Platby a integrace transferwise

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
Platby a integrace transferwise
« kdy: 19. 11. 2019, 12:40:25 »
Diky nasemu jednomu zakaznikovi jsem objevil sluzbu Transferwise. Jedna se o multimenovy ucet vedeny firmou v United Kingdom, ziskate vlastne cisla uctu v nekolika zemich - UK,BE,PL, ale hlavne US (!). Cele je to relativne zadarmo, plati se jen poplatky za prevody, ktere jsou casto velmi smesne (treba v tech statech to je $1.40 za prevod). Kdybyste si to nekdo chteli vyzkouset, nabizi referral program kde ziskate tusim 1 prevod zdarma, takze bud' si najdete neci referal odkaz, nebo muj je https://transferwise.com/u/martinh1603 (pro zavistivce: a ja bych taky mohl neco ziskat, pokud chcete jen svou vyhodu, neposilejte prvni platbu vic nez tusim ekviv. 200 GBP a nic neziskam ).

Moje otazky:

Sluzba jak se zda jde pouzit na prijem penez z Paypalu (tzn. na Paypalu mam X USD a nechci to konvertovat pres Paypalacky nevyhodny kurz na CZK a pak prevadet na CZK ucet, misto toho bych udelal Paypal -> TW -> FX -> CZK/EUR ucet. Resite to takhle nekdo? U soukromeho uctu jsem si asocioval TW USD ucet a z prevedl jeden USD z PP na TW. Zatim nic nedorazilo (je to 2 dny). Funguje to nekomu takhle? A bez toho aby Paypal hazel platby k proverovani ?

Dale - platite nekdo takhle DigiKey? Nici mne u nich ten poplatek $20 za prevod z Commerzbank, navic prevody USD do Commerzbank taky neco stoji a pak vyhoda postovneho zdarma u nizke castky uplne mizi. TW by to elegantne resil, nicmene pani z accountingu Digikey se moc netvarila ze by to bylo pruchozi. Reseni je asi debetni karta od TW, nicmene tam jsou zase dost male limity co jsem videl (problem pro normalni objednavky).

A nakonec - mate nekdo TW integrovany do sveho systemu na PRIJEM plateb ? Rekl bych, ze par nasich zakazniku by to vyuzilo (mame treba jednoho UK distributora ktery chce slucovat platby vice faktur do jedne aby usetril), nicmene kvuli par pripadum se mi nechce zahnojit ucetnictvi a musel bych najit nejake jednoduche reseni jak to automatizovat (kazda mena = vlastni ucet v ucetni osnove). Teoreticky by asi stacilo abych pres nejake API umel stahnout posledni pohyby, nicmene nedari se mi to (vzdy dostanu "unauthorized", na balance mi to vrati seznam uctu OK). Dokumentace je tady https://api-docs.transferwise.com/#payouts-guide-get-account-statement ale moc jsem tomu nevenoval.

Re:Platby a integrace transferwise
« Odpověď #1 kdy: 19. 11. 2019, 16:20:49 »
Nemam odpoved na ostatni otazky, nicmene TW nejde pouzit na prevod men z Paypalu - Paypal je vychcanej jak dira do snehu a USD si musis prevest na CZK u nej. TW dolarovej ucet nejde na Paypal pridat. Je toho plnej internet :-)

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. 11. 2019, 16:43:57 »
Pred chvili dorazil z Paypalu $1 na muj TW ucet (trvalo to skoro 3 dny). Dolarovy ucet tam jde pridat kdyz je v US (tzn. nema IBAN, ale US acct#/routing#, nicmene kdyz jsem cetl navody "jak na to" tak si lidi stezovali, ze jim to sice slo pridat, ale pak byla vetsi transakce 'under review' (zda byla nakonec zamitnuta nebo to proslo jsem nenasel). Ja si poslal jen $1.

