Ahoj,
Už používám Linux hodně dlouho (od roku 1998), tímto dotazem jenom tak nějak přemýšlím, jestli mi něco neuniklo v současné velmi široké nabídce distribucí. Jde mi o domácí desktop.
Nějakou dobu jsem byl nadchnutý z Archu, ale pak mě přestalo bavit řešit rozbité věci po updatech, tak jsem se rozhodl, že chci něco co nainstaluju a pak mi delší dobu budou "chodit" jen security updaty a já se nebudu muset tím pádem skoro o nic starat. Takže s rolling release mám zkušenosti spíše rozpačité až špatné.
Protože mi nevyhovují ani Gnome ani KDE, skončil jsem nyní u Xubuntu 16.04 LTS (nainstaloval jsem ho v roce 2016, když vyšlo).
Plánuju přejít na další LTS verzi, až doběhne podpora této, se systémem jsem víceméně spokojený, jenom jsem někde tady četl, že tam už bude víc hrát roli snap a nějaké další změny, které mi nemusí vyhovovat... tak přemýšlím, co je ještě v nabídce:
Debian - nebývá tam problém s non-free softwarem a knihovnami?
CentOS - má dostatek balíčků? ten ekosystém se mi zdá menší
OpenSUSE - nemá moc krátkou podporu, že bych za chvíli musel instalovat novou verzi?
Tohle je asi tak suma možností, ke které jsem se propracoval: jsou tam ještě možnosti jiné, resp nějaký jiný nápad? Příkazové řádky ani skriptování se nebojím.