Uplynula docela dlouha doba, s ohledem na nejake komplikace nesouvisejici se stavbou jsem nepokracoval, az ted' mi bagr vykopal diry a budu zahrnovat. Nakonec to vyslo docela dobre, formou kopani do "hvezdy" a vytvorenim nekolika sachet jsem vyresil naprostou vetsinu problemu na zahrade, ktere jsem mel v planu resit.
Zjistil jsem ale komplikaci v tom, ze trubky na vodu a chranicky na data (KOPOFLEX 50mm) nemuzou byt vzdy uplne ve spadu, resp. problem je na koncich, kdy chranicka / trubka na vodu je ve spadu, ale jeji vyusteni vytvori v nejnizsim bode "bazen". Tedy chranicka na jednom konci neustale klesa a v sachte kde je nejake krizeni a vyusteni vice rozvodu musi jit smerem vzhuru. Nebo tedy nemusi, ale bude to v hloubce cca 1m, s cimz se bude dost blbe pracovat. Vse ja zapiskovano. Nejaky napad jak to resit, aby mi kabely nerozezrala vlhkost? Co optika, vadi ji to ?
Prvni napad je udelat tam dirku, ale obavam se toho, ze sachta nebude uplne cista, bude tam bordel, a mozna to bude naopak kontraproduktivni. Druha moznost co mne napadla je vytisknout na 3D tiskarne "domecek" na konec kabelu, na ktery by se vodotesne napojila nejaka montazni elektro krabice s pruchodkami a celou chranicku bych deklaroval jako vodotesnou. Jednou za rok bych tam mohl treba prohnat stlaceny vzduch nebo ji nechat vysusit.
Dalsi problem je, ze ten KOPOFLEX je vroubkovany i zevnitr, takze se tam urcite bude drzet bordel a vlhkost, jak dobre to bude delat datovym vodicum? Nemyslim jen UTP/STP/FTP, ale i nejake SYKFY apod. + tu optiku.
Silovou CYKY-J 5x16 vedu mimo tu Kopoflexku.