Můj stařičký Asus WL-500W s 32MB RAM se začíná chovat čím dál podivněji (Wifi připojené, ale občasně tragicky nestabilní i v rámci lokálního spojení na web settings routeru), tak zvažuju náhradu.
Uvítal bych zkušenosti, co je aktuálně použitelné z hlediska hardwarového i softwarového. Z hardwarového samozřejmě stabilita, rychlost není podstatná, ta je primárně limitovaná přístupem zvenku (50Mb/s a stejně výjimečně využiju víc než 10-20%). Externí připojení je na modem přes ethernet.
Software je předpokládám větší oříšek - ideálně aspoň aktuální verzi bez známých děr (a velkých bot typu zapsané heslo ve zdrojáku). Pravidelné bezpečnostní updaty by byly hezké, ale v nejhorším případě jsem schopen hlavní díry ochránit firewallem (vnitřní uživatelé jsou relativně spolehliví). Předpokládám použití původního firmware, s instalací alternativ se mi nechce ztrácet čas. Tedy, obecně minimální údržba, když bude firmware vyžadovat upgrade, nějaké TFTP či USB či upload přes web je samozřejmě ok.
NAS a jiné devicy neřeším, zajímá mě čistě síťový router, všechno ostatní doma komunikuje mezi sebou přímo (tedy přes síť toho routeru, opět traffic minimální (tiskárna apod), takže extra performance ani zde netřeba).
S minimalistickými požadavky pochopitelně koukám i na cenu, ideálně v rámci 500-2000 CZK, vyšší hranice v případě zřetelných výhod (když bude mít potenciál vydržet 10 let jako můj předchozí WL-500W, tak se vyšší cena rozprostře).
Letmo jsem viděl reviews na hlavní značky, TP-Link vypadá často na mizernou stabilitu, NetGear hardwarově ok, o updatech těžko říct.
Díky za náměty!