Chtěl bych se naučit asynchronímu stylu programování.
Imho bys musel říct trochu konkrétněji, o co ti vlastně jde, co by ses chtěl naučit a proč.
Protože "asynchronní styl" může znamenat různý věci v různých kontextech. Většina z nich spolu nějak souvisí, ale není to totéž a pokud chceš radu, musíš to trochu líp specifikovat.
Jenom tak pro ilustraci, kolik různých věcí může "asynchronní styl" znamenat:
1. chci se v Pythonu naučit používat "async" a "await"
2. chci se naučit programovat multi-taskové aplikace ve FreeRTOSu a komunikaci mezi tasky
3. chci pochopit goroutiny a komunikaci mezi nimi
4. chci umět napsat multi-agentní (-servisovou, -komponentovou, distribuovanou...) aplikaci, kde jednotlivé komponenty jsou sice "synchronní", ale business logika celkového systému je z principu věci "asynchronní"
5. chci systému z předchozího bodu rozumět včetně nějaké té teorie kolem toho (všichni ti byzantští generálové apod.)
6. zajímá mě, jak se ty runtimy, na kterých ty "asynchronní jazyky" běží, píšou
7. zaujal mě actor model (nebo CSP, ...) a chtěl bych ho pochopit teoreticky i naučit se ho používat
atd. atp. ... možností je bambilion.
Záměrně zde neuvádím programovací jazyky ke kterým mám nejblíže, zajímá mne hlas lidu.
To mi moc nedává smysl. Ať už "asynchronní styl" znamená cokoli, dá se zrealizovat v každém rozumném jazyce, ale v každém trochu jinak. Základní principy jsou přenosné, ale nemá smysl se to učit v jazyce, který ti není blízký a nebudeš ho nikdy používat.