Takto to vypada v mailu od TW: https://pasteboard.co/IHqzNCd.png

Jeste bych rozsiril dotaz o Paypal, jestli nekdo mate implementovane autom. parovani plateb z Paypalu. Nechci povolovat API ale pro aktivni operace, jen pasivni (cteni vypisu, transakci).

RDa

• 2 622
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19. 11. 2019, 16:51:50 »
Dale - platite nekdo takhle DigiKey? Nici mne u nich ten poplatek $20 za prevod z Commerzbank, navic prevody USD do Commerzbank taky neco stoji a pak vyhoda postovneho zdarma u nizke castky uplne mizi. TW by to elegantne resil, nicmene pani z accountingu Digikey se moc netvarila ze by to bylo pruchozi. Reseni je asi debetni karta od TW, nicmene tam jsou zase dost male limity co jsem videl (problem pro normalni objednavky).

Ne!
Na DigiKey mam cesky zakaznicky ucet a platim CZK faktury v CZK na jejich ucet u 6200 (Commerzbank) :-)
(chodi to s EU DPH registrovano v Nemecku).

RDa

• 2 622
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 19. 11. 2019, 16:57:17 »
Jeste bych rozsiril dotaz o Paypal, jestli nekdo mate implementovane autom. parovani plateb z Paypalu. Nechci povolovat API ale pro aktivni operace, jen pasivni (cteni vypisu, transakci).

Tohle jedu jako rucne pozadovany export do CSV, v kadenci podle toho zda se neco platilo, zbytek ze souboru pak jiz zere automatika. Nechtelo se me psat API klienta. Slo by to automaticky triggerovat skrze prichozi notifikacni mail (nebo ho rovnou parsnout), ale ten jejich web by pozadoval nejakou slozitejsi orchestraci nez jenom wget s ukladanim cookies :(

PP ma ale mnoho stavu transakci a jeste je v nejakem roce prejmenovali.. takze to neni zcela straight-forward. Ale jakmile se ti stanou vsechny ruzne pripady castecnych vratek, plateb sekama, bonusama, penize co se objevi odnikad.. tak to pak uz jede nejakou dobu samo :) Chce to mit napsano tak, aby te to notifikovalo kdyz prijde neco mimo znamou konstelaci vlastnosti.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19. 11. 2019, 17:14:32 »

Ne!
Na DigiKey mam cesky zakaznicky ucet a platim CZK faktury v CZK na jejich ucet u 6200 (Commerzbank) :-)

1) jaky je kurz? Nerersim jen male objednavky. Navic z nejakeho duvodu my to mame vzdy jako import, tzn. clo (se vsemi mouchami co ma DHL, treba ze u velke "vzorkove" mnohastrankove faktury vzali co polozku to radku JSD a jeste nam nauctovali 600 za procleni).

2) U platby do commerzbank v USD (nejen ze to jde swiftem a stoji nejake penize) nam jeste uctuji $20 za crossborder transaction, bylo to vzdy jako posledni radka proformy.

ad Paypal: to neni reseni ktere chci. Nicmene primarne u bank taky pracuji s CSV, protoze to je snad jediny format kde jsou vsechny udaje (treba OFX u Fio nema vubec nase "lokalni" polozky).

Nechapu proc moderni banky neumi taky "old school" plnohodnotne formaty typu SWIFT MT940 / MT942 ci EDIFACT...

RDa

• 2 622
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19. 11. 2019, 17:47:50 »
1) jaky je kurz? Nerersim jen male objednavky. Navic z nejakeho duvodu my to mame vzdy jako import, tzn. clo (se vsemi mouchami co ma DHL, treba ze u velke "vzorkove" mnohastrankove faktury vzali co polozku to radku JSD a jeste nam nauctovali 600 za procleni).

2) U platby do commerzbank v USD (nejen ze to jde swiftem a stoji nejake penize) nam jeste uctuji $20 za crossborder transaction, bylo to vzdy jako posledni radka proformy.

