Fórum Root.cz

Ostatní => Odkladiště => Téma založeno: mhi 22. 07. 2019, 14:03:27

Název: Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: mhi 22. 07. 2019, 14:03:27
Stavim na zahrade takovou malou garaz, dilnu. Vzdalenost od domu je cca 20m, nicmene k mistu kde jsou rozvody elektro/voda/ethernet switch+router je cca 80m.

Rad bych propojil dilnu a dum: NN 3F/400V, voda, stlaceny vzduch, ethernet (staci asi 100Mbit). Vse bych rad vedl jednim vykopem, preci jen rozhrabat celou zahradu nekolika trasami aby bylo NN a data oddelene se mi moc nechce. Plan je tedy strcit co nejhloubeji: NN + vodu, zapiskovat, a nekam mene hluboko pod povrch strcit ethernet + stlaceny vzduch.

Moje otazky:
- je to docela delka, bude soubeh ethernetu a rozvodu NN delat problemy?

- jakou byste volili vzdalenost mezi NN a ethernetem ? Plan byl hloubka vykopu cca 70cm, dolu voda + elektro a ethernet o cca 30cm vyse, tzn. 40cm pod zem (nad tim bude travnik).

- ethernet bude v nejake chranicce, bude realne v pripade problemu (ze mi treba nejaky delnik presekne kabel atd.) natahnout v takoveto delce a s dvema obloukovymi ohyby po ceste (90st) protahnout novy kabel ?

- druha varianta ethernetu je delka v chranicce cca 25m a potom vedeny pod soklem domu (prset by tam nemelo, ale mrznout to bude).

- jakou chranicku pouzit na ten ethernet ? Klasiku 40mm do zeme, nebo neco jineho ?
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: czechsys 22. 07. 2019, 14:53:08
Nechte si vypracovat projekt u projektanta, uz kvuli te elektrice.
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: Medo77 22. 07. 2019, 15:12:12
Ak presekne chranicku a bude zdeformovana /zasypana/, tak pravdepodobne do nej zatiahnut nepojde nic...
Osobne davam obycajne HDPE vodovodne trubky, lepsie sa v nich klze kabel, aj su masivnejsie na destrukciu ....
Do jednej hrubsej moze byt subezne zatiahnuty jeden alebo viac ethernetov + dalsie zatahovacie droty do buducna, ak treba.

Co sa tyka verzie 25m, v pripade pouzitia outdoor kabla je to jedno, ze mrzne ...
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: mhi 22. 07. 2019, 15:23:56
czechsys: muj dotaz smeroval ciste mimo pripojku NN (230V), prave s omezenim na ty datove veci.

Medo77: "Uzka" HDPE/LDPE trubka muze byt dobra, nicmene u vetsich prumeru uz vychazi mnohem ekonomicteji chranicka s hladkym vnitrkem. Nemyslel jsem destrukci chranicky, to je samozrejme konecna, ale spis ze zednik  prijde se slovy "koukal tady nejaky kabel tak jsem zatahnul a ono se to ...". Clovek by neveril ceho jsou nekteri manualne pracujici jedinci schopni.

Pokud jde o outdoor kabel, jeden takovy jem koupil loni pro nejake venkovni zasuvky a moc me jeho kvalita nepresvedcila. Nejake site jsem tahal naposledy kolem roku 2006, tehdy byly jine ceny i jina kvalita, to co se prodava dnes mne desi (a evidentne neplati drazsi => kvalitnejsi a nemam uz zkusenosti z praxe).
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: wocis 22. 07. 2019, 15:25:30
Pokud vám stačí 100mbit, udělal bych P2P spoj klidně na 802.11ac, tak budete mít ~300mbps v nejhorším případě a nemusíte řešit rušení/odstup ethernetu od NN
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: mhi 22. 07. 2019, 15:36:37
Chtel bych drat, nechci dalsi aktivni zarizeni ktera se mohou pokazit. https://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle Vykop bude tak ci tak a to je na tom asi ta nejdrazsi cast.
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: LivingLegend 22. 07. 2019, 15:41:49
Stavim na zahrade takovou malou garaz, dilnu. Vzdalenost od domu je cca 20m, nicmene k mistu kde jsou rozvody elektro/voda/ethernet switch+router je cca 80m.

