Dík za reakci. Toto vypadá zajímavě, ale příjde mi že to je příliš svázané z repozitářem. Měl jsem na mysli něco odděleného od internetu co běží naprosto nezávisle.
Můžete mít git nainstalovaný lokálně.
Nejen, že „můžete“, ale on tak primárně funguje. Spojení na vzdálený repositář je „práce navíc“ (nic složitého).
Git funguje tak, že jakmile vytvoříte repositář (příkaz „git init“) lokálně se vytvoří složka „.git“. Není k tomu potřeba připojení, serveru, nic. Když do tohoto repositáře přidáte nové soubory, commity, atd., vše se děje ve složce „.git“ a stále není potřeba připojení k severu. Procházení historií? Offline. Slučovaní větví? Offline.
Vím, že se opakuji, ale úplně vše se nachází ve složce „.git“ a celou dobu, co pracujete, není potřeba žádného připojení, ani serveru.
Ty jsou potřeba jedině tehdy, když chcete začít s někým spolupracovat, někam odeslat svou historii, apod. Pro práci na lokálním projektu toto není potřeba od úplného začátku až do úplného konce. Já to tak u mnohých svých projektů dělal a dělám.
Samozřejmě je vhodné mít svá data zálohována. U gitu to lze dvěma způsoby - buď svůj lokální repositář napojíte na server (který
nemusí být na internetu, vše, co je potřeba, je ssh spojení) a budete tam posílat své změny („git push“), nebo budete zálohovat složku „.git“ jakýmkoliv způsobem, kterým si zálohujete ostatní data (Firefox profil, dokumenty, atd.) (já k tomu třeba používám program Unison).
On ten git byl vyloženě
navržený k tomu, aby fungoval offline, bez internetu a za to jej mám velice rád (přestože má své problémy). Mj. to znamená, že když začnu na něčem pracovat, tak se
kdykoliv mohu rozhodnout, že už to začíná být moc velké, založím lokální repositář a rozhodnutí, zda jej napojím na nějaký server, nechám na jindy. Třeba na nikdy. Vývoj s repositářem, který je napojený na vzdálený server a tím, který není, je prakticky totožná.
Jediný rozdíl je v tom, že navíc potřebuji stahovat práci kolegů a odesílat tu svou - což není nic neočekávaného, řekl bych.