Práce v NIC.CZ

Práce v NIC.CZ
« kdy: 23. 08. 2019, 09:10:56 »
Ahoj,

neměl by někdo relevantní informace, jak to chodí v NIC.CZ po pracovní stránce? Zajímá mě především atmosféra uvnitř této organizace, výše mzdy (myšleno, zda je srovnatelná s komerční sférou; na druhou stranu i konkrétnější částka toho hafo napoví  :)), náročnost úkolů, benefity atd.

V aktuální době vypisují docela zajímavé pozice, a to i pro ten náš zapadlý zadekákov, tak si říkám, jestli má cenu na ně reagovat...  ;)

Díky moc.

Kit

• 708
    • Zobrazit profil
Re:Práce v NIC.CZ
« Odpověď #1 kdy: 23. 08. 2019, 09:39:09 »
Kdo nezkusí, neví.

« Odpověď #2 kdy: 23. 08. 2019, 12:12:54 »
Znal jsem pár lidí, kteří do CZ-NICu před lety přešli na řekněme administrativní pozice ("core business" okolo registrací domén). Všecko pohodáři, přitom precizní profíci. Pozdější/nové vedení osobně neznám, ale soudě zvenčí podle toho, co už asi 10 let vytváří R&D tým, čím se smějí zabývat a jaké mají výsledky, připadá mi náplň práce jako cosi z říše snů. Přirovnal bych to snad ke zlaté éře Bell Labs.

vcunat

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25. 08. 2019, 20:37:41 »
No mně se tam velmi líbí, přes tři roky (vývoj DNS v C).  Atmosféra zcela v pohodě, přátelská.  Nepamatuji třeba otravování něčím co by mi přišlo zbytečné.  Můj pohled je tedy značně omezený, přece jen je tu asi stovka zaměstnanců a já jsem mimo Prahu.  "Náročnost úkolů" bude silně záviset na konkrétním týmu, ale i kdyby šlo konkrétně o můj, tak nevím jak bych to rozumně specifikoval.

Srovnatelnost mzdy s komerční sférou?  No špičkový vývojář s "těmi správnými" schopnostmi si v Praze v komerční sféře asi může říct o 100k měsíčně a více, tak s takovou úrovní bych v cz.nic nepočítal.  Na druhou stranu to rozhodně není ve stylu práce "skoro-zdarma" v charitativní organizaci.

« Odpověď #4 kdy: 26. 08. 2019, 05:15:14 »
taky mi nabízeli práci, v linuxu, jako platem a benefity se bohužel dostávají na takový průměr, možná horší průměr komerční sféry.

« Odpověď #5 kdy: 26. 08. 2019, 14:41:58 »
taky mi nabízeli práci, v linuxu, jako platem a benefity se bohužel dostávají na takový průměr, možná horší průměr komerční sféry.
Průměr je ještě dobrý. Vždyť pokud je plat omezený zespoda, pak většina lidí musí už z principu brát podprůměr.
Za zajímavou a příjemnou práci se často nedávají těžké prachy ani v té komerční sféře. To spíš za něco, co by za levno nikdo dělat nechtěl.

« Odpověď #6 kdy: 27. 08. 2019, 19:39:53 »
Průměr je ještě dobrý. Vždyť pokud je plat omezený zespoda, pak většina lidí musí už z principu brát podprůměr.
Za zajímavou a příjemnou práci se často nedávají těžké prachy ani v té komerční sféře. To spíš za něco, co by za levno nikdo dělat nechtěl.

to si úplně nemyslím, vždy když změním práci, tak v žebříčku trošku postoupím, často zároveň zajímavostí práce i finančně. To by pak nejzajímavější práce musel být securiťák na pobočce v bance :)

« Odpověď #7 kdy: 27. 08. 2019, 22:03:54 »
Začal bych tím, že se sdružení jmenuje CZ.NIC, občas s tím jsou problémy  ;)
Nějakou dobu jsem zde pracoval a byla to skvělá zkušenost. Pokud člověk chce, je možnost se zapojit do projektů a účastnit se projektových setkání nebo konferencí, ale musí to dávat smysl pro projekt nebo rozvoj člověka. Na druhou stranu jsem měl kolegy, kteří chtěli "jen programovat" a také to nebyl problém. Obecně je potřeba být dostatečně samostatný a pokud možno proaktivní.
Atmosféra záleží na týmu/pobočce ale celkově je velmi přátelská. Platově se to nerovnalo bankám a dalším korporátům, ale nebylo to vůbec špatné. Navíc existují způsoby, jak si přilepšit. Opět to souvisí s aktivitou(odbornou) a je to transparentně prezentované uvnitř, takže zvláště v mimopražské pobočce už to je hodně zajímavé.

« Odpověď #8 kdy: 28. 08. 2019, 11:20:00 »
Přidám svůj pohled, přece jenom jsem chvilku pro CZ.NIC pracoval ;).

V CZ.NICu se dostanete k věcem, na které nikde jinde (alespoň v Česku) nemáte ani zdaleka šanci si šáhnout. Na druhou stranu se od člověka vyžadovuje samostatnost, a to jak pracovní tak i v nějakém osobním rozvoji. Nikdo nikoho moc nebude tlačit do toho, aby objížděl konference a přednášel, ale pokud to člověka baví, tak je pro to prostor. Na druhou stranu to na běžné pozici nebude důvod rozvázání pracovního poměru, pokud člověk chce jenom programovat. Ale je to trochu škoda - berte to tak, že většina mých DNS kolegů, kteří ze sdružení odešli teď pracují pro zahraniční společnosti.

Platově se asi nedostanete na úroveň korporátu/banky nebo zahraničí, na druhou stranu se v korporátu/bance asi moc nedostanete k práci, která dává smysl.  To bych řekl, že je hlavní deviza.  Na Teslu si v CZ.NICu asi nevyděláte, na druhou stranu chleba stojí furt stejně, a práci, která je etická, smysluplná a zaměřená na uživatele (a nikoli na zisk z uživatelů), jen tak jinde nenajdete.

Jistě se dalo udělat spoustu věcí jinak, ale nikdy jsem nelitoval, že jsem pro CZ.NIC pracoval.