Rad bych propojil dilnu a dum: NN 3F/400V, voda, stlaceny vzduch, ethernet (staci asi 100Mbit). Vse bych rad vedl jednim vykopem, preci jen rozhrabat celou zahradu nekolika trasami aby bylo NN a data oddelene se mi moc nechce. Plan je tedy strcit co nejhloubeji: NN + vodu, zapiskovat, a nekam mene hluboko pod povrch strcit ethernet + stlaceny vzduch.

Moje otazky:
- je to docela delka, bude soubeh ethernetu a rozvodu NN delat problemy?

- jakou byste volili vzdalenost mezi NN a ethernetem ? Plan byl hloubka vykopu cca 70cm, dolu voda + elektro a ethernet o cca 30cm vyse, tzn. 40cm pod zem (nad tim bude travnik).

- ethernet bude v nejake chranicce, bude realne v pripade problemu (ze mi treba nejaky delnik presekne kabel atd.) natahnout v takoveto delce a s dvema obloukovymi ohyby po ceste (90st) protahnout novy kabel ?

- druha varianta ethernetu je delka v chranicce cca 25m a potom vedeny pod soklem domu (prset by tam nemelo, ale mrznout to bude).

- jakou chranicku pouzit na ten ethernet ? Klasiku 40mm do zeme, nebo neco jineho ?

tady tii vysvetluji soubeh https://elektrika.cz/data/clanky/horak-5-soubeh-a-krizeni-vedeni (https://elektrika.cz/data/clanky/horak-5-soubeh-a-krizeni-vedeni)

a tady je info o tom jak ulozit ty kabely do zeme https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11783.0.html (https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11783.0.html)
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: crown 22. 07. 2019, 15:46:22
Zvlast chranicku pro ethernet (tam muzes pouzit stineny kabel, kdyz budes chtit)
Zvlast chranicku pro cyky 5x2,5 elektriku
Zvlast chranicku pro vzduch
Zvlast vodu

Treba vsechno ve stejnych (ale nejak oznacenych) HDPE trubkach.
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: mhi 22. 07. 2019, 17:55:19
ad odkaz na soubehy na elektrika: tech min. 20cm je jasnych, psal jsem ze to bude asi 30cm od sebe, spis mi slo o praktickou zkusenost jestli nekdo ma natazeny ethernet v desitkach metru podelne s NN kabelem. Asi pujdu do varianty 25m chranicka DN40 a pak okolo baraku, to bude nejjednodussi na opravy/zmeny. Jinak NN bude CYKY-J 5x6, ta zminovana 2,5mm^2 by asi pekne topila.

Od panu "kompresoraku" jsem dostal jeste dobry tip dat vsechno precizne do spadu (loni jsem nekde jinde budoval kanalizaci a bagrista jemne "nacnul" chranicku od pripojky NN mistni cisticky a asi pul hodiny z toho tekla voda-slo jen o drobne poskozeni te chranicky neprimym "zasahem", zaujalo mne kolik v tom bylo vody).
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: nocturne.op.15 22. 07. 2019, 18:09:26
doporučil bych místo ethernetového kabelu natáhnout optiku, převodníky dneska nestojí majlant a není nutné bát se při bouřce. Krom toho, souběh je pak bezproblémový s libovolnou elektrikou bez nutnosti držet odstupy. A kabel dneska navaří kde kdo.

