Diky nasemu jednomu zakaznikovi jsem objevil sluzbu Transferwise. Jedna se o multimenovy ucet vedeny firmou v United Kingdom, ziskate vlastne cisla uctu v nekolika zemich - UK,BE,PL, ale hlavne US (!). Cele je to relativne zadarmo, plati se jen poplatky za prevody, ktere jsou casto velmi smesne (treba v tech statech to je $1.40 za prevod). Kdybyste si to nekdo chteli vyzkouset, nabizi referral program kde ziskate tusim 1 prevod zdarma, takze bud' si najdete neci referal odkaz, nebo muj je
https://transferwise.com/u/martinh1603 (pro zavistivce: a ja bych taky mohl neco ziskat, pokud chcete jen svou vyhodu, neposilejte prvni platbu vic nez tusim ekviv. 200 GBP a nic neziskam ).
Moje otazky:
Sluzba jak se zda jde pouzit na prijem penez z Paypalu (tzn. na Paypalu mam X USD a nechci to konvertovat pres Paypalacky nevyhodny kurz na CZK a pak prevadet na CZK ucet, misto toho bych udelal Paypal -> TW -> FX -> CZK/EUR ucet. Resite to takhle nekdo? U soukromeho uctu jsem si asocioval TW USD ucet a z prevedl jeden USD z PP na TW. Zatim nic nedorazilo (je to 2 dny). Funguje to nekomu takhle? A bez toho aby Paypal hazel platby k proverovani ?
Dale - platite nekdo takhle DigiKey? Nici mne u nich ten poplatek $20 za prevod z Commerzbank, navic prevody USD do Commerzbank taky neco stoji a pak vyhoda postovneho zdarma u nizke castky uplne mizi. TW by to elegantne resil, nicmene pani z accountingu Digikey se moc netvarila ze by to bylo pruchozi. Reseni je asi debetni karta od TW, nicmene tam jsou zase dost male limity co jsem videl (problem pro normalni objednavky).
A nakonec - mate nekdo TW integrovany do sveho systemu na PRIJEM plateb ? Rekl bych, ze par nasich zakazniku by to vyuzilo (mame treba jednoho UK distributora ktery chce slucovat platby vice faktur do jedne aby usetril), nicmene kvuli par pripadum se mi nechce zahnojit ucetnictvi a musel bych najit nejake jednoduche reseni jak to automatizovat (kazda mena = vlastni ucet v ucetni osnove). Teoreticky by asi stacilo abych pres nejake API umel stahnout posledni pohyby, nicmene nedari se mi to (vzdy dostanu "unauthorized", na balance mi to vrati seznam uctu OK). Dokumentace je tady
https://api-docs.transferwise.com/#payouts-guide-get-account-statement ale moc jsem tomu nevenoval.