Zdravím,
velmi málo se zapojuji do podobných debat ale dneska neodolám. Myslím že tu bylo řečeno mnoho a mnoho názorů a mnoho a mnoho argumentů, většina z nich oprávněných a opodstatněných, některé blbosti. Možná se budu opakovat ale tak jak tu někteří psali není to jen černobílé. Strašně moc to všechno závisí na aktuální situaci.
Je sice hezké, že tu někdo spočítal, kolik by ušetřil a kolik by s tím měl práce "navíc" a že mu to za to nestojí. Ano souhlasím, na druhou stranu už jsem v dost případech viděl to, že ikdyž se šetřit nebude a bude se používat kompletně proprietální sw, není to ještě základ úspěchu. Pokud mám nezaškolené uživatele kteří stejně v tom Office dělat neumí, tak výsledek bude stejný když koupím plnou licenci od MS (řádově 10k) nebo když použiju OO (řádově 0k). To samé je v rámci OS, antivirů a pod. Pokud koupím originál sw a zaplatím za něj tisíce, tak ještě není zaručeno, že výsledek bude jistý a super. Naprosto uživatelský zapráskané a zavirované systémy (i přes antivirus) mi mohou přinést daleko větší problémy než používání linuxu. Bohužel všechno závisí hlavně na uživatelích, jak umí s danou platformou pracovat, na adminovi, jak si počítače udržuje (a to myslím teď reálně, ne to co reportuje vedení, protože i to bývá mnohdy problém) a samozřejmě na vedení, které si na tohle všechno dává pozor.
Je mi jasné že výše popsané problémy nejspíš klesají s velikostí firmy, a že tohle bude spíš doménou malých a středních firem. Ale takovýchto firem je taky spousta, a bohužel je v nich pouze malé procento adminů a managerů, kteří jsou schopni reálně zvážit dané plus a minus pro tu a tu konkrétní firmu a ten a ten konkrétní sw. (díky bohu za ty co to umí).
Nechci tady zastávat ani jednu ze stran. Myslím že pravda je někde mezi. A hlavně u firem, kde IT oddělení (nebo lidé pracující na pc) nejsou hlavní výdělečnou činností je opravdu potřeba zvážit co a kde je přínosem. Viděl jsem stavební firmu, kde všichni dobrovolně a bez problémů používali OO, kde byl problém z vedení dostat na IT jakoukoliv větší částku, a přesto to všechno fungovalo (OS win, servery Linux). Ale také výrobní firmu stejného rozsahu, kde používali pouze proprietální sw, měli naprosto zasekané a mnohdy i zavirované pc, MS Office téměř nevyužívali a přitom měli licence na všechny PC, a při výběru nového serveru pro aplikaci, která jím uchovávala dokumentaci ke všem výrobním zakázkám se řešila doslova každá koruna a k mému údivu každý watt spotřeby.
Dle mého názoru je blbost uzavřít se do jedné či druhé skupiny. Ve firemním prostředí by se měla každá aplikace zvlášť zvažovat a výsledná komibnace by najít pro firmu tu nejlepší kombinaci cena/výkon. A ne vždy je to jen ta nej super komerční věc. Mnohdy se vyplatí zvýšit riziko ztráty dat a uživatelského komfortu za účelem snížení finančních nákladů.
Klidně se tu dál dohadujte a počítejte různé kalkulace. V reálném prostředí vám u každé firmy tak kalkulace beztak vyjde jinak;-)