S návrhem místo chráničky použít HDPE vodovodní trubku se jen a jen ztotožním - je to potom na furt. Stejně tak je fajn zatáhnout tam i svazeček silných silonových vláken - až se za pár let bude třeba měnit technologie, bude nový drát protažený za deset minut.
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: Michal Šiman 22. 07. 2019, 18:16:28
Presne, natahnout optiku jak uz kdosi doporucil. Rovnou ji strcit do obycejny chranicky. Klidne si nech udelat 120ti metrovej patch kabel optickej, nebo si pak proste pozvi nekoho na provareni, dneska to dela kde kdo. A budes mit nadosmrti klid :-)
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: mhi 22. 07. 2019, 18:37:09
Diky za tip s optikou, ani jsem o tom nepremyslel. Mimochodem, opravdu se mam bat bourky, kdyz cat5/6 ethernet bude pod zemi a obe mista dobre prizemnena (NN v TNC-S) ? Dilna bude koukat jen asi 3m nad teren, nehrozi myslim uder bleskem (par metru od ni stoji dalsi 2 RD ktere ma urcite > 8m). Nemam uplne predstavu co se muze naindukovat na tak dlouhy kabel.

Kazdopadne je jasne, ze pujdu do varianty 25m chranicky a pak nejak po dome, uz jen kvuli dalsimu rozvoji. V dilne potrebuju mit 100% funkcni IP, uz jen kvuli 3D tiskarne, laseru, frezce, atd., abych tam nemusel chodit casto a mohl to kontrolovat a ovladat i vzdalene.

Docela si nadavam, ze jsem pri stavbe domu cca 15 let zpatky neudelal nejake prostupy navic, ted' by se mi moc hodily.  Grrr..
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: MikyM 22. 07. 2019, 21:06:57
Diky za tip s optikou, ani jsem o tom nepremyslel. Mimochodem, opravdu se mam bat bourky, kdyz cat5/6 ethernet bude pod zemi a obe mista dobre prizemnena (NN v TNC-S) ? Dilna bude koukat jen asi 3m nad teren, nehrozi myslim uder bleskem (par metru od ni stoji dalsi 2 RD ktere ma urcite > 8m). Nemam uplne predstavu co se muze naindukovat na tak dlouhy kabel.
........
Ahoj,
mam jednu kabelovou trasu o delce 120m mezi 2 RD, ktera je prasacky vedena po plotech, tedy nad zemi bez chranicky.
Funguje bez problemu 1Gbit full duplex a uz tomu bude skoro 5 let. Pouzil jsem tenkrat UBNT TC-Carrier https://www.ui.com/accessories/toughcable/ + konektory UBNT TC-CON-100

Kazdopadne se pripojuji k doporuceni ostatnich a to pouzit opticky kabel misto metaliky.
V dobe kdy jsme zmineny kabel tahali bylo reseni optikou cenove jinde nez je dnes.

Prave z duvodu poklesu ceny a dostupnosti sitovych prvku se chystame zmineny kabel a dalsi "kostlivce ve skrini" v dohledne dobe predelat na optiku.
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: Ondrej Nemecek 22. 07. 2019, 21:13:09
Jsou místa, kde se může při bouřce naindukovat prakticky cokoli. Nám to vytrhlo telefonní vedení ze zásuvky, kabel šel asi 20m pod zemí a asi 4m po zdi. Elektronika samozřejmě odešla komplet, naštěstí nic nechytlo. Ale tuším že ethernet je opticky oddělený tak jako tak v každé síťovce, takže galvanické oddělení a ochrana proti slabším indukcím je standardní součástí technologie (kdyžtak mě někdo opravte).
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: MikyM 22. 07. 2019, 22:19:23
... Ale tuším že ethernet je opticky oddělený tak jako tak v každé síťovce, takže galvanické oddělení a ochrana proti slabším indukcím je standardní součástí technologie (kdyžtak mě někdo opravte).
Nevim zda jsem spravne pochopil tuto vetu.
Pokud vezmu sitovku jako klasickou kartu v PC pripadne obecne aktivni sitovy prvek tak by tam jista tolerance vuci indukci byt mela. Jak velka netusim a pravdepodobne se to lisi dle vyrobce. Pokud ma nekdo vice detailnejsich informaci at se podeli samotneho by me to zajimalo.

