboval tak ti poradím jak to nastavit, taky jsem nad oddělenou sítí chvíli tápal, ale nakonec je to vcelku jednoduché, stačí vytvořit novou VLANu, pak v Network > Interfaces > (přidat nové síťové rozhraní), tomu nastavit IP adresu, dhcp server a síťovou kartu s požadovanou vlanou, případně wifi. Pak ještě ve firewallu povolit směrování, ale to stačí přidat rozhraní jen k LAN které je již vytvořeno. Na youtube jsou jinak na to návody z kterých jsem se to dříve naučil.
« Poslední změna: 22. 11. 2019, 19:02:57 od sosy »

« Odpověď #4 kdy: 22. 11. 2019, 19:17:06 »
Flashování tohoto routeru je trošku náročnější, v návodu na openwrt je to ale hezky popsané. Sám bych se vydal na openwrt doporučenou stránku http://lede-ac58u.zyxmon.org/HowToFlashENG.html a postupoval dle Method 2 (automatic) a až poté bych nahrál nový openwrt upgrade firmware.
To radím aby sis router nebricknul, pak bys to musel opravovat přes seriovou linku a v nejhorším pomoci JTAG portu.

lajk

« Odpověď #5 kdy: 23. 11. 2019, 12:02:05 »
Dekuju vsem za odpovedi. Ty jo, do toho flashovani firmware se mi moc nechce. Necitim se na to. Je ty alternativni firmware bezpecne? Kdyz flashnu, je tam moznost automaticke aktualizace?

Pro me asi nejjednodussi by bylo pouzit tu guest network, ale ta je jen WIFI, takze bych musel mit nejake AP se switchem. Ja to chtel mit idelane pres kabely.

Porad si myslim, ze v tomto pripade by mohlo jit nechat router tak jak je a koupit levny switch podporujici VLAN.

« Odpověď #6 kdy: 23. 11. 2019, 19:59:28 »
Jak ti pomůže switch s VLANama, když router nebude podporovat VLANy? Pokud jsi nikdy openwrt neflashoval, tak je šance že si router brickneš, ale na druhou stranu, pokud se budeš pevně držeš návodu, tak se ti to může povést bez problému. Kdybys byl z Prahy, tak bych ti s tím mohl i pomoci.

lajk

« Odpověď #7 kdy: 25. 11. 2019, 15:08:44 »
jj, chapu ... switch s VLAN mi nepomuze ...
nenapadlo me mezi vsemi temi parametry pri vyberu routeru myslet taky na VLAN ...

mimochodem, neprehanim to moc s temi obavami, ze by se zarizeni jak TV nebo set top box mohly dostat na zarizeni v siti LAN? stejne pristup do NB nebo NAS vyzaduje heslo, tak se k tomu ta zarizeni stejne asi nedostanou . jedine mohou poslouchat ta data v siti LAN no ...

sakra VLAN by bylo nejlepsi reseni :)

lajk

« Odpověď #8 kdy: 25. 11. 2019, 16:09:44 »
jeste bych se rad zeptal, jaky je rozdil mezi podporou VLAN a podporou IPTV VLAN ?
na tom svem routeru vidim zalozku IPTV, kde jde najeke VID zadavat

pripadne u toho routeru se pise, ze ma podporu VLAN .. ale neni to jen prave podpora IPTV VLAN?
https://www.discomp.cz/netis-wf2411i-wifi-router-150mbps-5dbi-fixni-antena_d66330.html?action=setcur&curid=30

lajk

« Odpověď #9 kdy: 25. 11. 2019, 16:25:27 »
bylo by resenim dat pres ten ASUS router jeste tento Mikrotik, ktery podle popisu VLAN umi?
https://www.patro.cz/mikrotik-hap-lite-classic-650mhz-cpu-32mb-ram-4x-lan-integr-2-4ghz-wi-fi-wps-vc-l4/

lajk

« Odpověď #10 kdy: 26. 11. 2019, 12:40:13 »
dostal jsem se do prikazove radky linuxu a s timhle uz by se asi dalo neco delat, ne?

vyjel jsem si moznosti nastaveni switche ....

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 26. 11. 2019, 15:26:53 »
Kdyz si nainstalujes OpenWRT, tak potom muzes pouzit obrovske mnozstvi dokumentace. OpenWRT se chova stejne vsude, kde je nainstalovane, nezavisle na typu routeru. Pokud je tve zarizeni plne podporovano, tak do toho jdi.

Pokud mas strach, udelej si treba vylet za uzivatelem "sosy" nebo napis kde bydlis a treba bude nekdo blize.