Díky všem za reakce! Vámi navržené alternativy vnímám jako čisté řešení, potíž je v tom že jako student obvykle nemám možnost určovat kolegům použitý SW resp. formát dokumentu. Stejně tak neovlivním problémy v rozdílné implementaci v rámci Office sad ze strany jejich vývojářů.
Řešením jsem měl namysli spíš způsob, jak v tomto stavu jako študák existovat. Okamžik, kdy se mi tři hodiny před odevzdáním práce a třicet minut před odjezdem do práce rozhází pečlivě naformátovaný dokument, vypadne polovička obrázků a já musím doplnit 10 ilustrací a přečíslovat 30 popisků už nechci
. Mě zatím napadly tyto alternativy:
1) Virtualizovat Win a na nic MS Office. Instalovat a udržovat další OS jen kvůli Wordu se mi pravda moc nechce...
2) On-line řešení v podobě zmiňovaných Google Docs popř. O365. Oboje bohužel obávám se neumožňuje používat funkce typu číslování seznamů, generování citací apod. Osobně bych s nimi pracovat nepotřeboval, oboje se dá myslím řešit jinak - potažmo lépe - ovšem pokud kolega za pomoci těchto funkcí vypracuje polovičku dokumentu, nezbývá mi než na něj navázat.
3) Wine + Word. Pokud tomu však správně rozumím, poslední rozumně běžící verze je 2013 (eos) a 2016+ už nerozjedu.
( 4) Lidský workaround- pokud mi někdo pošle .xls/.xlsx požádám ho o zaslání v .odt a budu doufat, že to bude lepší )
@Ondrej Nemecek co jsem googlil, tak to zatím vypadá že i fandové LaTexu na univerzitách mají někde po ruce nainstalovaný Word, protože to jinak prostě nejde