V rychlosti jsem nasel jen starsi hruby nastin problemu od Texas Instruments http://www.ti.com/lit/an/snla087a/snla087a.pdf (http://www.ti.com/lit/an/snla087a/snla087a.pdf)

Ohledne bourky a vyboju, zazil jsem u nas relativne blizky uder blesku. Vyboj pres telefonni vedeni odpalil jak drat (prepalil/upalil) v rozvodne skrini Cetin tak VDSL modem ze ktereho putoval dale pres UTP do pripojeneho Mikrotiku a z nej nasledne do TP-Link switche. VDSL modem a TP-Link byly na odpis ale k memu prekvapeni to Mikrotik prezil a stejne tak zarizeni pripojene ke switchi. Napajeci adaptery pro MK,VDSL modem, TP-Link byly pripojeny k prepetove ochrane. Z zadny z nich nebyl poskozen, byly to obycejne 2 zilove adaptery bez stineni.
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: mhi 22. 07. 2019, 22:32:02
Ad dotaz k sitovce: je tam jen oddelovaci transformator (viz napr http://www.farnell.com/datasheets/78237.pdf ). Navic pokud se nepletu tak stred toho trafa jde pres vn kondenzatory nekam do zeme, takze kdyz to dostane slehu ... tak je minimalne po sitovce, ale spis toho odejde vic. Tuto situaci jsem videl nekolikrat a pokud vim tak v roce cca 2000 u jednoho lokalniho ISP ktery delal instalace "nadivoko" to byl docela bezny jev po bource (panelakova instalace PC routeru nekde ve vytahovne...)

Divoke instalace mezi panelaky nebo RD/byty jsou take jiny pripad, tam je minimalne uz jen problem s moznym rozdilem potencialu, spatnym uzemnenim, atd.

To ze shori telefonni kabel je myslim dano spis jeho delkou (cele trasy) a "propojenosti" s dalsimi ucastniky.

Mne ale spis slo o instalaci ethernetu podobnou te moji planovane, tzn. RD a rozvod nekde po zahrade/apod.,
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: MikyM 22. 07. 2019, 22:45:53
Ad dotaz k sitovce: je tam jen oddelovaci transformator (viz napr http://www.farnell.com/datasheets/78237.pdf ).

Diky za dodatecne info a odkaz.

Mne ale spis slo o instalaci ethernetu podobnou te moji planovane, tzn. RD a rozvod nekde po zahrade/apod.,

Pokud vyslovene nemusis pouzit metalicky kabel tak propojeni dilny s RD udelej optikou. Z dilny pak muzes zacit delat novy rozvod po zahrade.

U sebe na zahrade resim rozvod pres metaliku kvuli PoE a pouzivam jiz uvedeny UBNT Tough Cable Carrier, ktery muzu s klidem doporucit.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: JurajP 23. 07. 2019, 07:11:40
Zaujimave rady, tahat si optiku. 10m stoji tak cca 32e. Niektori experti poradia natiahnut optiku po celom dome, vsak pre istotu :D. Neviem v com je CAT6a zle, mozno ma poucia experti z rootu.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: Medo77 23. 07. 2019, 07:56:45
Experti z Rootu ti dost dobre vysvetlili, co je to subeh kablov a s tym suvisiace prudy, len si lenivy si to precitat.
(pripadne pochopit).

Mimochodom, namatkovo som pozrel hotove kable, a 30m stoji 40eur s DPH (End user).
Lokalny ISP ti zmasti kabel na mieru za facku.
Gbic rozhranie ma uz kdejake zariadenie, a samotny Gbic stoji tiez uz zanedbatelne peniaze.
V pripade tej dlhsej trasy to vobec nie je zly napad. (hej, citam, ze chalan chce ist nakoniec kratsou trasou).
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: JurajP 23. 07. 2019, 09:04:00
Uplne zbytocne. Tieneny CAT6A postacuje. Dokonca CAT5e bude stacit - neviem, co potrebuje clovek prenasat vysokymi rychlostami. Napada mi, na tajnasa pred manzelkou sledovat z NASka pecko v 4K rozliseni.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: mhi 23. 07. 2019, 11:23:47
Ochranu pred bleskem resi EN 62305, ta zde myslim nebyla.

