Poměrně běžná otázka, nicméně probíhající diskuze mně přinutila se zamyslet nad průběhem mé dosavadní kariéry a tím, které distro mne ovlivnilo nejvíce.
V první řadě bych chtěl vypíchnout obrovskou pravdu kterou výše v diskuzi zmínil tuším Míra Prýmek a tou je fakt, že životnost znalostí specifických distribicí je většinou opravdu krátká a s ohledem na vlastní zkušenost se nevyplatí tím ztrácet čas. Daleko více se vyplatí postavit budoucí kariéru na znalosti podvozku, toho jak Linux či obecně UNIX-like funguje a na čem staví.
Po létech distroturistiky jsem v podstatě zakotvil u rovněž k mé velké radosti zmiňovaného FreeBSD (kdyby byl zájem, rád se podělím o názory a zkušenosti
a MACu.
Co se ovlivnění týče tak nejpozitivněji co se týče znalostí ze kterých dnes těžím mne ovlivnily následující věci:
1. Gentoo - bez debat největší křest ohněm a proniknutí do reality toho jak Linux funguje vevnitř. Není nad to, když člověk vidí jak systém uvnitř funguje, projde si manuální instalací a dokáže si představit, co se asi tak skrýva pod pomaloučku se ploužící čárkou grafického instalátoru. Pokud člověk chce být víc než jen řadový admin, je nutnost aby si alespoň vyzkoušel některou z manuálně instalovaních distribucí.
2. Backtrack linux - dnešní Kali. Množství skriptů a script kiddies me naucilo trochu jinemu pristupu k UNIX-like jako celku. Predevsim BASHi a hratkam s nim pri bezne praci v CLI
3. BSD - z BSD dycha ciste UNIXova historie a diky hranim s nim sem se naucil trochu te puvodni myslenky a smyslu UNIX-like
Diky vyse zminenemu dnes neresim s jakym Linuxem pracuji a prizpusobim se vsemu.Pokud clovek chce opravdu rozumet tomu jak to funguje, doporucim nektere z dister ala Slack, Arch, Gentoo etc. Pokud chce clovek jen zbezne cuchnout k tomu co se pouziva a nezajima ho co je pod poklickou tak pak jednoznacne CentOS/RH a pak Debian.