Jdi na digikey.cz a zrid si tam zakaznicky ucet, nebo zavolej na infolinku a nech si to zridit ke stavajicimu loginu. Pak na webu kdyz davas prvni vec do kosiku - se te to zepta ktery zakaznicky ucet chces pouzit. Se divim zes tohle nevedel. Kurz to nema - pouzivaj se ty ceny ktere vidis pak pri prepnuti se na CZK menu. Zda jsou vyhodne nebo nevyhodne.. si musis posoudit sam. Pokud vse udelas spravne a i u postovneho pri checkoutu zvolis procleni na strane odesilatele, budes na FA mit:
Kód: [Vybrat]
Incoterm 2010: DDP COLOGNE, GERMANY
Incoterm 2010: CPT PRAHA 4, CZECH REPUBLIC

Zatim vse se mi v poho veslo do creditu, takze proformu nemivam, az FA po dodani.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19. 11. 2019, 18:27:53 »
My to nemame CPT ! A faktura neni navysena o zadne poplatky navic, jen je v CZK od EU (DE) subjektu ?

Treba u Farnellu mi prislo ze driv meli pekne soupnuty kurz, kdyz to je zbozi za vic penez tak uz se vyplatilo to brat v EUR. (U Farnellu uz skoro nenakupujeme kvuli jejich cenove politice).

RDa

• 2 622
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 19. 11. 2019, 20:00:09 »
Presne tak. Neni tam ani postovne, pack tech 1300 nebo 1500 Kc za objednavku dam, a je to na platce - takze 0% DPH, od nemeckeho subjektu :-) Ted nemam zadnou aktualni, ze by ses podival na vyhodnost kurzu.. tak holt porovnej ceny. Na FA je vse v CZK.

DIGI-KEY VAT#: DE239975861 ( https://www.digikey.de/en/help/legal-information )

Podle me ty korunove ceny budou zahrnovat i nejake clo, jestli je aplikovatelne. Ale u me jsou objednavky male, vs vysoke naklady na procleni, takze konkretne me se to vyplati takto. Mozna zjistis ze pro Tebe je vyhodnejsi to brat jak delas.. a treba si zjisti co by vas vysel USD ucet u 6200.. snad maj prevody v ramci sve banky zdarma :)

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 19. 11. 2019, 20:40:59 »
Pri USD/CZK 23,07 maji kurz 23,221 (pri 10k USD to dela -1510 CZK), to neni az takova hruza. Vyzkousim, diky za tip.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03. 12. 2019, 22:24:59 »
pro ty co to zajima: povedlo se mi na s.r.o. zalozit firemni ucet u transferwise; chvili to trvalo, verifikovali firmu. Dokonce pry poslali platebni kartu i s nulovym zustatkem. Pak jsem se snazil propojit to s Paypalem, koncilo to chybou (resp. zadna se neukazala, porad jen okno na zadani ACH+accoutn#, ale v URL bylo error=....). Nechal jsem to chvili byt a dnes jsem konecne v Paypalu zaregistroval transferwise ucet! Jenze poslat na nej penize neslo, mam kontaktovat sluzbu zakaznikum :-). Pri snizovani castek az na castku 5000 USD se to povedlo. Tak ted budu cekat jestli jsem pripravil firmu o 5000 USD nebo to tam skutecne dorazi. Pokud ano, je to cesta jak z Paypalu vybrat prachy bez skryteho poplatku ve forme kurzu exoticke meny :-))).

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 08. 01. 2020, 13:17:43 »
Nejprve update pro ostatni: po prvni platbe Paypal->TW se povedlo poslat i dalsi, tentokrat prosla i castka 20k USD. A u TW se povedlo autorizovat karetni platbu  (prisla mi business karta, ta chodi i s nulovym zustatkem, ale ucet nejak dusledneji overuji).

Ne!

U Digikey jsem zaplatil kartou, resp. protoze je to backorder, castku stale jeste nestrhli, jen si autorizovali nulu. Nicmene dali nam kredit a moje otazka je, jestli se ten kredit da zaplatit kartou? V dopise o pridelenem kreditu je ze mame mailnout (predpokladam sek) na fyzickou adresu.