Soubeh z pohledu bezpecnosti a EMC ano (elektrika.cz), ovsem mam za to, ze to neni dostacujici k vyhodnoceni teto situace.

V praxi taky asi jde o to jaka zarizeni tam budou pripojovana a jakou maji charakteristiku odberu, v mem pripade nejextremnejsi jsou napr. invertorova svarecka, mozna nekdy i plasma (CNC). Mel jsem to napsat uz do prvniho postu.

Asi nic mi nebrani tam ted' strcit cat5/6 a az bude cas tak to nahradit optikou.
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: Ondrej Nemecek 23. 07. 2019, 13:45:46
Ad dotaz k sitovce: je tam jen oddelovaci transformator (viz napr http://www.farnell.com/datasheets/78237.pdf ).

Tak pardon za dezinformaci, musel jsem si to s něčím splést. Podle počtu nabízených „Opto-Isolators for ethernet“ tam fakt bude asi jen trafo.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: SB 23. 07. 2019, 16:38:32
Uplne zbytocne. Tieneny CAT6A postacuje. Dokonca CAT5e bude stacit - neviem, co potrebuje clovek prenasat vysokymi rychlostami...

Bylo to tu řečeno jasně - optický kabel má jednu ku**vskou výhodu - nevede elektriku, takže problémy s rozdílem potenciálů, indukcemi, zkraty, blesky ap. jsou vyřešeny.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: nocturne.op.15 23. 07. 2019, 19:32:08
u optiky chlapi počítejte i s další věcí - 1Gbit je na ústupu. slušně provedená optika 10Gbit zvládne v pohodě, jen se vymění koncové kousky. Slušně provedená metalika sice 10Gbit provede taky, ale na podstatně kratší vzdálenost.

A proč doma 10Gbit? Protože rychlá záloha = dobrá záloha. Záloha mimo primární lokalitu provedená rychle je dvakrát dobrá záloha. A dílna mimo dům vyloženě svádí k tomu mít ji i offline když zrovna nepracuju a neběží záloha :-)

Už slyším jak je to celé zbytečné - ale to byl před pár lety 1Gbit taky.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: JurajP 23. 07. 2019, 22:03:08
Urcite tie HDD pouzite na zalohu vyuziju 10Gbit :D. Alebo tu niekto zalohuje na ssd?  :o
Pre zalohy je 1Gbit uplne postacujuci, nakolko s HDD sa dostaneme na rychlosti 100-200Mbit/s. CAT6a je fajn a nie drahy.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: MikyM 24. 07. 2019, 01:16:29
Urcite tie HDD pouzite na zalohu vyuziju 10Gbit :D. Alebo tu niekto zalohuje na ssd?  :o
Pre zalohy je 1Gbit uplne postacujuci, nakolko s HDD sa dostaneme na rychlosti 100-200Mbit/s. CAT6a je fajn a nie drahy.
Vetsina lidi ten 1Gbit opravdu v soucasne dobe nevytizi a nejen pri zalohovani.  Pro tu mensi skupinu, ktera si "hraje", ma vice pocitacu a  postavi veci typu FreeNAS to neplati a 1Gbit je malo. Pokud postavi 2 takove NASy, ktere se mezi sebou synchronizuji pak tech 10Gbit prijde vhod. Ale to jsem odbocil od hlavni pointy.

Optiku na propojeni doporucuji nejen proto, ze odpada starost s indukci ale protoze je cenove dostupna a do budoucna mnohem lepe skalovatelna.

