Na sledování času stačí docela malý příkon. I taková "velká kráva" typu DS3231 dokáže měřit čas při příkonu kolem 70 mikroampér. S nižší přesností pak 3 mikroampéry.
Už som okolo toho chipu(lepšie povediac modulu) "išiel" v eshopoch a ani som netusil, ze ma 2 presnosti, ako pisete a pozeram, ze vidim na stranke presnost 2 ppm. To je presnosť 2 sec. a 1 mil. sec, cize 11,5 dňa? A takych usekov je do roku 32. A datasheet hovori o presnosti +-2 min do roku.
Z prvej strany datasheetu:
• Accuracy ±2ppm from 0°C to +40°C
• Accuracy ±3.5ppm from -40°C to +85°C
O presnosti(slovo "precision") je tam len na 1. strane:
A precision temperature-compensated voltage reference and comparator circuit monitors the status of VCC to detect power failures, to provide a reset output, and to automatically switch to the backup supply when necessary. Additionally, the RST pin is monitored as a pushbutton input for generating a μP reset.
ale o dvoch rôznych spotrebách sa tam nepíše.
Podľa 2. tabuľky spotreby na str. 3 datasheetu
https://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS3231.pdfNie je to náhodou iba spotreba 70uA keď sa dá z toho čítať a 3uA, keď to dokáže akurát fungovať?
Alebo spotreba 575 - 650uA pre "Temperature Conversion Current" sa tam vykonáva len pri aktívnom napájaní a nie z batérie a raz za inde spomenutých 64sec keď sa kompenzuje teplota sa spustí meranie teploty a to spôsobuje konkrétne tiež 70uA?
Karle díky za vynikající rozbor. Jenom upřesnuji, že těch 0,024 mA je proud z baterky a ne proud protékající z (neidentifikovaného )kondenzátoru. (ten kondenzátor je stále nepotvrzený, třeba je to minibaterka, nebo něco jiného. Nicméně jsem na PCB žádnou takovou neviděl, zato kondomíků je tam hafo)
Však skúste merať napätie na tých kondíkoch po vypnnutí batérie, ako sa bude znižovať. Veľa prístrojov, odkedy EU nariadila max. standby odber prístrojov do zásuvky 1W to má riešené cez kondenzátor. Akurát včera som v návode na práčku niečo hľadal a našiel som tam spotrebu 0,11W v zásuvke. Preto počujete v niektorych cvaknutie relé, keď vypínate a zapínate. Bežne takýto prístroj ide z kondenzátoru a keď klesne napätie pod určitú hranicu, zapojí sa, nabije sa a ide daľej X, alebo X desiatok hodín z kondenzátoru.
Spotreba power button chipov je veľmi malá:
The STM660x’s 2 x 3 mm footprint occupies less than half the PCB space of any alternative approach. It also has a low active power consumption of 6 µA and a zero-power shutdown mode consuming less than 1 µA.
Zdroj:
https://www.st.com/en/reset-and-supervisor-ics/on-off-controllers.htmlTu druhý na str. 7 tiež spotreba 0,25-1uA standby a zapnutý 6uA
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps3422.pdfTipujem, že spotrebu 24uA robia hodiny, ktoré majú v sebe už nahratý čas budíka, ktorý do nich nahral múdro procesor telefonu pri nastavovaní najbližšieho budíka a plus je tam tento relatívne zbytočný žrút 6uA a obvod stráženia napätia batérie/kondenzátoru, keď klesne pod určitú hodnotu, tak vypne napájanie z kondenzátora/vybije ho(tak, aby neskratoval batériu), alebo iba resetne chip hodín, aby sa časový chip nedostal do nestabilného stavu a neukazoval blbosti, keď sa to zapne. Treba merať s časovým zápisom napätie aj spotrebu na konkrétnych miestach na doske.
Zjistil jsem, že se bez SIM to funguje naprosto stejně (a zazvoní v správný čas).... Nicméně, si myslím, že aby došlo na nějakou komunikaci s vysílačem, bylo by nutné víc než 0.024mA. Ale třeba je to chytře vymyšlené, že to nějak throttluje požadavek na komunikaci BTS na čas - od okamžiku spojení například 30 sekund, aby se nemohl udělat DOS útok na BTS.
Aby mobil zistil čas z BTS, asi nemusí poslať požiadavku. Tie časové signály sú tam podľa mňa stále každých x časových úsekov. A spotreba je príliš malá na to. Pokiaľ ja viem, mojá stará N7110 s vypnutým podsvietením s aktívnym dispejom s tek. kryštálov v bežnom stave, čiže v stave možnosti prijať hovor žrala 4mA a keď sa raz za čas kontaktovala na BTS, že je v tej oblasti dostupná, čiže počas vysielania, tak mala spotrebu 115mA. (Raz za čas znamená, že záleží od nastavenia operátorovej siete v konkrétnej oblasti. Zažil som každých 24h a veľkomesto každých 30min.) Predpokladám, že mobil nepotrebuje vysielať, aby sa čas z bežného vysielania BTS dozvedel. Dá sa to doštudovať. Aj tak by som to videl skôr na ten kondenzátor, ako to vidí Karel.