E: p.s. moja najbolúbenejšia kombinácia technológií je Node.js+Angular+Golang+Redis všetko cestou MVC ... ale mám rád i C/C++ a prekvapivo Scalu.
Jestli ono to nebude tim, ze delas ocividne frontend. Ostatne, to uz se psalo nekde tusim v Unix Bible, kde se popisovalo na prikladu Applistu a Unixaku - kde Unixaci se staraji vic o to, jak ma fungovat mechanismus aplikace, kdezto Applisti vice o to, jak tu aplikaci bude chtit pouzivat jeji uzivatel. Coz vytvori 2 ruzne pristupy k veci a ruzne vysledky.
Ja jsem backend programator - me vice zajima poradnost mechanismu nez to, jak to bude pouzivat uzivatel. Kdybych delal frontend, asi me bude mene zajimat mechanismus a vice zpusob pouzivani uzivatelem. Budu psat aplikaci ze strany UI a co je v pozadi bude podrizeno UI.
Bylo by dobre, kdyby si to programatori uz konecne uvedomili a prestali na sebe navzajem kydat hnuj.
hmm, ja sa osobne považujem za full-stack programátora.... inak netuším podľa čoho si usúdil že riešim front-end.
Delal jsi nekdy v enterprise, napr. v bance? Kde business logika nejakeho typu objednavky je tak komplexni, ze jeji zpracovani trva nekolik dni nebo i tydnu, a vyzadje mit specializovanou komponentu ktera predstavuje stavovy stroj, protoze jinak by se v tom ani prase nevyznalo a bylo by to nereliablni? Kde centralni databaze ma 200 tabulek a kazda muze mit az 100 sloupcu? jestli ne, tak jsi u me frontendar
Mimochodem, vis jak vznikne databaze, co ma 200 tabulek se 100 sploupci? Vznikne postupne, bez planovani, tak jak byly jednotlive veci potreba postupne rostla - tzn. takovy shit ve kterem se neda dobre vyznat vznikne praveze metodologii, ktera se uplatnuje v javascriptu.
Obecne se da rict, ze dobra poskladanost aplikace vyzaduje cas a peci. A kdyz se do toho ten cas neinvestuje, tak proste vznikne shit. Neexistuje nejaka vsespasna metodologie nebo jazyk, ktera udela pekny design za programatora. OOP je neco, co umoznuje do programoveho kodu vlozit novy prvek/uroven poradku. Stejne tak staticke typovani. Ale oboje je samo o sobe jen prostredek - jestli tomu ten programator cas venuje, aby to ten prostredek vyuzil k dobremu designu a lepsi prehlednosti kodu, to je vec druha. Mozna i za pomoci dynamickeho jazyka se da dosahnout podobne miry poradku - ale neverim tomu, ze to bude jednoddussi a spise si myslim, ze to bude tezsi.