Narazim na toto:
......
Docela si nadavam, ze jsem pri stavbe domu cca 15 let zpatky neudelal nejake prostupy navic, ted' by se mi moc hodily.  Grrr..
Nekdy v budoucnu zazni obdobna veta "proc jsem tam tenkrat nedal ten opticky kabel ? Mam ted praci navic s vymenou".
Tak jako jej pred 15 lety nenapadlo udelat prostupy navic nebo napadlo ale nevidel v tu chvili vyuziti tak ted resime, ze nevidime vyuziti pro optiku. Pricemz opticky kabel ma do budoucna lepsi vyhlidky nez metalika. Kdyz uz se pousti do takoveho stavebniho projektu pak je dle meho nazoru lepsi udelat tuto drobnost pri jednom. Verim, ze si to vyuziti casem najde.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: JurajP 24. 07. 2019, 07:25:19
Ja budem do novostavby riesit rozvody domacej siete. Mal by som si podla vas natahat rovno opticke kable? Kto to tak ma, nech sa prihlasi a nech povie aj cenu takehoto riesenia.
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: f-k-r 24. 07. 2019, 08:30:40
Presne, natahnout optiku jak uz kdosi doporucil. Rovnou ji strcit do obycejny chranicky. Klidne si nech udelat 120ti metrovej patch kabel optickej, nebo si pak proste pozvi nekoho na provareni, dneska to dela kde kdo. A budes mit nadosmrti klid :-)

Optika je samozřejmě dobré řešení. Někdy by ale mohlo vadit, že i na jejím konci musí být aktivní prvek, je tedy potřeba počítat s jeho napájením; u metaliky se dá použít PoE, centrální zálohování pomocí UPS atd. Jistě, v daném případě bude do toho šmajchlkabinetu dotaženo silové napájení.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: LivingLegend 24. 07. 2019, 08:37:03
Ja budem do novostavby riesit rozvody domacej siete. Mal by som si podla vas natahat rovno opticke kable? Kto to tak ma, nech sa prihlasi a nech povie aj cenu takehoto riesenia.

Ahoj optiku bych tahal jen mezi patřeními prvky. Ja třeba teď při rekonstrukci plánuji optiku táhnout jen jednu. a To mezi switchem <=> serverm a delší trasa až k mému pc. Ostatní metal, neokradu se o možnost POE.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: nocturne.op.15 24. 07. 2019, 09:49:46
JurajP: rychlosti dnešních HDD se nepohybují v řádech 200MBit jak píšeš, ale bez problémů kolem 150MB/sec. Moje diskové pole pro zálohy je reálně trvale schopné zapisovat kolem 450MB/sec, Pokud zápisy v nárazu pochytá cache, tak je to číslo samozřejmě násobně vyšší. Pokud zapisuješ paralelně na víc než tři obyčejné točivé disky, je 1Gbit prostě málo.

Podotýkám, že moje infra není žádný drahý highend. Dvanácidiskové vyřazené chassis supermicro, v tom namontovaná jakási itx deska s celeronem, řadič 3ware za "patnáct padesát" z ebaye a hromádka WD RED - myslím že spousta z nás provozuje podobné slepence k naprosté spokojenosti.

Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: nocturne.op.15 24. 07. 2019, 09:56:27
LivingLegend: přesně. Já mám optiku zaženou mezi serverovnou ve sklepě a podružnou rozvodnou v podkroví, zbytek metalika, kvůli POE pro UnIFI a Mikrotiky

K ceně pro JurajP - protaženo 8x20m patch kabel po cca 400,-, nasvíceny dvě trasy 1Gbit (pro horní rozvodnu zatím nemám 10Gbit switch, v serverovně osazený Ubiquiti ES 16). Dohromady zatím nějakých 16000,-, SFP jsou posbírané všude možně + ebay)
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: Michal Šiman 24. 07. 2019, 11:16:29
Optika je samozřejmě dobré řešení. Někdy by ale mohlo vadit, že i na jejím konci musí být aktivní prvek, je tedy potřeba počítat s jeho napájením; u metaliky se dá použít PoE, centrální zálohování pomocí UPS atd. Jistě, v daném případě bude do toho šmajchlkabinetu dotaženo silové napájení.

Samozřejmě, ale o tom se ví od začátku že tam potáhne i 220V. Pokud ne, pak by to byla úplně jiná situace. Já jen říkám, že v dnešní době není problém natáhnout optiku. Ani svářet se to nemusí, stačí zalomit a spojit "na sucho", na kratší vzdálenosti úplně bez problému.

Pro některé lidi je "optika" sprosté slovo a když ne sprosté, tak minimálně "drahé", ale tomu už tak opravdu není. Konvertor na ethernet stoji par stovek (500?).

