Mirek Prýmek: Ono to někdy smysl dává. Třeba když fyzik potřebuje počítačově zpracovávat data ze svého výzkumu, je většinou nejefektivnější, aby si program pro to psal sám, protože tam je doménová znalost podstatná a SW inženýrství u takových účelovek naopak moc podstatné není, nebo se dá dostatečně nahradit využitím nějakého obecného nástroje jako je Rko nebo MatLab.
Ale souhlasím, že představy, že čistí SW inženýři budou nepotřební, protože vše zastanou doménoví odborníci s rychlokursem programování jsou opravdu mimo.
borekz: A v té databázi je nějaký skřítek s kouzelnou hůlčičkou který zajistí, že se data ukládají v efektivním tvaru, mají správné indexy atp., že ano? :-D
Zkoušel jsem to ze slušnosti jen naznačit, ale evidentně to budu muset napsat víc přímočaře: Váš názor je evidentně ovlivněn malým rozhledem. Jak je to zrovna v CAD oboru nevím, ten jde mimo mě. Nicméně já sám jsem řešil optimalizaci při různých příležitostech docela často. Ostatně stačí si přečíst občas článku Pavla Stěhuleho tady na Rootu. A ty se týkají situace u nás, ne někde "na západě".
Optimalizace není jediný případ, kdy potřebujete SW inženýrství. Projevit ho musíte v jakémkoli vetším projektu, protože jinak se vám z toho stane neudržovatelný bordel.
Co se týče firem, tak v CZ dělají zajímavý vývoj co mě tak napadá třeba Avast, asi Zoner, v Barclays dělají speciální low latency trading systém (vůbec dost bank tu má vlastní vývoj), IntelliJ tu má část vývoje, v Seznamu budou určitě také zajímavé (backendové) pozice, nedávno se tu na fóru probíral CZ.NIC, kde dělají DNS... Prostě je toho opravdu hodně.