Cetin GPON - vhodný router k Huawei ONT

Cetin GPON - vhodný router k Huawei ONT
« kdy: 31. 07. 2019, 09:24:01 »
Hledam reference na vhodny router s podporou 802.11ac a IPv6, ktery funguje s GPON ONT Huawei HG8310M od Cetinu. Ten se mi bohuzel odmita bavit s jakymkoliv routerem, ktery nema na WAN portu 1000BASE-T. Zkousel jsem celkem 3 ruzne routery ruznych vyrobcu s 100Mbit WAN portem, avsak bezuspesne. Podotykam ze s predchozim ONT vsechny 3 routery fungovaly. Bud tedy soudruzi z Huawei nenaimplementovali podporu pro cokoliv nizsiho nez 1000BASE-T, nebo soudruzi z Cetinu tuto moznost vypnuli v nastaveni, do ktereho se nedostanu. Tak ci tak jsem ted nucen pouzivat tu darovanou hruzu od O2 s nazvem Comtrend, ktera mi vsak v mnoha ohledech nevyhovuje.
« Poslední změna: 31. 07. 2019, 09:40:18 od Petr Krčmář »

Re:Cetin GPON - vhodny router k Huawei ONT
« Odpověď #1 kdy: 31. 07. 2019, 09:39:54 »
Co já bych dal, kdybych měl internet i těch "pomalých 100Mbps". Jak může zároveň tahle firma mít i rychlost 8 / 0.5 Mbps

Re:Cetin GPON - vhodný router k Huawei ONT
« Odpověď #2 kdy: 31. 07. 2019, 10:31:35 »
Si si istý, že je problém tých 1000BASE-T? Nie je náhodou Huawei len obyčajný bridge a Comtrend rieši vytáčanie cez PPPoE?

« Odpověď #3 kdy: 31. 07. 2019, 10:48:30 »
Mikrotik hAP ac2
https://www.i4wifi.cz/cs/211097-routerboard-mikrotik-hap-ac2
  • Na WANu má gigabit
  • Uroutuje gigabit
  • Umí 802.11ac
  • Umí IPv6 (i delegovat dál)
  • Umí vytáčet PPPoE nad VLAN, což pro CETIN GPON IMHO potřebujete
  • Umí fungovat jako Wi-Fi AP v pásmech 2.4 i 5 GHz současně

« Odpověď #4 kdy: 31. 07. 2019, 11:47:42 »
To jsem v puvodnim dotazu zapomnel zminit. Huawei ONT samozrejme funguje jako bridge, takze PPPoE se vytaci v routeru. To se oproti staremu ONTu AFAIK nezmenilo. Vsechny 3 routery, ktere jsem s Huawei ONT zkousel, predtim bez problemu fungovaly se starym ONT a navazaly po PPPoE spojeni, tady by problem byt nemel. S Huawei ONT ani tuk. Jedinym spolecnym jmenovatelem vsech 3 routeru (TP-LINK, Tenda, Silvercrest z Lidlu (kupodivu fungoval nejlepe ze vsech tri jmenovanych)) je 100BASE-T na WAN portu. Nic dalsiho me nenapada.

Mikrotik hAP ac2 vypada celkem slibne, avsak obavam se, ze jeho anteny nemaji dostatecny zisk pro pokryti celeho domu. Kazdopadne diky za nasmerovani, mrknu na nejaky lepsi model.

« Odpověď #5 kdy: 31. 07. 2019, 16:13:47 »
Pokryti domu bych resil vice samostatnymi AP (napr. Ubiquiti UniFi, Mikrotik CapsMan, nebo enterprise reseni z druhe ruky). Je to jedine opravdu funkcni reseni.

Ale i kdyby nic, tak jakykoli Mikrotik alespon ukaze linkovou rychlost a dokaze ji i vynutit (napr. natvrdo vynuceny gigabit).

« Odpověď #6 kdy: 29. 08. 2019, 08:41:35 »
Mikrotik hAP ac2 jsem koupil, zprovoznil a otestoval. Po kabelu (PC->MKT->Hua->Internety) dava plnou rychlost, avsak wifi neni nikterak oslnive. Testoval jsem 5GHz i 2.4GHz na 3 zarizenich a ani na 2 metry bez prekazek jsem se nedostal na vic jak 110Mbps, coz jeste neni to nejhorsi. Vice me trapi velke kolisani rychlosti, kdy rychlost prenosu po pocatecnim rapidnim narustu na jiz zminenych max 110Mbps zacne klesat a spadne klidne na 20Mbps, pak zas vystoupa atd, jako kdyby dochazelo k obrovskym ztratam pri prenosu. Pri pripojeni kabelem se tohle nedelo, rychlost se po dosazeni nominalu krasne drzela.
Zkousel jsem samozrejme ruzne mody (a/n/ac, n/ac, ac), zkontrolovat zaruseni z okoli, zmenit frekvence, sirku kanalu, QoS, RouterOS jsem aktualizoval na posledni stabilni (6.45.5), avsak ani to nepomohlo.

Ma nekdo podobne zkusenosti? Co jsem tak videl fora Mikrotiku, nejsem asi jediny, kdo tento problem pozoruje.