Natahnete klidne oboji, vzdyt ta optika tam muze lezet dalsi rok dva nez se zapoji ... ale pak se muze sakra hodit ...
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: xhonzik 24. 07. 2019, 11:36:33
Ohledne toho vzduchu, zjisti jakou ma trubka tlakovou ztratu na metr, aby ses nedivil, ze ti to po 80 metrech fouka slaby vanek.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: crown 24. 07. 2019, 15:09:44
Ohledne toho vzduchu, zjisti jakou ma trubka tlakovou ztratu na metr, aby ses nedivil, ze ti to po 80 metrech fouka slaby vanek.

Na to staci dat na konec trubky podruznou tlakovou nadobu a az za ni redukcni ventil. Pak mas tlak, dokud ti nedojde v nadobe a musis pockat na natlakovani.
Samozrejme co nejtlustsi vzduchova trubka pomuze.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: mhi 26. 07. 2019, 00:03:15
ad kompresor: profik mi rekl, ze na hobby kompresory nema cenu cokoliv vetsiho nez prumer 20mm, naopak, tim, ze udelam potrubi ktere pojme hodne vzduchu, rozsiri se tim kapacita zasobniku. Pokud to rychle odcerpam (coz neni problem treba pri ofukovani), tak se kompresor zapoti aby to dotlakovaval zpatky a pry ho snadno znicim. U male tlakove nadoby kompresor dofouka jen ji a to co aktualne spotrebovavam (a uz ne to potrubi).

Snad jsem to popsal srozumitelne, je pozde.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: kotoktok 07. 08. 2019, 14:25:01
AFAIK elektriku nemuzes tahnout v jednom vykopu s vodou
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: Logik 07. 08. 2019, 14:45:26
Citace
Pokud to rychle odcerpam (coz neni problem treba pri ofukovani), tak se kompresor zapoti aby to dotlakovaval zpatky a pry ho snadno znicim.
Přiznám se, že ne zcela chápu. Pokud jsem schopen odčerpávat více, než je schopen kontinuálně dodávat kompresor, tak jsem schopen odebírat i přesně to, co dodává kompresor. Takže vždy můžu "zařídit", aby jel kompresor nonstop a tedy - pokud mám takovej kompresor, co to nezvládne, kompresor odvařit.
Takže buďto prostě musím mít kvalitní kompresor, nebo se musím "krotit a hlídat", žádnej menší zásobník mi nepomůže.
U většího zásobníku ale - pokud nějak vyřeším regulaci kompresoru, aby nemohl běžet nonstop tak dlouho - si mohu zásobník natlakovat a pak mít větší zásobu, než mi vzduch dojde.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: mhi 07. 08. 2019, 17:52:56
Na zacatku je natlakovane potrubi i zasobnik a ja sepnu nejaky spotrebic, ktery to vyfouka temer cele ven, poklesne tlak (postupne vsude). Pri urcitem tlaku sepne kompresor a zacne tlacit:

- do tlakove nadoby
- do potrubi
- do "spotrebice"

Kdyz je potrubi o znacnem vnitrnim objemu, vykon kompresoru se rozdeli do vsech 3, ale ja ho potrebuju primarne do spotrebice ...
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: Logik 07. 08. 2019, 20:22:10
" Pri urcitem tlaku sepne kompresor a zacne tlacit:"No a pak jsou dvě otázky?

1) Stačí mi na další práci ten tlak, kdy kompresor sepnul?
Ano - pracuju dál.Ne - pak mám problém i při malé nádobě, pak je na místě seřídit kompresor tak, aby spustil dříve.
2) Stačí kompresor doplňovat dále odebíraný vzduch?Ano - pracuju dálNe - pak mám problém i při malé tlakové nádobě.
Nějak nevidím, jak mi menší tlaková nádoba pomůže....
Název: Re:Pripojky dilny na zahrade
Přispěvatel: Trident Vasco 07. 08. 2019, 22:16:05
Diky za tip s optikou, ani jsem o tom nepremyslel. Mimochodem, opravdu se mam bat bourky, kdyz cat5/6 ethernet bude pod zemi a obe mista dobre prizemnena (NN v TNC-S) ? Dilna bude koukat jen asi 3m nad teren, nehrozi myslim uder bleskem (par metru od ni stoji dalsi 2 RD ktere ma urcite > 8m). Nemam uplne predstavu co se muze naindukovat na tak dlouhy kabel.

