Máte nějaké příklady (nejsem Groovista)? Mě se líbí ta nulová bariára Java -> Groovy (Groovy používám na skriptování).
Já také Groovy používám jen občas na skriptování, a potom v Gradle. Exemplárním příkladem je podle mne volání metod – závorky, jsou nepovinné, pokud je kód jednoznačný, pokud je poslední parametr closure, může být uvedený až za závorkami, volání setterů a getterů můžete napsat jako přiřazení/čtení do/z fieldu. Jasně, všechno to šetří „zbytečné“ psaní… Ale když jsem začínal s Gradle, tenkrát byla navíc ještě doporučovaná syntaxe s přetíženým operátorem
<<, strašně těžko se mi orientovalo v dokumentaci a příkladech, protože jsem neustále musel pracně luštit, co je to vlastně za kód – je to volání metody? Je to přiřazení? Je to closure? Jasně, není to úplně čisté Groovy, Gradle je spíš další jazyk postavený nad Groovy a možnosti Groovy využívá do krajností. Ale o to více to vyniklo. Tím, že Groovy jinak používám pouze pro své skripty, bylo to vlastně poprvé, kdy jsem musel číst větší množství kódu napsaného v Groovy někým jiným. A díky tomu jsem si uvědomil, co mi na Groovy vlastně vadí. Ale pro soukromé skriptíky je fajn, stejně jako kdysi Perl.