Přidám svůj pohled, přece jenom jsem chvilku pro CZ.NIC pracoval
.
V CZ.NICu se dostanete k věcem, na které nikde jinde (alespoň v Česku) nemáte ani zdaleka šanci si šáhnout. Na druhou stranu se od člověka vyžadovuje samostatnost, a to jak pracovní tak i v nějakém osobním rozvoji. Nikdo nikoho moc nebude tlačit do toho, aby objížděl konference a přednášel, ale pokud to člověka baví, tak je pro to prostor. Na druhou stranu to na běžné pozici nebude důvod rozvázání pracovního poměru, pokud člověk chce jenom programovat. Ale je to trochu škoda - berte to tak, že většina mých DNS kolegů, kteří ze sdružení odešli teď pracují pro zahraniční společnosti.
Platově se asi nedostanete na úroveň korporátu/banky nebo zahraničí, na druhou stranu se v korporátu/bance asi moc nedostanete k práci, která dává smysl. To bych řekl, že je hlavní deviza. Na Teslu si v CZ.NICu asi nevyděláte, na druhou stranu chleba stojí furt stejně, a práci, která je etická, smysluplná a zaměřená na uživatele (a nikoli na zisk z uživatelů), jen tak jinde nenajdete.
Jistě se dalo udělat spoustu věcí jinak, ale nikdy jsem nelitoval, že jsem pro CZ.NIC pracoval.