Kazdopadne je jasne, ze pujdu do varianty 25m chranicky a pak nejak po dome, uz jen kvuli dalsimu rozvoji. V dilne potrebuju mit 100% funkcni IP, uz jen kvuli 3D tiskarne, laseru, frezce, atd., abych tam nemusel chodit casto a mohl to kontrolovat a ovladat i vzdalene.

Docela si nadavam, ze jsem pri stavbe domu cca 15 let zpatky neudelal nejake prostupy navic, ted' by se mi moc hodily.  Grrr..

Prizemnovat obe mista je ptakovina pomerne i nebezpecna kvuli moznemu rozdilu potencialu ktery ti vznikne i kdyz je kabel zakopany. Ten rozdil tam muze byt dosti vyrazny i kdyz neni bourka.I na par metrech.U metalickych vedeni  SEK prizemnovat vzdy jednu stranu! Pripadne pouzit u delsich usekove uzemnovani v kombinaci s blestkojistkami.
Vem si jaky rozdil potencialu to teprve udela az nekde svihne blesk. Zakopani akorat zabranis naindukovani. Nezabranis vyrovnavani potencialu mezi dvema uzemenymi body.To budes rad jen za odparene konce. Proc si myslis ze pro  vyboj z rozdilu potencialu (jeste kdyz tomu pomuzes zemenim na obou koncich)  je izolace par mm  pres traficko v sitovce dostatecna prekazka?
Vubec neres a nepremyslej a porid optiku. Je to levnejsi nez bezpecna instalace metaliky.
Název: Re:Přípojky dílny na zahradě
Přispěvatel: mhi 31. 01. 2020, 18:15:31
Uplynula docela dlouha doba, s ohledem na nejake komplikace nesouvisejici se stavbou jsem nepokracoval, az ted' mi bagr vykopal diry a budu zahrnovat. Nakonec to vyslo docela dobre, formou kopani do "hvezdy" a vytvorenim nekolika sachet jsem vyresil naprostou vetsinu problemu na zahrade, ktere jsem mel v planu resit.

Zjistil jsem ale komplikaci v tom, ze trubky na vodu a chranicky na data (KOPOFLEX 50mm) nemuzou byt vzdy uplne ve spadu, resp. problem je na koncich, kdy chranicka / trubka na vodu je ve spadu, ale jeji vyusteni vytvori v nejnizsim bode "bazen". Tedy chranicka na jednom konci neustale klesa a v sachte kde je nejake krizeni a vyusteni vice rozvodu musi jit smerem vzhuru. Nebo tedy nemusi, ale bude to v hloubce cca 1m, s cimz se bude dost blbe pracovat. Vse ja zapiskovano. Nejaky napad jak to resit, aby mi kabely nerozezrala vlhkost?  Co optika, vadi ji to ?

Prvni napad je udelat tam dirku, ale obavam se toho, ze sachta nebude uplne cista, bude tam bordel, a mozna to bude naopak kontraproduktivni. Druha moznost co mne napadla je vytisknout na 3D tiskarne "domecek" na konec kabelu, na ktery by se vodotesne napojila nejaka montazni elektro krabice s pruchodkami a celou chranicku bych deklaroval jako vodotesnou. Jednou za rok bych tam mohl treba prohnat stlaceny vzduch nebo ji nechat vysusit.

Dalsi problem je, ze ten KOPOFLEX je vroubkovany i zevnitr, takze se tam urcite bude drzet bordel a vlhkost, jak dobre to bude delat datovym vodicum? Nemyslim jen UTP/STP/FTP, ale i nejake SYKFY apod. + tu optiku.

Silovou CYKY-J 5x16 vedu mimo tu Kopoflexku.