Skutečná velikost binárního image

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
Skutečná velikost binárního image
« kdy: 20. 06. 2019, 19:10:37 »
dokázal by mi někdo v klidu a srozumitelně objasnit následující případ?

udělal jsem pomocí ddrescue binární zálohu disku(500GB, využito 48GB) do image souboru do disku 230GB
použil jsem volbu 'sparse'
jak je možné, že se to vlezlo na 230GB disk?
když tento image přenáším po síti, přenáší se 500GB
« Poslední změna: 24. 06. 2019, 08:06:27 od Petr Krčmář »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:skutečná velikost binárního image
« Odpověď #1 kdy: 20. 06. 2019, 20:15:33 »
on je zas rozbitej google? hele jako v klidu jo ;-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/sparse

+ viz "man rsync"
Kód: [Vybrat]
-S, --sparse
              Try  to  handle sparse files efficiently so they take up less space on the destination.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 20. 06. 2019, 22:15:08 »
Stále mi neni jasné, to ze kdy tedy binarka 500gb disku by se diky sparse vlezla na 50gb disk(v mém případě ).... Proč to pi síti přesouvá 500gb
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20. 06. 2019, 23:30:07 »
Stále mi neni jasné, to ze kdy tedy binarka 500gb disku by se diky sparse vlezla na 50gb disk(v mém případě ).... Proč to pi síti přesouvá 500gb
protoze ten deravej soubor zna filesystem, pri prenosu zalezi na nastroji/parametru zda ho prenasi jako deravej...
viz muj rsync parametr komentar...

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 21. 06. 2019, 08:03:06 »

protoze ten deravej soubor zna filesystem, pri prenosu zalezi na nastroji/parametru zda ho prenasi jako deravej...
viz muj rsync parametr komentar...
Díky...

« Odpověď #5 kdy: 21. 06. 2019, 08:19:29 »
pokud chceš po síti přenášet míň, tak to rychle zkompresuj, ten neobsazený prostor (0x00, co se do sparse nezapisuje) se dobře zkompresuje, nabízí se lzop, lz4 nebo zstd

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21. 06. 2019, 09:46:50 »
pokud chceš po síti přenášet míň, tak to rychle zkompresuj, ten neobsazený prostor (0x00, co se do sparse nezapisuje) se dobře zkompresuje, nabízí se lzop, lz4 nebo zstd
díky