Kdysi na nějakém cizím boardu jsem záhadné pípání dohledal k SuperIO švábovi.
V manuálu X8SIE-F na straně "1-10"(22 of 113) je v panákovi vidět SuperIO šváb W83627DHG - což je z téže rodiny.
V datasheetu W83627DHG na str.74-75 PDF souboru (64-65 v tisku) je popsáno, jak ten šváb kvíká, pokud je nespokojen: střídá pískání 600 a 1200 Hz po půl sekundě (střída 50%). Tzn. Vašemu popisu to myslím neodpovídá... Tušímže to v mém případě bylo sdruženo s výstupem pro PC speaker pomocí nějakého diskrétního OR hradla, takže jsem slyšel kvíkat "hoří" rozkonfigurované SuperIO a do toho se míchal POST beep ze south bridge (šlo to oboje z jediného repráčku/bzučáku).
Pokud se to projevuje náhodně za jízdy, nebude se jednat o spokojený POST beep. Ten se totiž objeví pouze jednou krátce po startu. Taky to nebude nějaký nespokojený BEEP code BIOSu, protože ty bývají jednak při startu, druhak jsou delší, a počítač při nich není schopen nabootovat.
Pokud to leze z PC speakeru, muselo by to dělat něco v operačním systému.
Ta deska má patrně IPMI BMC, ale nikdy jsem neslyšel, že by pípal zrovna BMC - ať už skrz hlavní PC speaker, nebo skrz nějaký svůj vlastní bzučák.
Říkáte SuperMicro motherboard... má to šasi šuplíky? SASové s funkčními failure LEDkami? Tzn. nějaká varianta TQ nebo dokonce něco s expandérem? Pokud ano, vězte že backplane kastlíku se šuplíkama obsahuje svůj vlastní bzučák, kterému vládne "enclosure manager" (šváb na tom backplanu). Tenhle šváb může mít nějaké autonomní hlídání teploty a třeba otáček ventilátorů (pokud má diskový kastlík svoje vlastní). S enclosure managerem se může bavit RAIDový řadič - buď pokud se jedná o slušný HW RAID s vlastním autonomním firmwarem (Areca/Adaptec), nebo v dnešní době umí SGPIO komunikaci i SAS HBA integrované v serverových čipsetech Intel (na to je ale 3420 PCH zřejmě trochu starý). Pokud správně chápu, Vaše varianta boardu nemá ani onboard LSI2008 HBA - a i kdyby měla, patrně by neuměl SGPIO.
Mimochodem RAIDové řadiče mívají svůj vlastní bzučák (Areca určitě).
Pokud říkáte dva různé tóny, mohlo by se velmi teoreticky jednat o následující sekvenci:
1) kvíkne RAIDový řadič. Zahlásí nějakou přechodnou událost - třeba přehřátí? nebo odchylku v napájení? Nedejbože něco s některým diskem? Ale to by spíš nebylo přechodné? Prostě kvíkne a hned zase dobrý.
2) stihnul ale zasignalizovat skrz SGPIO enclosure manageru, že se něco děje, ať taky ztropí poplach. A enclosure manager je "zpožděnej", takže si kvíkne svým tónem o fous později...
Pak mě napadá, že i některé napájecí zdroje (zejm. redundantní) mívají v backplanu alarmový bzučák. Sice jsem ho neslyšel nikdy dvoutónový, ale čert ví...
Pak taky kvíkat může UPSka. Viděl jsem krátké zákmity v napájení, které UPSka zaregistruje, kvíkne, ale vlastně ani nepřepne na zálohu a jede se dál, počítače přímo připojené na síť si ani nevšimnou...
Opět mě napadá sekvence dvou zdrojů. Situace: počítač s redundantním zdrojem 1+1 je připojený jedním fousem do zdi a druhým do UPS. Nastane kratičký výpadek napájení, kterého si všimne jak UPSka (a svůj výstup podrží), tak napájecí zdroj, kterému na chvíli vypadne jedna větev. UPS a zdroj reagují s různým zpožděním a kvíkají různým tónem...
Máte-li chuť experimentovat, onboard bzučáky s malou dírkou lze přelepit = umlčet. Spekulativně.